SOCIAL 19 noiembrie 2018

800 de copii din județul Covasna vor primi Prima Carte pentru acasă

de Covasna Media | 698 vizualizări

Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste" aduce resurse și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județ.

Sfântu Gheorghe, noiembrie 2018. Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste". 800 de copii din mediul rural din județ vor primi, până la finalul acestui an, Prima Carte, iar în grădinițele din cele mai defavorizate comunități din județ vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.

Marți, 20 noiembrie, Asociația OvidiuRo va susține mai multe întâlniri în cadrul programului, respectiv o sesiune de training pentru profesori din învățământul preșcolar - metodiști și responsabili de cercuri metodice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei 450 de profesori de învățământ preșcolar din județ; o sesiune de formare la care sunt invitați să participe profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural din județul Covasna care vor beneficia de centre de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de asociație; o întâlnire cu directorii unităților școlare care au în subordine învățământul preșcolar din județul Covasna pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate. În plus, vor fi susținute ateliere de lectură pentru copii și părinți.

Sunt convins că prin acest proiect pe care îl implementăm în parteneriat cu Asociația OvidiuRo va crește calitatea educației preșcolare în județul nostru și vom asigura resurse utile/ materiale didactice auxiliare în grădinițele din zone defavorizate ale județului.” declară Prof. Kiss Imre, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Covasna.

După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Intenționăm să transformăm acest program-pilot în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

La nivelul fiecărui județ, programul „Fiecare copil merită o poveste" presupune, pe lângă formarea de profesori formatori, sesiuni de citit cu copiii, amenajarea centrelor de bibliotecă - și alte activități conexe: întâlniri de lucru cu profesorii, vizite și ateliere cu copiii și părinții în comunitățile din județ în care OvidiuRo a avut intervenții prealabile, dar și întâlniri cu directorii de școli și cu bibliotecarii din județ.

La nivel național, până la finalul anului 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste", OvidiuRo va implementa un mix de intervenții constând în (1) 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 260.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte".

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.