SOCIAL 10 mai 2023

In memoriam Mihaela Liana POPA (n. BAICU) 1942-2023

de Covasna Media | 9651 vizualizări

A trecut la cele veșnice prof. ing. Mihaela Liana POPA, fiica familiei col. Mihai Baicu și prof. Emilia Baicu, din Sfântu Gheorghe. 

S-a născut la 22 aprilie 1942. A absolvit cursurile gimnaziale și cele ale Liceului „Miko” din Sf. Gheorghe, județul Covasna, în anul 1960 și pe cele ale Facultății de Industrii Alimentare, Acvacultură și Pescuit, specialitatea Industrii fermentative, carne, lapte, Galați, în anul 1966.

După absolvirea facultății, a lucrat ca: inginer tehnolog de laborator la Vinalcool Galați (1966-1971); inginer principal în compartimentul Organizarea Producției și a Muncii la Industria Cărnii Galați (1970-1971); profesor de tehnologii în industrie alimentară (1971-1995); director adjunct la Grupul Școlar „Dumitru Moțoc” Galați (1995-2000); profesor de tehnologie și consilier școlar în programul „A doua șansă” la Grupul școlar „Dumitru Moțoc”, Galați (1999-2005); formator județean de cadre didactice în proiectul „Accesul la educație al grupurilor dezavantajate cu focalizare pe romi” (2004); profesor de tehnologie și consilier școlar în programul „A doua șansă” - Proiect EURROM la Grupul Școlar „Elena Doamna” Galați (2003-2006).

A fost permanent preocupată de perfecționarea pregătirii profesionale, prin    susținerea concursului de definitivat (1974); obținerea gradului didactic II (1979) și a gradului didactic I (1984).

Fire activă, implicată benefic în viața cetății, atât în cadrul activităților extracurriculare, cât și după pensionare, prof. Mihaela Liana POPA a participat la diferite activități școlare, de educație remedială și vocațională a elevilor din categoriile defavorizate, programul „A doua șansă” la grupul Școlar „Dumitru Moțoc”, Galați (1999-2005); activități de mentorat în cadrul practicii pedagogice cu studenții de la Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați (2000); cursuri de formare Educația 2000+ în domeniul consiliere și TIC, respectiv la cursuri de formare formatori EURROM - și abilitare în domeniile menționate (2001-2004); activități de consiliere și socializare a elevilor romi în cadrul școlii de vară EURROM 2004 la Grupul Școlar „Elena Doamna”, Galați (2004). 

S-a preocupat cu dăruire de pregătirea elevilor, obținând performanțe deosebite la concursurile școlare; a publicat articole în diferite reviste, jurnale de excursii și tabere școlare.

S-a căsătorit cu prof. ing. dr. Cornel Popa, fost decan al Facultății de Industrie Alimentară Galați, distins pedagog și specialist, stimat și respectat de zeci de generații de studenți, deveniți profesioniști de marcă, în întreprinderile de industrie alimentară din întreaga țară. Dumnezeu a binecuvântat familia Cornel și Mihaela  Popa cu doi fii, realizați profesional, specialiști cu importante rosturi în managementul unor firme multinaționale. 

Deși plecată din Sfântu Gheorghe de peste 60 de ani, a ținut o permanentă legătură cu orașul tinereții sale. 

„Sfântu Gheorghe este oraşul copilăriei şi adolescenţei mele. Este locul unde au trăit, au muncit şi şi-au aflat odihna veşnică părinţii: Mihai Baicu (1994) şi Emilia Baicu (2014) şi fratele Vasile Dan Baicu (2006). După absolvirea facultății, m-am stabilit în Galaţi, dar am revenit mereu la Sfântu Gheorghe, cu drag de ai mei şi de acest oraş” - declara în anul 2010, prof. ing. Mihaela Liana Popa. A participat la manifestările organizate cu prilejul acordării, de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe, a Premiului Pro Urbe, mamei sale, prof. Emilia Baicu. A prezentat publicului din Sfântu Gheorghe cele două volume ale tatălui său, apărute postum, sub îngrijirea familiei Popa. S-a bucurat de succesele cărturărești ale fratelui,   prof. Vasile Dan Baicu, fost director al Arhivelor Naționale Covasna, și s-a întristat când acesta a trecut prea repede, în lumea celor drepți. 

