SOCIAL 7 septembrie 2018

Campanie de donare de sânge la Spitalul din Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 4134 vizualizări

Locuitorii zonei Buzaielor primesc joi șansa de a salva vieți cu sângele lor

Centrul de Transfuzii Sanguine al județului Covasna va derula joi, 13 septembrie a.c., începând cu ora 08:00, o campanie de donare de sânge la Spitalul orășenesc din Întorsura Buzăului. Donatorii vor fi recompensați pentru gestul lor cu tichete de masă.

Donarea poate fi făcută de persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi o greutate minimă de 55 de kilograme, în cazul femeilor şi 57 de kilograme, în cazul bărbaţilor. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament cronic, să nu fi avut vreo infecţie în ultimele zece zile şi nici intervenţii chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni.

Mai mult, aceştia trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare şi în dimineaţa donării, dar să evite grăsimile şi alcoolul. „Trebuie să bea multe lichide, cel puţin un litru înainte de donare şi circa 2 litri în seara dinaintea donării. Nu este relevant dacă mănâncă dulciuri, ba este chiar recomandat”, spune directorul Centrului județean de Transfuzii Sanguine, doctorul Andy Rosin, care  completează că o altă condiţie esenţială a donării este alfabetizarea donatorului: „Dacă nu este alfabetizat, atunci nu poate să completeze chestionarul obligatoriu. În plus, este absolut necesar ca donatorul să doneze în cunoştinţă de cauză”.

Donarea de sânge nu este numai „o formă de agregare socială şi de solidaritate”, ci are şi efecte benefice asupra organismului, mai spune specialistul. „Donarea de sânge obligă organismul să producă sânge proaspăt. Toţi donatorii spun că după donare se simt mult mai bine şi mai odihniţi, ca după o vacanţă la munte. Toată lumea ar trebui să doneze în măsura în care se califică pentru asta”, mai spune dr. Andy Rosin, care subliniază că donatorii vor beneficia și de un set de analize sanguine gratuite.

Cei care nu pot fi prezenți joi la Întorsura Buzăului, dar doresc să doneze sânge, o pot face la Centrul de Transfuzii Sanguine al județului Covasna din Sfântu Gheorghe, str. Bánki Donát nr.15, de luni până vineri, între orele 8:00 – 11:00.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.