SOCIAL 11 octombrie 2023

Azilul de noapte din Sfântu Gheorghe a găzduit 262 de persoane în 10 ani

de Daniela Luca | 1155 vizualizări

Peste 60 dintre beneficiari au fost reintegrați în societate

Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România Filiala Sfântu Gheorghe a sărbătorit marți, 10 octombrie, 10 ani de când a preluat azilul de noapte pentru persoane fără adăpost din Sfântu Gheorghe. În această perioadă, organizația a găzduit 262 de persoane și a reușit să reintegreze în societate 63 de beneficiari. Cu o echipă de 9 angajați, printre care se numără un psiholog, un medic și un asistent social, azilul de noapte oferă în prezent adăpost și sprijin zilnic pentru 20 de beneficiari și periodic pentru alte 15 persoane care nu au unde locui. 

Ceremonia de aniversare a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Persoanelor Fără Adăpost și a fost marcată în curtea clădirii Sing-Sing în prezența beneficiarilor, a membrilor Asociației Serviciul de Ajutor Maltez în România Filiala Sfântu Gheorghe, a partenerilor și autorităților locale.

Acestă aniversare nu este doar despre cifre. Este despre compasiune, empatie și dragoste pentru cei mai vulnerabili dintre noi. Angajații și voluntarii au muncit în fiecare zi ca să creeze un loc sigur și cald pentru cei care nu au unde să se întoarcă în nopțile reci.

„Suntem aici împreună de 10 ani și este o perioadă destul de lungă, dar totuși primii voluntari și angajați de atunci încă sunt alături de noi. Cred și sper că și peste 10 ani tot o să fie aici și o să ne sprijine. Ne dorim în continuare să lucrăm cu dumneavoastră, pentru dumneavoastră și să facem astfel o diferență în comunitatea noastră”, a spus, în fața publicului, coordonatorul voluntarilor din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert.

Acesta ne-a spus, după ceremonie, că în prezent nu este nicio persoană în oraș care să stea pe străzi. În curând, se va trece la ora de iarnă, iar porțile azilului se vor deschide mai devreme, la ora 18:00. Dimineața, ora rămâne aceeași. La 8:00, toată lumea trebuie să iasă din clădire.

Székely Róbert ne-a mai spus că printre beneficiarii azilului se regăsesc persoane cu vârste cuprinse între 20 și 76 de ani.  El a subliniat că problema principală care îi determină pe oameni să aibă nevoie de adăpost și sprijin este legată de conflictele în familie, iar alcoolismul este un factor major în aceste situații dificile.

Peste 60 de persoane fără adăpost au fost reintegrate în societate

Dénes Mihály, președinte Asociației Serviciul de Ajutor Maltez în România Filiala Sfântu Gheorghe, a vorbit, în cadrul evenimentului, despre rezultatele efortului angajaților și voluntarilor care au sprijinit activitatea azilului în cei 10 ani.

„Serviciul de Ajutor Maltez România, Filiala Sfântu Gheorghe, s-a înființat în 1991. De la început, cel mai important țel al nostru a fost să ajutăm tot mai mulți oameni. Când am avut posibilitatea să preluăm azilul de noapte pentru persoane fără adăpost, nu am ezitat, am acceptat și am încercat, în măsura posibilităților noastre, să ajutăm. În acești 10 ani, am avut în evidența noastră 262 de persoane, dintre care, în momentul de față, zilnic sunt 20 de persoane prezente, iar periodic – 15 persoane. Cel mai important lucru pentru noi este că în acești 10 ani am reușit să reintegrăm în societate 63 de persoane. Unele dintre ele s-au reîntors în familiile lor, alții reușesc să stea pe propriile picioare, dar îi monitorizăm în continuare. Opt persoane au fost ajutate să ajungă într-un cămin de bătrâni, iar o persoană a fost instituționalizată în județul Mureș. Din păcate, am avut și 45 de persoane care au decedat.  Persoanele care nu aveau aparținători, au fost conduse pe ultimul drum de către colegii noștri.  (...) Vreau să mulțumesc în special colectivului de aici, pentru că, deși lucrează în condiții grele, reușește să aducă puțină alinare acestor persoane”, a spus Dénes Mihály.

„Viața unei persoane fără adăpost este foarte grea”

Până în 2012, administrarea azilului a fost în sarcina autorităților locale.

„Eu cred că munca asta nu este ușoară, dar tocmai datorită faptului că o organizație creștină, cum este Serviciul de Ajutor Maltez, face această activitate, munca aceasta este mai frumoasă. Sunt conștient și știu că toți colegii mei din Serviciul de Ajutor Maltez, indiferent dacă sunt angajați sau voluntari, nu prestează un serviciu, ci își dau inima pentru această cauză, iar dând inima, rezultatele vin mai repede, motivația este mai mare, iar recunoștința este pe măsură. Nu ne oprim aici și vă rog să dăruiți în continuare inima pentru beneficiari și sunt sigur că Dumnezeu ne va ajuta și în viitor”,  a spus și secretarul general at Serviciului de Ajutor Maltez în România, Tischler Ferenc.

Angajații care s-au implicat în activitatea acestui refugiu pentru cei vulnerabili încă de la bun început, au primit diplome și au fost felicitați de cei prezenți la ceremonie. Președintele onorific al Serviciului de Ajutor Maltez din România, Puskás Bálint-Zoltán, a subliniat importanța dăruirii creștinești în ajutorarea persoanelor fără adăpost.

„Stau în fața dumneavoastră ca un părinte care se uită la succesul copiilor săi, pentru că în 1991, când am înființat această organizație, m-am rugat ca să vină tineri care să continue această activitate și uite că Dumnezeu ni i-a trimis. Viața unei persoane fără adăpost este foarte grea. Și în zilele noastre foarte mulți rămân fără un acoperiș deasupra capului din cauza războaielor, cum sunt cele din Israel sau Ucraina, sau din cauza unor probleme familiale, iar acești oameni trebuie ajutați. Le mulțumesc celor care coordonează acest adăpost pentru că au dovedit că, dacă ai o inimă deschisă, o dăruire creștinească, putem să îi ajutăm pe acești oameni”, a adăugat și Puskás Bálint-Zoltán.

Azilul de noapte are în prezent 9 angajați, iar printre aceștia se numără un psiholog, un medic și un asistent social. Alți trei angajați activează la centrul de zi, deschis anul trecut, în aceeași clădire. Aici beneficiarii iau parte la diferite activităţi care au scopul să îi ajute să se reintegreze mai ușor în societate. Azilul funcționează în conformitate cu reguli stricte, însă cei care le respectă au parte de un adăpost primitor, au posibilitatea de a face duș, de a-și spăla hainele și de a se odihni într-un pat curat.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.