SOCIAL 13 februarie 2023

Accent pe implicarea tinerilor și a comunității la Asociația Turul Madar

de Covasna Media | 785 vizualizări

Pentru Asociația Turul Madar, 2022 a fost un an de reproiectare și de creștere, în timp ce 2023 va fi dedicat implementării, lucrând cu tinerii și cu comunitatea locală. La conferința de presă de lansare au participat și reprezentanți ai elevilor din școlile locale, cu scopul de a stabili un contact direct și de a primi informații de primă mână despre programele viitoare ale Asociației Turul Madar.

În ultimul an, asociația a reușit să realizeze un total de 4 proiecte majore, dintre care trei au fost finanțate de Active Citizen Fund, iar unul de proiectul strategic Erasmus+. În total, au lucrat cu 29 de companii, 12 parteneri, aproape 60 de voluntari și 5 angajați permanenți. Au fost organizate 4 tabere, 35 de tineri au primit premiul "The Duke of Edinburgh's International Award", au fost filmate 4 filme și au fost organizate 3 schimburi de tineri și de lucrători de tineret - în Italia, Islanda și Cipru. 

Proiectul #youthfocus, finanțat de Active Citizen Fund, a avut ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale tinerilor. Programul este împărțit în două direcții: DOFE, care se referă la dezvoltarea individuală, și Media Literacy, care se concentrează pe educația media. Au fost realizate mai multe filme pe această temă și a fost organizat un concurs de eseuri pentru ca tinerii să descrie ceea ce înseamnă pentru ei social media și cum se văd ei înșiși în ea, care în curând vor fi publicate în Háromszék, Székely Hírmondó și Observatorul de Covasna.

Proiectul #Childsteps, care vizează dezvoltarea programului Berde Mózsa în 5 municipalități, a implicat până în prezent aproape 750 de copii. Anul trecut, 10 educatori voluntari au fost instruiți pe parcursul a 4 weekend-uri și a început elaborarea unui manual educațional Berde Mózsa, care îi va sprijini pe educatorii care se implică în activități extracurriculare.

Poate că unul dintre cele mai semnificative și bine primite evenimente de anul trecut a fost primul TEDx Sepsiszentgyörgy, care a fost foarte popular și a fost finanțat în întregime la nivel local.

Asociația Turul intenționează să continue să funcționeze și în viitor ca un fel de rețea de promovare a inițiativelor locale, în special pentru tineri, dar nu numai. Este important ca programele noastre educaționale să fie susținute și de comunitatea locală, deoarece majoritatea programelor noastre sunt finanțate din granturi. 

Unul dintre programele emblematice pentru 2023 este Media Literacy, care face parte din #youthfocus și se concentrează pe aspecte legate de educația media, cum ar fi modul de utilizare înțeleaptă a platformelor de socializare sau modul de a determina care știri au o bază reală. În plus, este planificat și un proiect de orientare profesională pentru tineri, pentru a-i ajuta să-și aleagă o carieră, pentru a le prezenta diferite profesii și companii, să înțeleagă ce înseamnă să-și construiască relații.

Programul Berde Mózsa va continua, cu scopul de a înființa programul și în alte orașe, iar în curând va fi elaborat un manual educațional pentru profesori sau mentori pentru activități extracurriculare adresate copiilor.

Al treilea proiect major pe care se pune accentul este #localready. Fundraising is friendraising este mottoul și înseamnă o acțiune de strângere de prieteni. Are ca scop atragerea de resurse comunitare pentru organizație, care include nu numai resurse materiale, ci și capital de rețea și muncă voluntară. În acest cadru, vor avea loc două evenimente majore: o campanie outdoor, în aer liber, și o campanie prin SMS – ultima dorește să sprijine activitățile educaționale ale programului Berde Mozsa.

O altă modalitate de a susține asociația, și o modalitate actuală în acest moment, este posibilitatea de a dona 3,5% din impozitul pe venit. Prin aceste donații vor fi sprijinite dezvoltarea personală a participanților programului DOFE, donațiile vor finanța costuri de organizare, transport, echipamente, costuri de masă, educatori extra. Programul DOFE oferă o busolă tinerilor, pentru a-și atinge obiectivele, pentru a-și depăși propriile limite, pentru a se conecta cu alte generații – programul implică mentori și educatori adulți pe tot parcursul programului. Se dorește sprijinirea personală a tinerilor, axat pe nevoile lor particulare, pentru a îi sprijini să ajungă la o busolă proprie, pentru că considerăm că, „dacă nu ai propria ta busolă, vei avea busola altcuiva”.

Tot în acest an, va fi organizată și cea de-a doua ediție a TEDx Sepsiszentgyörgy, care va avea loc în luna noiembrie. Organizarea va începe în săptămânile următoare, iar voluntarii sunt bineveniți.

(Asociația Turul Madar)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Recital de absolvență (CP)

Acum 23 ore, 30 minute

Anunț public

Acum 23 ore, 35 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.