SOCIAL 21 octombrie 2013

Cartel Alfa pichetează Prefectura Covasna

de Covasna Media | 684 vizualizări

Sindicaliștii vor drepturi pentru salariați și creșterea salariului minim

În jur de 50 de sindicaliști ai Filialei Covasna Cartel Alfa vor picheta Prefectura săptămâna viitoare. Protestul se va înscrie în linia celor lansate de Cartel Alfa la nivel național, în vederea obținerii unor schimbări și drepturi pentru angajații din România. Astfel, cei de la Cartel Alfa consideră că la doi ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a ceea ce numim „noul Cod al Muncii”, impactul asupra drepturilor lucrătorilor şi parteneriatului social este negativ, vizibil prin deteriorarea relaţiilor de muncă, blocarea negocierii colective şi precarizarea locurilor de muncă.

Președintele Cartel Alfa Covasna, Bong Vilmos, a declarat că cea mai mare problemă a salariaților din România rămâne Legea Dialogului Social, care după modificările efectuate de guvernul anterior permite o mulțime de nedreptăți ce se răsfrâng asupra salariaților.

Prin modificarea legii, au dispărut elemente foarte importante precum Contractul Colectiv de Muncă (CCM) unic la nivel național, care asigura un cadru de negociere între organizațiile angajatorilor și cele sindicale. Nu era cazul să fie desființat acest CCM, care avea valabilitate generală și asigura unlele drepturi absolut necesare pentru angajați. Reprezentativitatea sindicatelor a fost condiționată de o acoperire de 50% a angajaților față de 30% cât era în trecut, iar asta e la fel de important, pentru că puține sindicate reușesc asta”, a explicat Bong.

Legea Dialogului Social, „cea mai mare durere”

În continuare, acesta a vorbit despre necesitatea respectării angajaților de către angajatori și garantarea unei plăți decente- schimbarea în acest sens putând veni de la Guvern. Astfel, pe lista de solicitări a celor de la Cartel Alfa se vor afla modificarea Legii Dialogului Social și a Codului Muncii, solicitarea unei politici de ocupare concrete, implicit cu măsuri de păstrare a locurilor de muncă, stabilirea salariului minim garantat și politica de evoluție între 2012-2016 în actualul context economic dar și al realizării unui raport de 45% între salariul minim și cel mediu și măsuri de îmbunătățire în Sănătate.

Suntem codașii Europei inclusiv la salariul minim, pe care noi îl vrem la 1.000 de lei în 2014. Nu e greu de înțeles de ce se menține atât de scăzut salariul minim – oamenii de afaceri fac presiuni asupra Guvernului, însă asta pe termen lung are efecte catastrofale. Iată, în județul Covasna, angajatorii se plâng de lipsa de oameni, de profesioniști, însă pe de altă parte avem un șomaj teoretic de 7% și unul real de 20%, probabil. Dar în actualele condiții, cu un salariu minim atât de mic și cu pretențiile angajatorilor de a lucra inclusiv sâmbăta și duminica, cu ore suplimentare, nu e posibil să existe forță de muncă de calitate – pentru că aceea migrează în alte părți”, a spus Bong, atrăgând atenția că toate acestea contribuie la mărirea economiei negre și a evaziunii fiscale, care oricum au cote alarmante în România.

În opinia lui Bong, o scădere semnificativă a evaziunii fiscale și economiei negre se poate face numai prin scăderea taxelor și impozitelor, ceea ce implicit ar permite și creșterea salariului minim. În context, liderul Cartel Alfa Covasna a arătat că speră la o reacție a guvernanților la acțiunile de protest care se anunță – inclusiv în alte confederații sindicale, deoarece oriunde în Uniunea Europeană ieșirea în stradă a oamenilor reprezintă semnal de alarmă pentru Putere.

Din 1 octombrie, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa organizează o acţiune de protest de lungă durată, care constă din proteste zilnice la nivel de prefecturi, partide politice, guvern. Astfel, în ţară, în fiecare zi, câte două filiale ale confederaţiei vor organiza pichete în faţa prefecturilor. În Bucureşti, va avea loc în fiecare săptămână, un pichet în faţa sediului Guvernului, în ziua şedinţei de Guvern.

La nivelul juețului Covasna, Cartel Alfa are 5.000 de membri. Pichetarea Prefecturii, plănuită pentru 24 octombrie de la ora 13, se va face cu aproximativ 50 de persoane. Dacă acțiunile de protest vor continua, în acestea vor fi angajați și restul sindicaliștilor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.