DGASP Covasna: Viitorii părinți țin legătura cu copiii prin internet
Procesele de adopție au fost întrerupte din cauza măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului
Adopțiile sunt blocate pe timp de pandemie, însă familiile adoptatoare din județ care au intrat deja în procedura de potrivire, nu întrerup legătura cu copilul din sistem. Conform conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, acolo unde este posibil, viitorii părinți comunică cu cei mici prin diferite mijloace – telefonic sau online. Chiar și în aceste condiții, inevitabil, numărul copiilor adoptați în acest an va fi mai mic comparativ cu numărul celor care și-au găsit o familie în anii trecuți.
Odată cu instituirea stării de urgență, DGASPC Covasna a elaborat un plan de măsuri menite să asigure protecția angajaților și a beneficiarilor serviciilor sociale. Astfel, au fost suspendate o serie de activități, printre care și procesele de adopție.
Chiar dacă în această perioadă nu mai au loc activități de potrivire practică între familiile adoptatoare și copil, aceștia țin legătura telefonic sau online, ne-a spus directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.
„Se ține legătura cu părinții care vor să adopte, deci noi nu am abandonat aceste familii. Psihologii, asistenții sociali comunică cu ei, atât cu familiile, cât și cu copiii. Sperăm că se va termina această perioadă cu bine și fiecare trebuie să înțeleagă această situație în care ne aflăm cu toții. Vizitele nu sunt permise, dar ei se pot vedea online. Acele familii care deja au dosarele predate în instanță și acolo unde s-au făcut acele potriviri practice, bineînțeles pot menține online legătura cu copilul, iar cei care încă nu au făcut niciun demers, trebuie să aibă răbdare. (...) Eu nu cunosc să fie probleme din cauza acestei situații în care ne aflăm. Oamenii au înțeles că nu ține de noi, dar facem tot posibilul să poată să țină legătura cu copiii, bineînțeles dacă acel copil e de o vârstă la care se poate comunica cu el”, ne-a explicat Vass Mária.
Și monitorizarea post-adopție se efectuează de asemenea telefonic sau online.
Directorul DGASPC Covasna a mai adăugat că statisticile de anul acesta în ceea ce privește adopțiile nu vor fi mai îmbucurătoare decât cele din alți ani, când între 17 și 19 copii anual erau dați în grija familiilor.
Asistent maternal, angajat pentru un bebeluș abandonat în spital
În ceea ce privește asistenții maternali, Vass Mária a precizat că în ultima perioadă a fost angajată o singură persoană, iar restul angajărilor se vor face în funcție de necesitate.
„Am avut un caz, un copil părăsit în spital, chiar în această perioadă. S-a făcut testarea copilului și copilul a fost luat din spital și plasat la asistent maternal și chiar s-a făcut angajarea unui asistent maternal pentru această situație”, a mai precizat Vass Mária.
Pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, până la finalul stării de urgență, programul cu publicul al DGASPC Covasna este de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-12:00. Orice petiție, solicitare, cerere sau sesizare care nu necesită prezența la sediul DGASPC Covasna poate fi trimisă fie prin poștă, fie la numărul de fax 0 267 314 660 sau la adresa de mail monitorizare@protectiasociala.ro.