SOCIAL 2 noiembrie 2021

Campanie împotriva muncii „la negru” și „la gri”

de Covasna Media | 750 vizualizări

Acțiunea de informare „VIITORUL TĂU ÎNCEPE AZI. MERIȚI CA MUNCA TA SĂ FIE RECUNOSCUTĂ!” inițiată de Inspecția Muncii București

Scopul acțiunii este creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca „la gri”), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.

Afișul și pliantul care sunt destinate distribuirii conțin o serie de motto-uri, respectiv: 

REFUZĂ SĂ MUNCEȘTI LA „NEGRU” SAU  LA „GRI”! și FARĂ JUMĂTĂȚI DE MĂSURĂ! Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită „la negru”, pe lângă salariul declarat și fiscalizat.

Pliantul conține informații foarte importante privind contractul individual de muncă, tipuri de contracte individuale de muncă, timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentară și de noapte, repausul zilnic și săptămânal, sărbătorile legale precum și datele de contact ale I.T.M. Covasna în vederea sesizării oricăror încălcări ale legislației muncii.

Invităm persoanele interesate și nu numai, să acceseze site-urile Inspecției Muncii București și a inspectoratelor teritoriale de muncă, precum și să citească afișele și pliantele distribuite în locuri cu afluență de persoane cum ar fi piețe, târguri, primării, gări, autogări, stații de transport în comun, locașuri de cult etc. din mediul urban și rural, în vederea informării.

Implicarea tuturor factorilor decizionali în realizarea acestei acțiuni de amploare va conduce la informarea și conștientizarea populației apte de muncă să nu accepte munca „la negru” sau „la gri”, riscurile și consecințele negative ale unei astfel de practici, mai ales pe termen lung.

Ördög Lajos

Inspector Şef 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.