SOCIAL 18 noiembrie 2010

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog marchează azi Ziua naţională „Fără Tutun”

de Covasna Media | 2016 vizualizări
Deşi suntem în plină criză financiară, iar preţurile produselor din tutun au tot crescut în ultimii ani, fumătorii sunt întâlniţi „pe toate drumurile”. Aceştia ori nu cunosc toate riscurile la care se expun desfăşurând această activitate nocivă, ori pur şi simplu le ignoră. Substanţele inhalate din fumul de ţigară nu îi afectează doar pe cei care fumează ci şi pe cei din jurul lor. Fumatul pasiv este la fel de nociv şi creşte

Deşi suntem în plină criză financiară, iar preţurile produselor din tutun au tot crescut în ultimii ani, fumătorii sunt întâlniţi „pe toate drumurile”. Aceştia ori nu cunosc toate riscurile la care se expun desfăşurând această activitate nocivă, ori pur şi simplu le ignoră. Substanţele inhalate din fumul de ţigară nu îi afectează doar pe cei care fumează ci şi pe cei din jurul lor. Fumatul pasiv este la fel de nociv şi creşte riscul îmbolnăvirii celor prezenţi în preajma fumului de ţigară. După o oră de fumat într-o cameră închisă, nefumătorul care se află în aceeaşi încăpere cu cel care fumează inhalează cantităţi egale de nitrozamine cu cele existente în 15 ţigări filtrate. La copii şi adolescenţi care respiră în mod constant fum, se pot observa diverse forme de iritare a căilor respiratorii: tuse, expectoraţii, insuficienţă respiratorie.

Aceşti tineri suferă, de asemenea, în mod frecvent de repetate inflamaţii ale canalului auditiv şi amigdalite.

Campanie de conştientizare realizată cu succes

Anul acesta, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA) marchează Ziua Naţională fără Tutun desfăşurând în comunitate o campanie de creşetere a nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale fumatului şi de sensibilizare în vederea renunţării la fumat. Pentru a mări impactul în rândul tinerilor, CPECA a organizat un concurs de desen cu tema „Fumatul... doar o amintire” la nivelul claselor de gimnaziu şi liceu. Concursul a fost unul judeţean, iar elevii care au participat au realizat în mod individual planşe tematice, respectând tema proiectului şi din materiale reciclabile. Astfel, CPECA, alături de partenerii săi: Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Covasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) şi Asociaţia „Carpaţii Răsăriteni”, au avut o muncă grea în a selecta câştigătorii acestui concurs de desen. Au fost desemnaţi 17 elevi câştigători, iar lucrările lor vor fi expuse astăzi în în cadrul Expoziţiei „Fumatul... doar o amintire!”, care se va desfăşura la MNCR. Câştigătorii concursului au fost premiaţi cu materiale promoţionale şi rechizite necesare la şcoală. Azi CPECA spune: “Fumatul dăunează grav sănăţii! Spune NU tutunului!”

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
freeman, 18 noiembrie 2010
care prevenire?s-au inmultit drogatii.care prevenire? astea sunt vrajeli de stors bani de la buget
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.