44.000 de măşti distribuite şcolilor de către Consiliul Judeţean
Alte 130.000 - aşteptate de la Ministerul Educaţiei
Consiliul Judeţean Covasna a distribuit 44.000 de măşti unităţilor de învăţământ, în vederea protejării împotriva noului coronavirus a elevilor şi cadrelor didactice care vor participa luna viitoare la cursurile de pregătire pentru susţinerea examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a precizat joi că aceste măşti provin dintr-o donaţie făcută de Guvernul Ungariei, iar în perioada următoare se aşteaptă primirea a 130.000 de măşti din partea Ministerului Educaţiei din România.
Potrivit sursei citate, cele 80 de unităţi şcolare din judeţ care vor efectua pregătiri pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat au luat şi alte măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor, printre altele fiind achiziţionate termometre şi diverse materiale dezinfectante.
„La intrarea în unitatea de învăţământ, elevii vor fi preluaţi de o persoană desemnată de conducerea şcolii. Fiecărui elev i se va lua temperatura şi i se va oferi masca de unică folosinţă, pe care o va purta pe întreaga durată a cursurilor. Elevii vor fi conduşi, apoi, pe traseul de intrare către clase. Direcţia de Sănătate Publică Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, în colaborare cu directorii din municipiul Sfântu Gheorghe, au asigurat câte un cadru medical pentru fiecare unitate de învăţământ în care se vor desfăşura pregătiri. În şcoli au fost distribuite 44.000 de măşti prin Consiliul Judeţean Covasna, donaţie primită din partea Guvernului Ungariei. Se aşteaptă primirea celor 130.000 de măşti din partea MEC. Şcolile au achiziţionat termometre, precum şi toate materialele prevăzute de ordinul comun: covoraşe dezinfectante, dispensere cu dezinfectant, săpun, substanţe biocide pentru dezinfecţie etc. Sălile de curs au fost amenajate astfel încât să se respecte distanţarea de doi metri în faţă, doi metri în spate, doi metri la dreapta şi doi metri la stânga între fiecare dintre elevi, stabilită prin ultimul ordin emis de ministrul Educaţiei“, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Pregătirile se vor desfăşura conform unui orar întocmit de fiecare şcoală, pauzele dintre orele de pregătire fiind stabilite astfel încât să se evite formarea unor grupuri mari de elevi.
Aceştia vor fi supravegheaţi şi în pauze de către persoane desemnate prin procedura specifică, astfel încât să se respecte distanţarea socială.
„Pentru ca toţi elevii să fie antrenaţi în activitatea de pregătire a susţinerii examenelor naţionale, cadrele didactice vor transmite materiale elevilor care nu pot participa la cursuri şi nu sunt în situaţie de abandon sau repetenţie. Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, au realizat un suport pentru pregătirea elevilor din clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională 2020. Materialul, integral sau parţial, poate fi distribuit în formă printată. Materialul cuprinde sinteza conţinuturilor la cele trei discipline de examen, partea teoretică fiind însoţită de exerciţii şi aplicaţii practice. Cele două volume ale acestui suport se regăsesc pe site-ul ISJ Covasna la Resurse online“, se mai arată în comunicat.
Conducerea Inspectoratului a mai precizat că peste 90% din elevii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a şi a XIII-a şi-au exprimat opţiunea de a participa la pregătirile programate în perioada 2-12 iunie în vederea susţinerii examenelor naţionale.
Doar două unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială 'Avram Iancu' din Covasna şi Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' din Sfântu Gheorghe, au optat pentru pregătiri online la clasele a VIII-a.
De asemenea, Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' şi Colegiul Naţional 'Székely Mikó' din Sfântu Gheorghe vor organiza cursuri on-line pentru elevii din ultimul an de liceu care urmează să susţină luna viitoare examenul de Bacalaureat.