Bolnavii covăsneni mai au o speranță
O metodă de renume mondial se aplică la Ilieni în reabilitarea pacienților cu pareze
La începutul săptămânii, la Ilieni, a fost inaugurat Centrul de Dezvoltare și Formare „Pető“, destinat reabilitării copiilor care, în urma nașterii cu hipoxie, au rămas afectați de un handicap fizic, suferind de pareze parțiale sau totale, sau a adulților rămași cu sechele după un infarct miocardic sau cerebral. Procedeul de dezvoltare, denumit astfel după renumitul profesor Pető András, a adus ușurare în viața multor familii afectate și a îmbunătățit viața multor pacienți.
În clădirile golite în urma plecării familiilor care au crescut copii abandonați până la majorat în Satul de copii, fondat cu 23 de ani în urmă de preotul Kató Béla și soția lui, Kató Ibolya, au fost amenajate săli de terapie, în care de trei ani încoace se lucrează cu copii cu dizabilități, printr-o metodă ce are la bază jocul. Specialiști sosiți din Ungaria se ocupă câte trei săptămâni cu micii pacienți, aleși dintre mult mai mulți solicitanți de terapie. Bolnavii trebuie să fie în stare să asculte, să înțeleagă și să urmărească indicațiile terapeutului. Din acest motiv, nu se poate lucra cu acei copii cărora hipoxia le-a provocat și un retard mintal, mai mult sau mai puțin accentuat. Metoda folosită presupune participarea activă a pacientului, de multe ori chiar un efort fizic și spiritual îndelungat din partea acestuia, care în scurt timp își poate arăta efectele benefice - o libertate de mișcare mai mare, bolnavul devine capabil să execute mișcări de care nu se credea în stare.
La baza muncii depuse stă capacitatea unor centre ale creierului de a prelua funcțiile părților afectate de lipsa de oxigen sau alt traumatism suferit. Aplicanții metodei pedagogiei conductive elaborate de profesorul Pető se numesc conductori. Ei desemnează împreună cu pacientul un scop bine definit, care trebuie atins până la sfârșitul tratamentului de trei săptămâni și creează o atmosferă cât se poate de plăcută și de motivantă.
Din septembrie, în acest centru de dezvoltare se vor forma viitorii conductori din România, în cadrul unui curs universitar de trei ani. Aceștia vor contribui la completarea carențelor din sistemul de sănătate, care asigură prea puține servicii în acest domeniu, sau prea scumpe. În centrul de formare din Ilieni, sunt amenajate și camere pentru membrii de familiei care însoțesc bolnavii, dar pentru care naveta zilnică de la domiciliul lor ar însemna un efort material prea mare. Aici, pentru o sumă modică, ei pot sta alături de cei dragi, pot învăța exercițiile care trebuie continuate și în pauzele terapiei făcute cu conductori.
O problemă rămâne deocamdată limba. Atât timp cât tratamentele sunt asigurate de specialiști din Ungaria, pacienții trebuie să înțeleagă fie limba maghiară, fie limba engleză, comunicarea fiind esențială în această metodă.
Tünde Bodor