UDMR şi-a reactivat prefectul în Covasna
Guvernul a decis miercuri seara să îl numească din nou în funcţie pe György Ervin
După anunţata propunere a UDMR privind numirea subprefectului Gyorgy Ervin în postul de prefect, în locul lui Codrin Munteanu, schimbarea s-a produs miercuri seara, prin Hotărâre de Guvern.
La pachet cu alţi prefecţi şi subprefecţi negociaţi de UDMR cu PDL, Guvernul a decis, pe baza principiului mobilităţii, revenirea lui Gyorgy Ervin ca prefect, şi numirea lui Codrin Munteanu inspector guvernamental.
Locul de subprefect rămas liber ar reveni PDL, post pentru care se vehiculează tot felul de variante, de la preşedintele filialei judeţene, Gheorghe Baciu – caz în care ar trebui să renunţe la partid sau directorul APIA Covasna, Valentin Ionaşcu, ori chiar cineva din Braşov. „Acest an va fi deosebit de greu, dar totuşi am speranţe că putem să facem faţă lucrurilor, mai ales că avem o experienţă, aici vorbesc de Instituţia Prefectului, nu numai de mine, o echipă destul de bine făcută, aşa că am speranţe că putem să realizăm ceea ce vrem să realizăm anul ăsta” , a spus Gyorgy Ervin.
În ceea ce îl priveşte pe Codrin Mun teanu, acesta nu a decis încă dacă primeşte postul de inspector guvernamental sau va ieşi de tot din sistemul administrativ şi va exercita profesia de avocat, întrucât are pregătirea necesară.
Cercetat pentru abuz în serviciu
Asupra lui Gyorgy Ervin există cercetări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sf.Gheorghe pentru abuz în serviciu, pentru că pe durata mandatului său precedent a girat un contract de achiziţii a sistemului de supraveghere a Prefecturii, care avea nereguli, şi altele la DNA Braşov, în legătură cu unele retrocedări în care ar fi fost atacată de fapt Comisia Judeţeană. Gyorgy Ervin a declarat că nu ştie deocamdată nimic despre dosarul de la DNA şi nici care sunt acuzaţiile care i se aduc. Neregulile privind sistemul de supraveghere video au fost descoperite cu ocazia unui control al Corpului de Control de la Minister, ocazie cu care au mai fost găsite şi zeci de hotărâri de consiliu neatacate – inclusiv din cele legate de Ţinutul Secuiesc, ulterior atacate şi câştigate în instanţă de noua conducere a Prefecturii, sau un contract atribuit direct, la Chichiş, către firma Sela SRL, care ar fi administrată de soţia fostului subprefect.
Pentru atribuirea directă, fără proiect a sistemului de supraveghere unei firme care nu era autorizată de IJP să desfăşoare o asemenea activitate, Gyorgy Ervin a şi plătit o amendă de 5.000 de lei.
În ceea ce priveşte reacţiile formaţiunilor politice, preşedintele organizaţiei PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că deşi prefectul este înalt funcţionar public şi n-ar trebui să aibă apartenenţă politică, schimbarea lui a fost una clar politică.
„Nu cred să existe vreun motiv de ordin profesional în hotărârea aia. Este politică. Gyorgy Ervin era cred singurul din UDMR care îndeplinea condiţiile. E o sfidare la adresa legii şi a profesionalismului de care trebuie să dea dovadă un prefect”, a afirmat Grama. Pe de altă parte, conducerea PCM Covasna consideră că în loc să ceară de la PD-L posturi, UDMR mai bine ar fi înaintat către partenerii de guvernare solicitări legate de autonomie.
Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat că schimbarea prefectului era de aşteptat, aceasta fiind logica partidelor aflate la guvernare. „PNL a colaborat absolut normal atât cu prefectul Codrin Munteanu cât şi cu fostul prefect, redevenit prefect, Gyorgy Ervin. În momentul de faţă, nu putem decât să luăm notă de această schimbare. Suntem un partid aflat în opoziţie, nu vom sări din prima pe aceste schimbări, dar asta nu înseamnă că nu vom monitoriza şi nu vom taxa eventualele nereguli, dacă acestea vor exista”, a declarat Marius Obreja.
Ana Sidon