SOCIAL 27 ianuarie 2023

„Prima casă” altfel: peste 20 de copii vor trăi în două locuințe noi

de Diana Pantelimon | 635 vizualizări

Centrul de plasament din Târgu Secuiesc se desființează până la finele anului

Până la sfârșitul acestui an, copiii de la Centrul de plasament „Borosnyay Kamilla” din Târgu Secuiesc vor fi mutați în case familiale. Conform unei convenții între Consiliul Județean (CJ) Covasna, Fundația „Sera” România și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, se vor construi, anul acesta, două case familiale, în municipiul Târgu Secuiesc și în comuna Ghelința.

Noile locuințe se află în fază incipientă, de proiectare și avize, potrivit directoarei DGASPC Covasna, Vass Mária. 

„Se va restructura Centrul de plasament „Borosnyay Kamilla” de la Târgu Secuiesc și, în urma restructurării, copiii vor ajunge în cele două case de tip familial, la Târgu Secuiesc și la Ghelința. Suntem în faza de proiectare, de avize, suntem încă la început de drum, dar sperăm ca, până la sfârșitul anului, casele să fie construite și copiii să poată fi mutați în aceste case. Pentru că acea convenție care a fost încheiată între Consiliul Județean, fundația „Sera” și Direcție avea termene până la sfârșitul anului 2023. Această convenție se referă atât la construire, cât și la dotarea celor două case. Cei de la „Sera” se vor ține de cuvânt, dar nu depinde doar de ei, depinde de foarte multe alte lucruri. Până primim autorizațiile... sau se pot ivi probleme între timp, deci sperăm ca până la sfârșitul anului casele să fie gata și copiii să fie mutați acolo. Vor fi cam de același tip și model ca și celelalte existente. Și structura, și numărul de încăperi, suprafață. Cam de 300 mp sunt aceste case, pentru 12 copii”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Vass Mária.

În prezent, Centrul de plasament din Târgu Secuiesc găzduiește 31 de copii. Cele două case familiale, însă, pot primi doar 24 dintre aceștia. Ceilalți vor ieși din sistem sau vor fi repartizați la alte case familiale din județ.

„În momentul de față sunt 31 de copii la Centrul de plasament „Borosnyay Kamilla” din Târgu Secuiesc. Doar 24 din aceștia vor fi plasați în cele două case, iar ceilalți șapte vor fi cei care ies din sistem până la sfârșitul anului. Sau, în cazul în care se mai răzgândesc și poate își continuă studiile sau cer să mai rămână în sistem, atunci avem posibilitatea să-i plasăm la celelalte case familiale existente în județ. Situația lor se va rezolva, nimeni nu va rămâne pe drumuri”, a mai spus directoarea DGASPC Covasna.

În contextul demarării proiectului construcției casei familiale din Ghelința, în cadrul unei ședințe ordinare a CJ Covasna de joi, 26 ianuarie, s-a aprobat alipirea a două terenuri situate în comună, aflate în domeniul public al județului și în administrarea DGASPC Covasna. Suprafața totală a terenului va fi de 1.105 mp.

Sursa foto: protectiasocialacv.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.