SOCIAL 16 septembrie 2022

Comunicare privind adeverințele pentru pensia de urmaș în cazul copiilor în vârstă de peste 16 ani

de Covasna Media | 952 vizualizări

Copiii urmași de peste 16 ani beneficiază de pensie de urmaș dacă aceștia urmează studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fără a depăși vârsta de 26 de ani.

Potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în situația copilului, beneficiar a unei pensii de urmaș, în condițiile prevăzute la art. 84. lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs. Copiii urmași în vârstă de peste 16 ani au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că, în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ potrivit legii, data scadentă de depunere a adeverinței fiind 25 septembrie a.c.

Totodată, menționăm că întrucât anul universitar începe la 1 octombrie și, în consecință, studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, sunt în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie a dovezii privind continuarea studiilor, într-o primă fază, aceștia au obligația ca până la data menționată (25 septembrie) să depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere în acest sens. În cazul nedepunerii declarației pe propria răspundere în sensul continuării studiilor, până la data de 25 septembrie, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

Studenții urmași care au depus declarația pe propria răspundere au obligația ca până la data de 25 octombrie a anului în curs să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original sau copie/electronic (comunicare.covasna@cnpp.ro) din care să rezulte că în anul universitar în curs urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. În situația neprezentării adeverinței până la data de 25 octombrie a anului în curs, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată.

Compartiment Comunicare

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.