SOCIAL 13 septembrie 2021

La datorie pentru începerea anului școlar în siguranță

de Covasna Media | 1185 vizualizări

Polițiștii și jandarmi covăsneni vor acționa la data de 13 septembrie a.c., în proximitatea unităților de învățământ pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. 

Cu ocazia începerii noului an școlar  2021– 2022, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, și jandarmii din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna, vor desfăşura activităţi pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică în zona unităților de învățământ preuniversitar.

Pe lângă misiunea de a preveni săvârșirea unor fapte antisociale, inclusiv a celor comise cu violență, în unitățile de învățământ și în zona adiacentă a acestora, forțele de ordine vor asigura și respectarea prevederilor legale în vigoare pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform Legii nr. 55/2020, precum și a prevederilor legale referitoare la organizarea festivităților de deschidere a anului școlar, conform Ordinului comun nr. 5196/1756/2021 al Ministerului Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

În contextul începerii anului școlar, valorile de traficului rutier pe drumurile publice pot crește. În acest sens polițiștii rutieri vor acționa în proximitatea unităților de învățământ pentru asigurarea fluidizării traficului rutier în zona unităților de învățământ preuniversitar și pentru prevenirea producerii de evenimente rutiere.

Premergător începerii anului școlar 2021-2022, polițiștii din cadrul I.P.J Covasna - Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii din cadrul polițiilor municipale și orășenești au desfășurat o serie de activități preventive subscrise campaniei „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?” cu părinții sau bunicii, în cadrul cărora au purtat discuții despre siguranța celor mici.  

Recomandări de natură preventivă pentru siguranța elevilor

Pentru părinți:

- Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte; 

- Dacă copilul dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile; 

- Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute; 

- Educaţi-vă copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru; 

- Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră și de cercurile lui sociale.

Pentru elevi:

-  Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;

- Nu primiţi bunuri de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii;

- Învățați numărul de telefon de acasă şi al părinţilor şi adresa la care locuiți

- Evitați să purtați bijuterii sau alte obiecte de valoare.

Recomandări pentru siguranța în trafic

Pentru elevi:

- Traversați pe trecerile semnalizate! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

- La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile și asigurați-vă temeinic înainte de a trece drumul! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

- Evitați să circulați pe partea carosabilă! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față

- Aşteptaţi sosirea mijloacelor de transport în comun numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate.

- Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe.

Pentru conducătorii de vehicule:

- Manifestați atenție și prudență sporită, în mod special în proximitatea trecerilor pentru pietoni și a școlilor. Acordați atenție trotuarelor și zonelor apropiate de partea carosabilă.

Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.