UDMR îi cere prefectului să anuleze amenda dată primarului municipiului Sfântu Gheorghe
Antal Arpad va contesta amenda în instanţă
Reprezentanţii UDMR din Consiliul Local Sfântu Gheorghe îi cer prefectului judeţului Covasna să anuleze amenda dată primarului municipiului, Antal Árpád, pe motiv că nu a respectat prevederile legale şi nu a arborat şi drapelul României alături de steagurile roşu-alb-verde de Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie.
Consilierii UDMR consideră că amenda este „nelegală şi provocatoare“ şi îşi exprimă solidaritatea cu Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale a UDMR.
„Grupul UDMR din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a luat ştiinţă cu consternare şi indignare despre amenda aplicată de către prefectul Iulian Constantin Todor, amendă pe care o consideră nelegală şi provocatoare. Reprezentantul local al Guvernului l-a amendat pe Antal Árpád, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, deoarece acesta a decorat oraşul cu ornamente festive şi nu a arborat pe lângă fiecare drapel maghiar şi pe lângă fiecare cocardă şi câte un drapel românesc (...) Măsura luată de către reprezentantul local al Guvernului este cu atât mai agravantă, cu cât şi în această perioadă în care sănătatea publică este afectată serios de o epidemie globală, prefectul este preocupat cu numărarea steagurilor ungureşti afişate în oraş şi profită de fiecare oportunitate să amendeze conducătorii comunităţii maghiare, cu toate că sărbătoarea, inclusiv decorarea principalelor artere de circulaţie a fost organizată restrâns, respectându-se toate măsurile oficiale de restricţie privind adunările publice. Amenda a fost înregistrată cu numărul de înregistrare 1, sărbătoarea naţională a maghiarilor fiind probabil, singura problemă gravă de până acum a Prefecturii. Ne exprimăm deplina solidaritate cu domnul primar Antal Árpád şi solicităm în mod ferm ca domnul Iulian Constantin Todor să retragă amenda dată nelegal şi să lucreze utilizând toate mijloacele de care dispune la reducerea răspândirii virusului şi, de asemenea, să lase conducătorii autorităţilor locale să-şi poată efectua obligaţiile pentru a putea diminua gravitatea situaţiei actuale cauzate de epidemie“, menţionează liderul grupului UDMR Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba, într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.
Potrivit acestuia, arborarea steagurilor este reglementată de Legea nr. 75 din 1994, care defineşte arborarea steagului românesc şi a celorlalte steaguri naţionale la primirea unei delegaţii oficiale străine, iar minorităţile naţionale îşi pot folosi însemnele şi simbolurile naţionale la evenimentele proprii, aceste reglementări fiind definite în Hotărârile Guvernului 1157/2001 şi 223/2002.
„Faptul de a asocia în fiecare an culorile naţionale maghiare utilizate de comunitatea noastră, ca simbol al apartenenţei la o naţiune, cu simbolurile naţionale ale Ungariei este o abordare eronată şi speculativă, întrucât membrii fiecărei naţiuni, inclusiv românii care locuiesc în străinătate, folosesc culorile naţionale la diferite evenimente fără a reprezenta statul într-un astfel de caz“, se mai arată în comunicat.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi că va contesta amenda în instanţă.
„Este o amendă de 10.000 lei (...) Văd că domnul prefect a avut timp şi să numere steagurile, eu nu aş avea timp de aşa ceva în aceste momente (...) Vom merge în instanţă“, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul Antal Arpad.
Edilul, care a fost sancţionat din acelaşi motiv şi în anul 2018, a adăugat că a contestat în instanţă şi amenda anterioară, însă a pierdut procesul pentru că legislaţia este ambiguă.
Prefectul judeţului, Iulian Todor a menţionat miercuri, într-un comunicat de presă, că este „profund dezamăgit“ de atitudinea primarului, care nici în momentele critice generate de epidemia de coronavirus, nu a înţeles să respecte legile ţării.
„Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a ales să încalce din nou legea, la fel cum a făcut-o în fiecare din ultimii ani (fapt pentru care a fost şi sancţionat, dealtfel), să nu arboreze drapelul României alături drapelul Ungariei în număr egal de exemplare cu acesta din urmă, conform prevederilor legale, în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni“, se arată în comunicat.
Primarul a fost amendat în baza prevederilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.