10 milioane de euro pentru startup-uri sociale: 500 de tineri au aplicat pentru finanțare
StartUp HUB continuă, până la finalul lunii februarie, înscrierile pentru programul Social Economy Startup, destinat susținerii antreprenoriatului social în regiunea Centru. Prin acest program, vor fi finanțate 150 de startup-uri sociale, dintr-un buget total de 10 milioane de euro. Participanții pot beneficia de granturi nerambursabile cu valori cuprinse între 60.000 și 100.000 euro, destinate dezvoltării întreprinderilor sociale în mediul rural sau urban.
Până acum, peste 500 de persoane s-au înscris în program, iar organizatorii estimează că procesul de selecție se va încheia în luna iulie cu alegerea celor 150 de câștigători care vor primi finanțare. Programul are ca obiectiv crearea a 1.000 de locuri de muncă.
Ce oferă programul?
· Finanțare între 60.000 și 100.000 de euro pentru startup-uri sociale.
· Sprijin pentru înființarea întreprinderilor sociale care trebuie să fie profitabile, să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și să contribuie la dezvoltarea comunității.
· Cursuri de antreprenoriat organizate anterior concursului de planuri de afaceri.
Reprezentanții StartUp HUB au spus miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că organizează întâlniri săptămânale și caravane în județele Covasna, Harghita, Mureș, Brașov și Alba pentru a promova programul și a răspunde întrebărilor potențialilor aplicanți.
„Putem accepta în total 700 de persoane. Până la sfârșitul anului trecut, 500 de persoane deja s-au înscris. O parte dintre ei deja au terminat aceste cursuri de antreprenoriat și cei care vor să mai aplice mai au timp până la finalul lunii februarie. Atunci vom demara concursul planurilor de afaceri și cred că în iulie vom avea cei 150 de câștigători care își vor înregistra firma și cu care vom încheia noi un contract de finanțare. Bineînțeles, fiind un program cu finanțare europeană, sunt destul de multe condiții. Acestea pot fi găsite pe site-ul startup-hub.ro, a spus, în cadrul conferinței de presă, Grüman Róbert.
Directorul executiv StartUp HUB a clarificat un aspect important legat de conceptul de întreprindere socială în cadrul programului Social Economy Startup. El a subliniat că această formă de afacere este adesea înțeleasă greșit.
„Cred că întreprinderea socială este greșit înțeleasă pentru că toată lumea se gândește în primă fază la activități caritabile. Întreprinderea socială trebuie să termine anul cu profit, trebuie să aibă angajați, trebuie să aibă o activitate care produce profit și, bineînțeles, poate să se adreseze într-o oarecare măsură unei părți a societății care necesită ajutor și aici, între angajați, fiind întreprindere socială, ei trebuie să angajeze persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Beneficiarii, cei care se înregistrează, trebuie să fie în căutarea unui loc de muncă. Condițiile sunt puse de finanțator și în acest moment sunt implementate astfel de proiecte în toate județe din țară”, a mai puncat Grüman Róbert.
Un alt aspect remarcat de organizatori este interesul crescut pentru granturile mai mici din cadrul programului. Opțiunea finanțării cu 60.000 de euro este aleasă mai des deoarece fiecare beneficiar trebuie să angajeze doar 4 persoane. În cazul granturilor de 100.000 de euro, sunt necesari 7 angajați, ceea ce este perceput ca fiind mai dificil de realizat.
Primul proiect de amploare al StartUp HUB a avut un impact semnificativ și a sprijinit 100 de tineri antreprenori cu finanțări de câte 25.000 de euro pentru lansarea afacerilor proprii. Încheiat anul trecut, programul a inclus cursuri de dezvoltare antreprenorială pentru 400 de participanți selectați dintr-un total de 800 de aplicanți. Dintre aceștia, 99 au reușit să implementeze cu succes planurile lor de afaceri.