S-a bucurat de respectul și prețuirea colegilor, foștilor elevi, colaboratorilor, partenerilor din societatea civilă, vecinilor și a tuturor celor care au cunoscut-o. A  lăsat un nume bun, o imagine luminoasă în mentalul colectiv. Exemplificăm câteva  titluri și extrase preluate din articolele apărute în presa din Galați, înainte și după trecerea sa la cele veșnice, informații oferite de domnul prof. ing, dr. Cornel Popa.

Mihaela Popa - profesoara care învață mereu; A dat multor tineri „A doua șansă”,  Acum învață engleza și franceza, Cheia unei vieți împlinite, Angela Ribinciuc, Viața liberă, Galați, 17.nov.2012.

„Mihaela, caldă, sensibilă, delicată, găsea o vorbă bună pentru fiecare. Am trăit multe momente frumoase împreună, în locuri în care bunătatea, distincția, înțelepciunea îmi arătau, o dată în plus, ce OM frumos este Mihaela” (In Memoriam. Mihaela Liana Popa).

„Am învățat de la doamna Popa și timpul mi-a dovedit că avea mare dreptate, că elevii noștri au nevoie de afecțiune, securitate și stimă de sine” – Prof. Ing. Aura MOZA.

„Dar prof. ing. Mihaela Liana Popa a fost un om care a iubit cartea, spațiul bibliotecii, participând la numeroase activități fie găzduite, fie organizate de Biblioteca V.A. Urechia”, Prof. Cristina ROȘU.

„Pentru mine, a fost un mentor, un exemplu de profesionist dedicat meseriei de dascăl. Vocație, dăruire, perseverență, ambiție, blândețe sunt cuvintele cu care asociez imaginea doamnei profesoare Mihaela Liana Popa” – Prof. ing. Marlena IVAȘC.

„S-a stins din viață un om bun și dedicat care va rămâne mereu în gândurile noastre. A fost o persoană implicată și răbdătoare care ne-a încurajat mereu. Pentru cei care au cunoscut-o, a fost o adevărată inspirație, pregătită să împartă victoriile cu oricine. Dumnezeu să o ierte!” - Prof. ing. Cătălina ONOSE.

„Profesor inginer Mihaela Popa a fost un model de corectitudine și empatie și un simbol al comunității pedagogice gălățene” - Prof. Mihaela STRÎNBEI.

„A iubit foarte mult școala și a dedicat mare parte din timpul său pentru promovarea și dezvoltarea acesteia… Ne-a lăsat moștenire adevărate lecții de viață pe care le vom prețui mereu. Drum lin spre lumină, doamna Popa!” - Prof. Violeta Gabriela CRISTEA.

„Bunăvoința, dragostea, dar și fermitatea cu care ne-a călăuzit în carieră, căldura cu care ne-a sprijinit în plan personal îmi aduce o duioasă amintire a mentorului alături de care lucrezi ani frumoși, plini de entuziasm și de speranțe” – Prof. Ing. Mariana Lidia ILIEA.

„Toată viața a avut energia de a dărui, de a forma elevi și colegi, deopotrivă. Un nume emblematic al învățământului gălățean” – Prof. ing. Anca DICULESCU.

Texte preluate din revista „Școala gălățeană”, Nr. 303, martie 2023

Aceleași sentimente de aleasă considerație și sinceră prețuire, le nutresc față de cea care le-a fost prietenă de-o viață, la bine și la greu, prof. ing. Mihaela Liana Popa, prietenii din Sfântu Gheorghe, foști colegi de școală și studenți ai Facultății de Industrie Alimentară din Galați. 

Sincere condolenațe familiei îndolitate. Bunul Dumnezeu să îl întărească pe distinsul prof. ing. Corneliu Popa, pentru a trece cu bine peste greutățile singurătății.

Felicia și Ionică Lăcătușu

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.