UDMR Covasna susține oficial noul proiect privind autonomia
Tamás Sándor a punctat că declarația de la Alba Iulia trebuie pusă în practică „în procedură de urgență după 100 de ani”
Declarația politică de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia a fost din nou subiect de discuție joi, 6 decembrie, într-o conferință de presă susținută de Tamás Sándor la Consiliul Județean (CJ) Covasna. Președintele UDMR Covasna, și totodată președintele CJ, a afirmat că partidul pe care îl reprezintă cere implementarea prevederilor referitoare la minorități naționale din rezoluția de la Alba Iulia și în contextul noului proiect depus de UDMR la Parlament și un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice.
„În acest context, UDMR-ul, noi solicităm în procedură de urgență ca după 100 de ani, ceea ce a fost o declarație politică să fie pusă în practică. Suntem de acord cu declarația de la Alba Iulia, mai ales din acest aspect și propunem să fie pusă în practică. Propunem reprezentare proporțională în instituțiile administrative, la nivel local, județean, național și european, reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale, la nivelul ministerelor, modul de administrare autonomă a vieții culturale, posibilitatea înființării prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține prin lege un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice”, a declarat Tamás Sándor.
De altfel, UDMR a depus deja de luni, la Parlament, un proiect pentru „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.
Aceasta prevede „deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie, prin indivizii din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce îl alcătuiesc”, potrivit reprezentanților UDMR.
Mai mulți reprezentanți ai Parlamentului, dar și persoane publice au afirmat imediat după depunerea proiectului că acesta nu va fi susținut sub nicio formă, mai ales în contextul Anului Centenarului.
„Din păcate am observat o „minune”: pe 3 decembrie deja nu mai vor ceea ce ne-au promis pe 1 decembrie. Era foarte interesant să aud, chiar și prin vocea domnului Cioloș, pe care până acum l-am considerat un european, un progresist, dar m-a dezamăgit și din păcate a intrat și dânsul în rândul celor care cred că pot obține mai multe voturi pe seama ungurilor”, a încheiat Tamás Sándor.