După ce s-a redus concediul maternal, la Spitalul judeţean au avut loc mai multe naşteri
La mijlocul săptămânii trecute Guvernul României a adoptat ordonanţa prin care se reduce concediul maternal oferit mămicilor de la doi la unul singur. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat totuşi că mămicile care nasc până la 1 ianuarie 2011 vor intra sub incidenţa legii actuale, şi vor beneficia în continuare de concediu maternal pe o perioadă de doi ani şi cu o indemnizaţie la fel ca şi până acum. După acest anunţ, foarte multe gravide şi-au pus problema naşterii înainte de termen pentru a beneficia timp de doi ani de această pauză de la muncă.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristoff”, Albert Istvan, a declarat că momentan nu au cereri pentru naşteri prin cezariană pentru perioda următoare, dar nimic nu este singur deoarece este destul de devreme pentru a aprecia acest lucru. „Momentan avem mai multe gravide internate în spital dar din cauza unor complicaţii nu pentru a naşte înainte de termen. Doar două mămici aşteaptă acum să nască dar şi-au exprimat dorinţa de a aduce pe lume bebeluşul în mod natural, doar dacă starea acestora nu va permite acest lucru vom apela la cezariană”, a declarat Albert Istvan. Spre deosebire de această săptămână, directorul medical a spus că în cursul săptămânii trecute, la secţia obstetrică şi neonatologie a fost foarte multă agitaţie.
„Aproximativ 30 de bebeluşi sau născut săptămâna trecută la noi. Din câte am înţeles şi la alte spitale din judeţ a fost un număr mare de naşteri dar nu pot să precizez dacă este din cauza noii ordonanţe sau nu”, a explicat Albert Istvan.
Indemnizaţii mai mici pentru concediul de doi ani
Noua formulă adoptată de Guvern referitoare la acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nemulţumeşte majoritatea mămicilor deoarece au scăzut sumele şi este un venit fix stabilit de Executiv.
Până în acest an, mămicile beneficiau de o indemnizaţie intre 600 şi 3400 de lei, sau 85% din veniturile realizate anterior. Noua metodă de calcul prevede aceeaşi indemnizaţie dar pentru o perioadă de numai un an şi nu doi. Dacă totuşi mămicile doresc să stea acasă doi ani vor avea parte de o indemnizaţie maximă de 1200 de lei. Directorul medical, Albert Istvan, a declarat că indiferent de formula de calcul aleasă nu este bine să se grăbească şi să nască înainte de termen. „O naştere prematură forţată poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii mamei, dar în special a copilului deoarece acesta nu se poate dezvolta complet din
punct de vedere anatomic şi vine pe lume cu un sistem imunitar foarte scăzut. Trebuie să se gândească prima dată la sănătatea fătului lor şi abia apoi la bani”, a conchis Albert Istvan.