SOCIAL 1 martie 2022

Ce înseamnă Anul European al Tineretului pentru Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 666 vizualizări

Orașul Sfântu Gheorghe a primit luni, 28 februarie a.c., vizita secretarului de stat pentru tineret în Guvernul României, Kacsó-Doboly Izabella, și a secretarului de stat adjunct pentru tineret în Guvernul Ungariei, Rácz Zsófia, precum și a directorului strategic al organizației non-guvernamentale PONT din Cluj Napoca, Farkas András. Tema întâlnirii a fost „Anul European al Tineretului”. 

În cadrul unei conferințe de presă organizată cu această ocazie, moderată de viceprimarul Vargha Fruzsina, am aflat că în Sfântu Gheorghe încep diverse colaborări pentru tineret cu țara vecină, Ungaria.

Vor lua naștere o serie de programe și proiecte pentru evidențierea și valorizarea tinerilor din comunitate. 

Totodată, s-a vorbit și despre faptul că România pregătește o nouă lege a tineretului. 

Anul acesta vorbim despre Tineret și întreaga Europă se concentrează pe tineret, pentru că în ultimii doi ani de pandemie aceștia au fost izolați. Așteptăm să avem o nouă lege a tineretului prin care încercăm să ușurăm situația tinerilor din România, iar posibilitățile de a aplica la diverse surse de finanțare să fie mult mai ușoare”, a declarat Kacsó-Doboly Izabella.

Despre proiectele actuale ale Ungariei privind tineretul, Rácz Zsófia a declarat că există 4 scopuri majore pentru anul în curs: evenimente, conferințe și oportunități pentru a călători în străinătate la instituțiile europene (de exemplu Strasbourg), pentru a colabora cu alte asociații similare din Uniunea Europeană; publicare de cărți prin care să cunoască mai bine situația tinerilor din Ungaria; un proiect de 500 de ore de pregătire pentru tineri cu oameni specializați; festivalul tinerilor, Young Fest.

„Suntem foarte deschiși în ceea ce privește colaborările cu Sf. Gheorghe, ne dorim foarte mult să terminăm acest an cu rezultate palpabile. [...] Avem în plan înființarea unui Parlament al Tinerilor. Tinerii trebuie să simtă că fac parte din societate și că ceea ce au ei de spus este important. Parlamentul Tinerilor este un exemplu foarte bun prin faptul că acești tineri își pot auzi vocea și la nivelul deciziilor Parlamentului Național, se simt implicați. Este un sistem care în Ungaria funcționează foarte bine și dacă putem să împărtășim și celor din Sf. Gheorghe acest „KNOW HOW“, o facem cu mare plăcere”, a adăugat Rácz Zsófia.

Întrebată de către redacția noastră despre proiectele pentru tineret concrete pentru orașul nostru, secretarul de stat pentru tineret în Guvernul României, Doboly Izabella, ne-a spus că „există deja la nivel național un program pilot, Parlamentul Pentru Elevi, care se va implementa și la fiecare județ în parte.“ Se vor înființa noi organizații și centre de tineret, precum și o platformă online permanentă pentru tineret, care „indiferent de schimbările guvernamentale“ poate oferi informații despre programele de tineret din fiecare județ în parte.

Tot luni, la Sfântu Gheorghe a avut loc un eveniment prin care s-a lansat Anul European al Tineretului, care a cuprins o serie de activități, printre care și „iSEPSI LAUNCHPAD”, care a avut loc la Cinema Arta. 

Reamintim că în 2022, UE a decis să dea prioritate tineretului, deoarece criza Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra acestora. Mulți dintre ei și-au pierdut locul de muncă, iar sănătatea mintală și emoțională le-au fost și ele afectate. De aceea UE a decis să acorde prioritate problemelor tinerilor și să lucreze pentru a le deschide mai multe perspective. Anul european va include conferinţe, evenimente, precum şi campanii de informare şi de promovare.

„Perioada pandemiei a fost deosebit de dificilă pentru tineri. Ei s-au confruntat cu închiderea şcolilor, nu au putut, în multe cazuri, să se dedice hobby-urilor lor şi s-au confruntat cu dificultăţi în a-şi vedea prietenii. Ei merită un An european care să îi aducă în prim-plan. De asemenea, ei merită să fie ascultaţi atunci când factorii de decizie din UE stabilesc sarcina de a defini politicile UE", a spus anul trecut Simona Kustec, ministrul sloven al educaţiei, ştiinţei şi sportului, în cadrul întâlnirii Instituțiilor Europene din 6 decembrie 2021.

Obiectivul este includerea tinerilor și priorităților acestora în elaborarea politicilor viitoare, precum și organizarea de activități dedicate tinerilor în întreaga UE.

Sursa foto:  Kristo-Gothard Hunor

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.