SOCIAL 22 august 2019

47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă acasă, cu 10% mai puţin faţă de 2017

de Covasna Media | 859 vizualizări

47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă în ţară, cifră în scădere cu 10% faţă de 2017, potrivit datelor ale unui studiu realizat la iniţiativa RePatriot. Motivele pentru care s-ar întoarce, în primul rând, sunt familia, prietenii sau viaţa socială.

Potrivit celui mai recent studiu realizat la iniţiativa RePatriot privind dorinţa de revenire în ţară a românilor din diaspora şi piedicile existente, 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se mai reîntoarcă, o cifră în scădere cu 10% faţă de 2017.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.810 persoane din mai multe ţări ale UE, SUA şi Canada. Datele au fost prezentante marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Motivele pentru care s-ar întoarce, în primul rând sunt cele sentimentale, familia, prietenii, viaţa socială, dar îşi doresc de asemenea să investească în Romania. (...) 5% îşi doresc şi oportunităţi pe piaţa muncii”, a declarat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.

Potrivit datelor preliminare ale studiului în privinţa motivelor, cei mai mulţi dintre românii plecaţi vor să se întoarcă din motivul „vreau să fiu din nou acasă”, în dreptul căruia e consemnat un procent de 73%.

Al doilea motiv ar fi dorinţa de a fi alături de cei dragi, în proporţie de 46%. Pe locul trei se poziţionează dorinţa românilor de a face ceva pentru a ajuta România - 29%.

La polul opus al clasamentului se poziţionează motivele îmbunătăţirii nivelului de trai din România şi oportunităţile pe piaţa muncii din România, cu doar 5 procente, pentru fiecare dintre categorii.

În acelaşi studiu, respondenţii au fost întrebaţi şi de ce nu ar mai dori să se întoarcă.

Motivele pentru care nu ar dori sa se întoarcă coincid cu cele care i-ar determina sa revină dacă ar fi corectate, iar aici avem: corupţia, viaţa politică actuală, mentalitatea românilor, nivelul de trai şi din nou, lipsa oportunităţilor în România.

„Alte procente care au reieşit din acest studiu se referă la persoanele din afara ţării care şi-ar dori să revină în România şi să investească: 46%, în scădere fată de anii trecuţi (...) Crește procentul oamenilor care cred că nu se va îmbunătăţi nimic în România, respectiv 29%, faţă de 26% în 2017” , a precizat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.

Potrivit aceleiaşi surse, se menţine constantă şi tendinţa de trimitere a banilor în ţară. Cu alte cuvinte familia, prietenii contează pentru românii plecaţi în străinătate.

„M-am uitat şi pe studiile anterioare şi este într-o oarecare scădere, ceea ce înseamnă că undeva se justifică şi trendul crescut al plecărilor, (...) pentru că înainte trimiteau spre 80% bani în ţară, acum spre 70%”, spune Adela Jansen.

Sursa citată a mai precizat şi faptul că cifrele din statisticile oficiale sunt de asemenea unele îngrijorătoare.

„Populaţia activă a României care se află în străinătate este în proporţie de 21,4%, aproape de 5 ori mai mare decât media UE care se află la 3,9% si mai mare decât alte ţări precum Lituania, Croaţia, Bulgaria care au procente între 13 şi 15%”, informează Adela Jansen.

„De asemenea, statele OECD, intr-un studiu făcut pentru anii 2015-2016 emiganţii români erau în proporţie de 25% afară şi prestau munci necalificate, 50% erau supracalificaţi pentru posturile pe care le ocupau. Poate nu ar fi atât de relevante aceste cifre dacă nu am vedea şi tendinţele, respectiv 16% în creştere în ultimii 15 ani faţă de -7% pentru celelalte ţări care contribuie la aceste statistici”, completează aceasta.

Adela Jansen a mai făcut referire şi la numărul studenţilor plecaţi să studieze în afară, aflat de asemenea, în continuă creştere: „În 2007 erau înregistraţi 800 de studenţi la universităţile din afară, în 2018 37.000. Nişte cifre îngrozitor de alarmante”.

Mediafax

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.