POLITICA 6 februarie 2013

USL Covasna: Nemeth „pune gaz pe foc”; acţiunea acestuia este provocatoare

de Mediafax | 480 vizualizări

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, afirmă că declaraţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc „aţâţă spiritele” în timp ce preşedintele filialei judeţene PSD, Horia Grama, spune că acţiunea oficialului ungar este una „provocatoare”.

Preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, a declarat, comentând îndemnul secretarului de stat în MAE ungar privind arborarea steagului secuiesc în Ungaria, că acesta nu face altceva decât să „aţâţe spiritele”.

Obreja a afirmat că el întotdeauna a ţinut cont de faptul că însemnele, simbolurile unei colectivităţi naţionale sunt „foarte încărcate de sentimente” şi din acest motiv le-a tratat cu grijă şi a discutat cu atenţie şi respect despre aceste probleme.

Liderul PNL Covasna a afirmat că în urmă cu aproximativ două săptămâni a avut o discuţie cu preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, căruia i-a atras atenţia că în faţa Prefecturii două simboluri, respectiv drapelul României şi panoul „SIC – Terra Siculorum”, sunt aşezate faţă în faţă, într-o poziţie „combat”, şi i-a semnalat „ridicolul acestei situaţii”.

„Peste câteva zile, realitatea mi-a dat dreptate, când drapelul României din faţa Prefecturii a fost tăiat. Având în vedere evenimentele din ultima perioadă, declaraţia lui Nemeth Zsolt nu face altceva decât să pună gaz pe foc, să aţâţe spiritele”, a spus Obreja.

Totodată, Obreja a făcut apel la normalitate, subliniind importanţa revenirii la problemele de zi cu zi ale comunităţii.

„Fac un apel la toată lumea să revenim la normalitate, la problemele noastre de zi cu zi”, a conchis Marius Obreja.

La rândul său, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că acţiunea lui Nemeth este una provocatoare şi o imixtiune în politica altei ţări.

„Ce ar însemna dacă noi ne-am apuca să arborăm pe toate primăriile româneşti steagul Ungariei cu doliu? (...) Nemeth Zsolt nu prea îi iubeşte pe secui dacă face aceste acţiuni, deoarece provoacă astfel o reacţie negativă a populaţiei româneşti faţă de maghiari. Cu ce îi ajută pe secui o astfel de acţiune?”, a spus deputatul PSD.

Grama a menţionat că Ungaria nu ar trebui să dea lecţii României în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.

Totodată, el a spus că secretarul de stat în MAE ungar ar face bine să citească legile din România înainte să facă declaraţii cu privire la steagul secuiesc. Grama a precizat că în România legea le conferă minorităţilor naţionale dreptul să-şi folosească însemnele proprii, dar numai la acţiunile specifice, cu caracter neoficial, nu şi pe instituţiile publice.

„Când are loc o adunare secuiască pot să arboreze ce simbol vor, dar nu şi pe primării sau pe alte instituţii publice”, a spus liderul PSD Covasna.

Potrivit acestuia, Nemeth Zsolt ar trebui să ştie că în România legea trebuie respectată şi că fostul prefect de Covasna Codrin Munteanu a avut temei legal când a cerut în justiţie înlăturarea drapelului secuiesc de pe faţada Primăriei comunei Ozun.

Citeşte şi Steagul Ţinutului Secuiesc, arborat în Ungaria. Ponta: Nu acceptăm obrăznicii externe

Citeşte şi Antal Árpád (UDMR): Este natural ca Ungaria să ia atitudine atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă

Citeşte şi PCM Covasna vrea ca steagul secuiesc să fie arborat în Parlamentul României

Citeşte şi Secretar de stat în MAE: Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.