SOCIAL 4 septembrie 2018

Bicicliștii covăsneni, chemați să pedaleze pentru un scop bun

de Covasna Media | 917 vizualizări

Traseul stabilit este de 10 km, iar înscrierile se fac până pe 15 septembrie

O nouă ediție a acțiunii „Pedalează pentru un scop bun”, organizată de Fundația Comunitară Covasna, se va desfășura sâmbătă, 15 septembrie a.c., la Sfântu Gheorghe. Evenimentul va avea ca scop colectarea de fonduri pentru achiziționarea și montarea într-un spațiu public a unei staţii de reparat biciclete.

Aflat la a VI-a ediție, evenimentul din anul acesta are ca scop colectarea de fonduri necesare pentru achiziționarea și montarea lângă Primăria Sfântu Gheorghe a unei stații cu pompă și scule de reparat bicicleta, Mantis Urban, în valoare de 1.500 de euro.

În alegerea scopului, organizatorii s-au ghidat după o acțiune similară care a avut loc în luna iunie la Târgu Secuiesc, eveniment care s-a bucurat de un succes impresionant.  „Ne-a plăcut ideea cu stația cu pompă. O să pedalăm pentru un echipament asemănător. Stația va fi montată într-o zonă centrală, în apropiere de Primăria Sfântu Gheorghe. Am considerat că este un scop pentru care cicliștii ar pedala, este util și benefic”, declară directorul Fundației Bereczki Kinga.

Traseul propus este de dificultate medie și are 10 km, iar punctul de pornire este Parcul Central. Organizatorii atrag atenția asupra faptului că evenimentul nu este o competiție și este important să fie respectat regulamentul, participanții să pedaleze în ritmul lor și să se ajute reciproc.

Toți cei care doresc să se implice în program o pot face sau în calitate de biciclist, prin achitarea unei taxe de înregistrare (15 lei adulții, 10 lei copiii), sau ca sponsor (pentru un traseu de 10 km valoarea de sprijin propusă este de 20 de lei, în funcție de traseele parcurse). Copiii sub 14 ani pot participa numai sub supravegherea părinților.

Noutatea ediției: masa comunitară

Pentru a face o legătură mai strânsă între sponsor și ciclist,  ediția a VI-a vine cu o noutate. Pe parcursul pedalării, în paralel, se va desfășura o activitate comunitară: o acțiune de pregătire de gomboți (găluște cu prune), o acțiune de schimb de jucării pentru copii, masa comunitară și muzică live. Acțiunea „Pedalează pentru un scop bun” se va încheia cu mâncarea gomboților, oferite ca recompensă bicicliștilor pentru caloriile pierdute. Masa comunitară se va realiza cu ceea ce participanții vor aduce în acest scop (poate fi mâncare, băutură, răcoritoare, prăjituri, gem sau prune pentru gomboți, etc.). Pentru masa de schimb, copiii pot aduce jucării de care s-au plictisit sau cărțile citite, pentru a le schimba între ei.

Fiecare participant va primi un tricou prevăzut cu logoul evenimentului, materialele acțiunii, dulciuri și apă minerală. Programul de înscriere va începe la ora 9, însă înregistrările se fac și online, mai ales în cazul echipelor. Bicicliștii se pot înscrie pe pagina http://tekerj.hka.ro/index.php/ro/ .

„Încercăm să motivăm oamenii să facă înregistrarea online. Pentru echipe este important să se înscrie din timp, pentru că fiecare participant va primi un tricou cu logoul acțiunii Pedalează, iar pentru echipe oferim o formă de promovare și manifestare a lor prin logoul firmei sau ONG-ului din care provin. Avantajul unui grup este oportunitatea dezvoltării spiritului de echipă într-un alt mediu”, precizează Bereczki Kinga.

Între ora 9 și 10 cicliștii pot comunica cu susținătorii lor, care pot fi prietenii sau membrii familiei.

Rolul finanțatorului este să motiveze ciclistul prin sponsorizarea rutelor parcurse. Ciclistul trebuie să treacă prin toate punctele de control pentru a obține ștampila pe cardul participantului. Astfel demonstrează că a trecut prin toate punctele de control. O rută este valabilă doar dacă are toate ștampilele.

Biciclistul care va strânge cele mai multe fonduri, va fi recompensat în cadrul premierii care va avea loc între orele 14-15.

Acțiunea „Pedalează pentru un scop bun”, lansată în 2012, a reușit să organizeze 9 evenimente sportive la care au participat peste 3.000 de participanți în Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, iar anul viitor organizatorii își propun să desfășoare un asemenea eveniment și în Covasna.  

Metoda utilizată de Fundația Comunitară Covasna este o acțiune de strângere de fonduri prin acțiuni sportive, pentru implementarea unor proiecte și inițiative comunitare, dar și implicarea membrilor comunității în susținerea acestora.

De-a lungul timpului, acțiunea a reușit să colecteze peste 100.000 de lei și să sprijine numeroase cauze.  

„Prima ediție a fost destinată colectării fondurilor pentru 4 sportive de tineret - de la atletism până la triatlon. Am reușit să amenajăm parcul de antrenament exterior lângă Nicolae Iorga, am colectat fonduri pentru proiecte de organizație civilă, de exemplu fonduri pentru achiziționarea de către Caritas a unui echipament EKG, fonduri pentru cumpărarea covorului tatami pentru o secție de karate, iar la o altă ediție am pedalat pentru 8 panouri de basket”, explică directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Fondurile colectate la ediția de anul trecut au fost folosite pentru amenajarea unui teren de antrenament și agrement pentru câinii aflați în proprietatea privată a cetățenilor municipiului.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.