Mici și periculoase, căpușele atacă din ce în ce mai des
Când se va efectua procedura de dezinsecție la Sfântu Gheorghe
Dacă în luna mai numărul persoanelor care s-au prezentat cu înțepături de căpușă la Secția UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf“ Sfântu Gheorghe nu trecea de 50, de la începutul lunii iunie, cazurile în care covăsnenii s-au adresat cu această problemă s-au triplat. Autoritățile locale spun că dezinfecția încă nu s-a efectuat în reședința de județ, însă va fi făcută în scurt timp.
Un număr de 170 persoane înțepate de căpușă s-au adresat la secția de Urgențe în perioada 27 mai - 24 iunie. Numărul este cu atât mai alarmant cu cât nu toți cei care ajung în această situație se adresează la un medic și aleg să își îndepărteze singuri căpușa. Mulți nu știu însă că dacă aceasta este extrasă greșit, mușcătura poate avea urmări foarte grave, pentru că unele dintre specii sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni.
Cauza creșterii bruște a numărului de cazuri de înțepături se datorează înmulțirii căpușelor din cauza vremii ploioase și foarte calde, spun specialiștii.
„Pentru orice insectă, printre care și căpușa, sezonul ploios, abundent și cu etapele astea de căldură excesivă, este un mediu ideal de a se dezvolta focare, de a se tripla numărul lor. Dacă dezinsecțiile se fac în spațiile publice, în locurile de joacă pentru copii și în general în iarbă, că ele nu stau în altă parte, eficiența este undeva la 80%”, ne-a declarat un specialist în domeniul deratizării din Sfântu Gheorghe.
„Suntem în procedură de achiziție publică”
Deși prima lună a verii se apropie de sfârșit, încă nu s-au luat măsuri de dezinsecție, spun autoritățile locale. Lupta împotriva căpușelor și a țânțarilor va începe luna viitoare, iar dezinsecția va fi realizată din avion. Metoda aleasă de autorități este mai eficientă decât cea clasică pentru că ar acoperi toată suprafața orașului, spune viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
„Urmează să se facă dezinsecțiile. Suntem în procedură de achiziție publică. Căutăm parteneri, avem niște oferte pe SEAP și sper să tratăm cu dânșii. Am preferat să facem dezinsecția din avion pe întreaga suprafață a orașului, dar încă nu am reușit să ne înțelegem asupra datei sau dacă sunt disponibili cei care fac acest lucru. E o firmă din Satu Mare cu care suntem în tratative. Încercăm să definitivăm cât mai repede. Metoda aceasta este mai bună pentru că dacă facem doar pe domeniile publice și pe cele private nu, atunci va avea efect scăzut. Încercăm să facem contractul luna aceasta, dar neavând firmă locală care să poată să facă treaba aceasta, suntem legați de partenerii lor. Dacă ar fi o firmă în Sfântu Gheorghe care ar putea face asta, deja probabil că am fi făcut”, ne-a declarat viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.
Cum trebuie să acționăm corect atunci când suntem afectați
Cu cât căpușa este atașată mai mult de corp, cu atât este mai mare riscul ca aceasta sa transmită o boală. Prin urmare, este important ca insecta să fie identificată și îndepărtată cât mai rapid posibil, spun specialiștii.
„Esențialul la extragere este să nu maltratăm căpușa. Este un organism viu, dacă îl prindem cu unghiile, împingem infecția care este de obicei pe tractul intestinal al insectei. Dacă apăsăm, ea fiind deja cu sonda în piele, împing toată infecția înăuntru. Dacă e o mică infecție, poate că organismul învinge prin imunitate și armele ei și atunci nu apare semnul acela. Dacă după 7-20 de zile apare un semn pe piele care tot crește și poate să ajungă cât o palmă de copil sau chiar mai mare, cu marginile mai închise și mijlocul mai deschis, atunci trebuie să meargă la un medic pentru că dacă infecția e tratată la timp, se tratează ușor. Dacă aștepți să ajungă în sânge, poate să afecteze sistemul nervos central. Avem noroc că nu prea s-au înregistrat asemenea cazuri și asta înseamnă că nu sunt atât de infectate căpușele, dar nu putem să ne bazăm pe asta. Trebuie să prevenim cu spray-uri, cu haine potrivite și să nu căutăm să ajungem în situația asta”, ne-a declarat epidemiologul din cadrul Direcției de Sănătate Publică, Sánta Ferenc.
Potrivit specialistului, activitățile în aer liber, în zone împădurite, cu tufișuri sau cu iarbă înaltă pot crește riscul de a fi mușcat de căpușe. De obicei, aceste mușcături sunt nedureroase și există posibilitatea ca oamenii să nu le sesizeze. Astfel, pentru a identifica rapid eventualele căpușe, este indicat ca după fiecare plimbare să fie verificate atent hainele și pielea expusă.
Alarmă la nivel național
Pentru că numărul victimelor acestor insecte a crescut alarmant, un protocol pentru profilaxia mușcăturilor de căpușă semnat de Ministerul Sănătății a fost distribuit unităților medicale din țară. Potrivit acestuia, îndepărtarea sau extragerea completă a căpușei trebuie efectuată cât mai curând după mușcătură, iar la nevoie acest lucru trebuie făcut chirurgical.
Ulterior, este nevoie de curățarea zonei cu apă și săpun din abundență, dar și aplicarea de betadină soluție până la vindecarea leziunii. În plus, în cazul în care căpușa a fost pe piele timp îndelungat, se recomandă profilaxia cu antibiotice.
Și specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății spun că cea mai bună măsură este evitarea zonelor în care expunerea la căpușe este foarte mare.
„În situația în care există acest risc de expunere, se recomandă purtarea de haine de culoare deschisă, pentru a fi cât mai ușor vizibile insectele, inclusiv căpușele. Se recomandă aplicarea de sprey-uri împotriva insectelor și verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului la întoarcere din drumeții”, se specifică în protocol.
De subliniat încă o dată este că nu doar oamenii ci și animalele sunt expuse atacului căpușelor purtătoare de boli periculoase. În cazul câinilor, spre exemplu, cele mai frecvente boli cauzate de căpușe sunt Babesioza, Anaplasmoza și Borelioza sau Boala Lyme. Pentru a proteja prietenii necuvântători, ar trebui ca fiecare plimbare în parc sau în orice alt loc din natură să se încheie cu un control temeinic în blana lor pentru a depista cât mai repede posibilii paraziți.
În consecință, până se vor executa aviotratamente de dezinsecție pentru combaterea populațiilor de insecte care nu sunt doar purtătoare de maladii transmisibile, ci și generatoare de disconfort, este important de știut că prevenția este cel mai sigur și bun tratament. În cazul în care mușcătura nu a putut fi evitată, este indicat să apelăm la un medic pentru a primi tratament de specialitate.