SOCIAL 22 martie 2011

Informare de presă. Controale asupra radioactivității importurilor din Japonia

de Covasna Media | 496 vizualizări

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a dispus intensificarea monitorizării produselor alimentare importate din ţări terţe, ca urmare a unei informări primite din partea Comisiei Europene, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (S.R.A.A.F.), privind contaminarea radioactivă din Japonia.

În urma evoluţiilor de ultimă oră a situaţiei din Japonia, Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori - DG SANCO din cadrul Comisiei Europene recomandă tuturor autorităţilor specializate din ţările membre să se efectueze analiza nivelului de radioactivitate la hrana pentru animale şi produsele alimentare de origine vegetală şi animală importate din Japonia.

Pentru transporturile cu animale vii, produse de origine animală destinate consumului uman, subproduse de origine animală nedestinate consumului uman, produse alimentare de origine non-animală şi furaje expediate din Japonia şi destinate importului în România, medicii veterinari oficiali din cele opt Posturi de Inspecţie la Frontieră (P.I.F.) vor recolta probe de laborator în vederea determinării nivelului de radioactivitate. Probele recoltate vor fi trimise la unul dintre laboratoarele din cadrul A.N.S.V.S.A., autorizate pentru determinarea nivelului radioactivităţii.

Până la obţinerea buletinului de analiză şi a rezultatului nivelului de radioactivitate, medicul veterinar oficial din P.I.F. va reţine transportul sub supraveghere veterinară, completând formularul de reţinere oficială şi nu va permite punerea pe piaţă a acestuia.

În cazul în care se constată că pentru un transport nivelul de radioactivitate a depăşit limitele legale, va fi interzis importul acestuia şi se va informa de urgenţă Punctul naţional de contact S.R.A.A.F..

Preşedintele A.N.S.V.S.A., dr. Radu Roatiş-Cheţan, declară că cetăţenii nu au niciun motiv să fie îngrijoraţi din acest punct de vedere. “Nu există niciun motiv de panică în privinţa unor ipotetice importuri de produse din Japonia contaminate radioactiv, pentru că specialiştii noştri de la frontiere şi din laboratoarele A.N.S.V.S.A. au situaţia sub control. Măsurarea nivelului radioactivităţii unor produse se realizează în mod curent, astfel încât nu este nimic nou pentru specialiştii noştri. În cazul în care ar apărea un transport de produse contaminate radioactiv, procedurile sunt clare şi ele se aplică în România de către specialiştii A.N.S.V.S.A., aşa cum se aplică în oricare dintre celelalte ţări membre ale Uniunii Europene.”, afirmă preşedintele Roatiș.

În anul 2011 România nu a importat din Japonia animale vii, produse alimentare de origine animală sau non-animală.

Menţionăm că acest tip de analize se realizează în mod curent pentru diferite tipuri de produse -  lapte, produse lactate, carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apă utilizată în procesul tehnologic de fabricare a alimentelor, produse deshidratate.

În anul 2010 au fost analizate 4.407 probe pentru a se realiza determinări de acest tip, iar de la începutul anului 2011 şi până astăzi un număr de 870 de astfel de probe, pentru produse alimentare cu origine Ucraina, Belarus, Moldova, Turcia, Siria, Egipt, China şi S.U.A..

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.