SOCIAL 26 octombrie 2013

40% dintre români au hipertensiune arterială. Mulți nu știu că au această boală, deci nu se tratează

de Covasna Media | 527 vizualizări

Dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, că 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială iar cei mai mulți dintre aceștia nici nu știu că au această boală, deci nu se tratează.

"40% dintre români au hipertensiune arterială. Este în media europeană, dar după vârsta de 60 de ani, chiar crește. E destul de mult. Problema este că e un procent totuși mare, iar oamenii nu au grijă de ei. Mănâncă prea sărat, nu fac mișcare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi și o parte dintre ei moștenesc un teren, care predispune la hipertensiune. Este și această variantă", a precizat dr. Maria Dorobanțu, prezentă la Congresul de Nefrologie, care se încheie sâmbătă, la Sibiu.

Foarte mulți români hipertensivi nu știu că au această boală, deci nu merg la medic sau, dacă află că sunt bolnavi, iau tratament o scurtă perioadă de timp, potrivit președintelui Societății Române de Hipertensiune.

"Partea mai proastă este că foarte mulți nici nu știu că au hipertensiune arterială și nu se tratează sau dacă află că au hipertensiune arterială, se tratează numai o scurtă perioadă de timp, după care, scăzând tensiunea, consideră că s-au vindecat. Nu se vindecă. Această formă de boală, hipertensiunea esențială, cum se numește, este o boală care trebuie tratată permanent, cu mai multe sau mai puține doctorii. Asta depinde și dacă oamenii înțeleg să țină și un regim alimentar", arată dr. Maria Dorobanțu.

Aceasta atrage atenția asupra riscului de a face hipertensiune, în cazul bolnavilor de rinichi și a diabeticilor. "Când au și boală de rinichi, riscul de a face hipertensiune este și mai mare. Dacă au și diabet, poate să aibă până la 80% dintre diabetici, poate să aibă hipertensiune. Problema este că, din păcate, hipertensiunea și diabetul și boala de rinichi își dau mâna ca să facă complicații cerebrale, să facă accidente vasculare, să facă infarct de miocard, etc", spune dr. Maria Dorobanțu.

Hipertensiunea arterială este o boală care îi poate afecta și pe adolescenții care nu mănâncă sănătos și nu fac sport. "Aici trebuie umblat la segmentul acesta de copilărie și adolescență, pentru că, după aceea, schimbările sunt și mai greu de făcut. Da (poate să apară hipertensiunea arterială și la un adolescent cu un regim de viață nesănătos - n.r.). La cei cu hipertensiune, sigur scade media de vârstă, pentru că fac complicații", a precizat dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune.

Societatea Română de Hipertensiune va organiza un curs de educare a medicilor, asistentelor medicale și a unui grup de pacienți, după ce medicii au constat că doar un sfert din pacienții români diagnosticați cu hipertensiune arterială au valori controlate, restul, fie nu iau medicamentele corect, fie nu le iau tot timpul.

"O să facem un curs de educare nu numai a doctorilor, ci și a asistentelor medicale și un grup de pacienți. Dintre cei care sunt tratați, numai un sfert au valori controlate sub tratament, restul, nu. Degeaba iau tratament, dacă nu îl iau corect sau nu îl iau tot timpul", a anunțat dr. Maria Dorobanțu.

Ultimele statistici arată că în România, 62% din decesele înregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculară. Doi din trei români mor de afecțiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent întâlnită este hipertensiunea arterială.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.