SOCIAL 12 iulie 2019

Dosarele persoanelor cu dizabilităţi vor putea fi înregistrate şi urmărite online printr-o platformă naţională centralizată

de Covasna Media | 938 vizualizări

Dosarele persoanelor cu dizabilităţi vor putea fi înregistrate şi urmărite online printr-o platformă naţională centralizată, dezvoltată cu fonduri europene, după semnarea contractului de finanţare pentru proiectul „Sistem Naţional de Management privind Dizabilitatea”. Valoarea proiectului depăşeşte 45 de milioane de lei, iar durata de implementare este de 24 de luni.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, preşedintele Autorităţii Naţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPD), Adrian Vlad Chiotan, ministrul Fondurilor Europene, Raxana Mânzat şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem Naţional de Management privind Dizabilitatea”.

„Proiectul urmăreşte dezvoltarea şi implementarea unei platforme naţionale centralizate, pentru colectarea, stocarea şi distribuirea informaţiilor referitoare la cazurile persoanelor cu handicap (adulţi şi copii cu certificate de încadrare în grad şi tip de handicap sau care sunt la prima evaluare privind obţinerea certificatului) către autorităţile publice centrale şi locale, beneficiari individuali şi parteneri instituţionali”, a transmis Miniterul Muncii.

Noul sistem informatic de management de cazuri va permite utilizatorilor înregistraţi din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul dizabilităţii să creeze şi să gestioneze dosarele persoanelor adulte şi a copiilor cu dizabilităţi, să urmărească, în mod centralizat, capacităţile de la nivelul centrelor rezidenţiale şi nerezidenţiale de protecţie socială şi să permită utilizatorilor înregistraţi din cadrul ANPD să aibă acces mult mai rapid la informaţiile înregistrate în noul sistem informatic de la nivelul direcţiilor generale de asistenţă social şi protecţia copilului.

De asemenea, Sistemul National de Management al Cazurilor pentru Persoanele cu Dizabilitati („SNMD”) se va integra cu sisteme existente la nivelul altor instituţii (CNPAS, Trezorerie, Poştă, bănci, primării) şi va fi dezvoltat ţinând cont de prevederile legislative în vigoare şi de procesele şi procedurile existente la nivelul structurilor locale (DGASPC) şi centrale (ANPD).

Platforma naţională va asigura introducerea de funcţionalităţi de scanare şi arhivare electronică a dosarelor persoanelor adulte şi a copiilor cu dizabilităţi, permiţându-se astfel si urmărirea şi consultarea lor în format electronic, precum şi centralizarea managementului obligaţiilor de plată a drepturilor acordate persoanelor adulte cu dizabilităţi, rezultând astfel o diminuare a posibilităţii apariţiei de erori şi fraude.

Sistemul va da şi cetăţenilor posibilitatea de a transmite solicitări către ANPD şi DGASPC-uri, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, Comisiilor de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap şi Comisiilor pentru Protecţia Copilului la nivel judeţean, prin intermediul unui portal, fără a mai fi necesară prezenţa fizică la sediul acestor instituţii şi informarea acestora cu privire la stadiul rezolvării solicitării lor.

„Noul sistem va sprijini activitatea strategică şi decizională în domeniul protecţiei persoanelor adulte cu dizabilităţi şi va crea un cadru de colaborare şi comunicare permanent asupra situaţiei dosarelor persoanelor adulte cu dizabilităţi, a centrelor rezidenţiale şi nerezidenţiale, precum şi a asistenţilor personali, a asistenţilor personali profesionişti şi a însoţitorilor persoanelor adulte cu dizabilităţi, pe toate palierele, prin creşterea calităţii actului de protecţie socială”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Proiectul va fi implementat la nivelul celor 41 de DGASPC-uri judetene, 6 DGASPC-uri ale sectoarelor Bucurestiului si la nivelul ANPD. Nodul central se va instala la STS si va fi administrat de ANPD.

Valoarea totală a proiectului este de 45.042.464,00 lei, iar perioada de implementare este de 24 de luni.

(News.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.