SOCIAL 6 septembrie 2019

Drepturile minorităților naționale – de la teorie la practică

de Covasna Media | 1337 vizualizări

Asociaţia „Identitate şi Dialog” a organizat în perioada 29 August – 03 Septembrie 2019 prima parte a proiectului intitulat ,,Drepturile minorităților naționale – de la teorie la practică”, activitate finanţată de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

Localitatea Bicfalău a devenit, pentru câteva zile, gazda atelierelor de lucru şi conferinţelor pe care le-au realizat tinerii, pe teme legate de drepturile minorităților naționale și relaţiile interetnice.

Am încercat să promovăm în rândul tinerilor sistemul de protecție și promovare a drepturilor minorităților naționale în România și am concluzionat că cel mai important lucru este să dialogăm, să ne respectăm identitatea și valorile culturale, să eliminăm orice prejudecată și să luptăm pentru păstrarea bunelor relații interetnice, ca fundament al conviețuirii pașnice și armonioase în comunitățile multietnice și multiculturale.

 La activități au participat 30 de tineri (greci, maghiari și români), care au demonstrat creșterea interesului și a implicației lor în construirea societății armonioase de mâine. A fost realizat un schimb de bune practici și experiențe, care a relevat existența unei bune comunicări între tineri și a unei concluzii: societatea de mâine este bazată pe armonie, dialog, colaborare și întrajutorare, indiferent de etnia din care faci parte.

Considerăm că am reușit să combatem anumite prejudecăţi, să arătăm valoarea identităţilor individuale şi să demonstrăm că într-o lume din ce în ce mai diversă dezvoltarea se poate realiza doar cunoscând pe cel alături de care trăieşti, construind împreună cu el, nu separat, comunitatea în care dorim să locuim în viitor.

Evenimentul s-a încheiat în data de 03 Septembrie, însă acesta reprezintă doar prima parte a proiectului. În intervalul 11-12 octombrie vom organiza, la București, o masă rotundă de dezbateri, intitulată „Provocările diversității – drepturile minorităților naționale, de la teorie la practică”, eveniment la care vor participa specialiști în domeniu, profesori universitari, precum și orice alte persoane care vor fi interesate.

Cu ocazia prezenței în București, tinerii din rândul minorităților naționale vor realiza vizite de documentare la instituții importante, precum Parlamentul României, Departamentul pentru Relații Interetnice, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și altele, unde vom purta discuții care să conducă la cunoașterea practică a unor piloni din cadrul sistemului de protecție și promovare a drepturilor minorităților naționale din România.

Cu mai multe detalii legate de eveniment vom reveni în perioada următoare.

Mulţumim Departamentului pentru Relaţii Interetnice pentru finanţare şi sprijin în pregătirea şi derularea proiectului. Mulţumim Asociaţiei „Hárit”, Asociaţiei „Tinerilor Maghiari din Oradea”, Uniunii Elene din România și Asociației „Gi Romano” pentru sprijinul acordat în organizarea şi implementarea proiectului.

(Asociaţia „Identitate şi Dialog”)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.