SOCIAL 11 octombrie 2022

Câți bani s-au strâns până acum pentru salvarea copilului nenăscut al familiei Pakucs

de Diana Pantelimon | 1131 vizualizări

În mai puțin de o săptămână de când s-a lansat campania pentru ajutorarea familiei Pakucs, peste 5.000 de euro s-au strâns din donații. Din această sumă, peste 6.300 de lei provin de la acțiunea de duminică. Atunci, voluntarii Asociației „L.A.B. Életmentő Kupakok” au fost prezenți cu urne la Stadionul Sepsi OSK, în ziua meciului contra celor de la Farul Constanța.

În urma ecografiilor efectuate, medicii specialiști au dat diagnosticul cum că bebelușul care se pregătește să vină pe lume prezintă malformații la inimă și trebuie operat în Germania, din cauza gradului de complexitate. Partea dreaptă a inimii bebelușului nu este dezvoltată și nu funcționează. Tinerii părinți au apelat, săptămâna trecută, la ajutorul oamenilor de bine, deoarece au nevoie de aproximativ 10.000 de euro pentru cheltuilelile în străinătate în ceea ce privește drumul, șederea și procedura de naștere. 

Asociația „L.A.B. Életmentő Kupakok”, care a preluat cazul, a confecționat niște urne speciale. Voluntarii organizației au fost prezenți cu acestea duminică, la porțile de intrare ale stadionului Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, cu ocazia meciului din etapa a 13-a a Superligii, contra constănțenilor de la Farul. Puțin cu puțin, din donațiile suporterilor s-au strâns peste 6.300 de lei.

„La Arena Sepsi OSK, la meciul cu Constanța, s-au strâns 6.316 lei, din mărunțiș. Iar pe contul asociației au ajuns până acum aproape 5.000 de euro, contravaloarea în lei, în urma campaniei. Aceasta continuă, sperăm că cel târziu până în data de 20 octombrie să fie toată suma, să îi putem da familiei. Ei pe 22 octombrie pleacă din țară. În invitația pe care a primit-o mămica, spitalul din Germania scrie că va fi o ședere de cel puțin opt săptămâni. Mama poate să rămână în spital lângă copil atâta timp cât este la terapie intensivă. După aceea, ea va putea să rămână în spital doar de dimineața până seara. Deci va avea nevoie de cazare. A primit și o ofertă de acolo, sunt pensiuni lângă spital, cu aproximativ 70 de euro pe noapte. Aproape zilnic vorbesc cu Oana, tânăra mămică. La sfârșitul săptămânii trecute spunea că cedează, că nu mai știe ce să facă, am tot încercat să o liniștesc, să facă cumva să se liniștească. De grija banilor i-am zis să nu se ocupe, de sub pământ și tot facem rost de bani“, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Bács Emese, președinta asociației.

Ce spune CAS Covasna pe subiectul sprijinirii familiei din Sfântu Gheorghe

În primul articol publicat pe subiect, am relatat că birocrația și tehnica din România nu îi ajută pe viitorii părinți, iar timpul până la prima intervenție este foarte scurt, acestea fiind motivele pentru care s-au văzut nevoiți să apeleze la ajutorul oamenilor de bine.

De la CAS Covasna am aflat însă că cele trei intervenții pe cord ale copilului (imediat după naștere, la trei luni și la cinci ani) vor fi decontate integral, dar banii vor fi încasați după, nu înainte de intervenții. În ceea ce privește cezariana mamei și spitalizarea acesteia, CAS va deconta suma maximă decontabilă în România, adică aproximativ 9.000 de lei, după plata directă a pacientului, în primă fază. 

„Costurile intervențiilor bebelușului vor fi acoperite integral, indiferent cât de mari vor fi. Și, credeți-mă, că sunt mari și vor fi mari, de ordinul zecilor de mii de euro. În schimb nașterea, ca serviciu medical, este reglementată de Hotărârea de Guvern nr. 304/2014 și va fi plătită doar într-o anumită măsură. (...) Nivelul maxim de rambursare a acestui serviciu de către casele de sănătate este doar o parte din ceea ce înseamnă costul intervenției de acolo. Poate fi integral rambursat dacă serviciul medical pe care îl faci acolo este până în limita noastră maximă de decontare și poate fi parțială, la nivelul celui mai scump caz de spitalizare din sistemul românesc și a cărui contravaloare a rambursării este 8.913,76 lei, adică aproape 2.000 de euro. Aici apare problema. Tot ce ține de treaba asta presupune, în primă etapă, achitarea serviciului în mod direct de către pacient, acolo. Ulterior, pe baza documentelor medicale emise de spital și documentelor de plată în original, se vine la noi, se depune o cerere împreună cu documentele și, ulterior, noi vom rambursa pacientului la acest nivel de cost. Nu e o situație că noi nu acoperim. Acoperim, dar numai o parte, în cazul acesta. Partea legală tratează total separat nașterea față de alte tipuri de servicii medicale“, a explicat pentru redacția noastră directorul CAS Covasna, Dragoș Tatu. 

Așadar, campania umanitară continuă. Orice donație, cât de mică, este apreciată și de mare ajutor. Cei care vor și pot sunt rugați să doneze în conturile asociației, cu mențiunea „Familia Pakucs”.

Asociația „L.A.B. Életmentő Kupakok”:

SWIFT RNCBROBU IBAN:

RO71RNCB0124153488200001 LEI

RO17RNCB0124153488200003 EURO

RO87RNCB0124153488200004 GBP.

Sursa foto: Facebook / Bács Emese

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.