Cancerul pulmonar, „un ucigaş tăcut”: simptomele bolii care ucide un român la fiecare 16 minute
La fiecare 16 minute, un român moare de cancer pulmonar, aproximativ 10.000 de cazuri noi fiind înregistrate în fiecare an.
Mai mult, mulţi dintre românii suferinzi de cancer la plămâni află de existenţa bolii în stadiul 4, foarte avansat, când şansele de supravieţuire sunt minime, se arată într-un studiu GfK Onco Monitor.
Înainte de răspândirea viciului de a fuma, cazurile de cancer la plămâni erau rare. Astăzi, fumatul este „vinovat” pentru moartea a nouă din zece pacienţi bolnavi de cancer pulmonar.
Ţigările nu doar că sunt pline de substanţe cancerigene, ci dispun şi de capacitatea de a „dezarma” sistemul natural de protecţie a sistemului pulmonar. Cilia bronhiilor, micile ramuri ale sistemului respirator, au rolul de a proteja plămânii de toxine, de bacterii, de virusuri. Însă, fumatul obstrucţionează activitatea acestor structuri, fapt care facilitează rapidă acumulare a toxinelor în plămâni.
Simptomele cancerului pulmonar
Din păcate, cancerul pulmonar este un „ucigaş tăcut”. Abia în stadiile avansate apar simptome cu adevărat tulburătoare care ar determina pe oricine să se ducă la medic. Între timp, principalele simptome sunt prezența tusei care nu dispare, dureri în piept, mai ales la inspiraţii adânci, respiraţie îngreunată şi întretăiată, oboseala continuă care se tot accentuează, pneumonii sau bronşite repetate, precum şi tuse flegmatică însângerată.
De altfel, mortalitatea ridicată a suferinzilor de cancer pulmonar este generată şi de faptul că diagnosticarea este, adesea, tardivă, simptomele acestul tip de cancer fiind, deseori, confundate cu cele ale unei răceli.
Biopsia pulmonară este efectuată abia când pe radiografia pulmonară apar formaţiuni celulare suspecte, iar acest lucru echivalează cu un cancer în stadiu mai avansat.
Tipuri de cancer pulmonar
Există două tipuri de cancer la plămâni. Unul constă în celule canceroase de mici dimensiuni. Această formă este agresivă căci dimensiunile mici permit răspândirea celulelor către alte organe din corp.
Însă forma de cancer cel mai des întâlnită este cea cu celule canceroase mai mari, care se dezvoltă mai lent, acestea fiind prezente în 85% din cancerele la plămâni.
Şansele de a supravieţui cinci ani de la diagnosticare variază între 4% şi 54%, în funcţie de stadiul de avansare a bolii în momentul depistării cancerului pulmonar.
Deşi fumatul activ este principalul factor generator al cancerului pulmonar, acesta nu este singurul. Persoanele care fumează pasiv, aşadar trăiesc în preajma unui fumător sau într-un mediu în care se fumează, de regulă, prezintă un risc cu 20-30% mai mare de a dezvolta cancer decât persoanele care sunt ferite total de fumul toxic.
Poluarea aerului este un alt factor. Experţii susţine că poluarea aerului acţionează aproape la fel ca fumatul pasiv, la nivel mondial aceasta fiind responsabilă de aproximativ 223.000 decese survenite pe fondul cancerului pulmonar cauzat de poluare.
Mai contează şi istoricul familial în ceea ce priveşte sănătatea. Persoanele care au rude de sânge care au suferit de cancer la plămâni prezintă riscuri mai mari de a suferi la rândul lor de această boală decât cele care nu au niciun astfel de caz în familie. Totodată, oamenii care beau apă cu conţinut ridicat de arsenic prezintă, la rândul lor, un risc crescut de apariţie a bolii.
(lyla.ro)