POLITICA 8 iulie 2013

UDMR a strâns peste 1.300 de semnături pentru susţinerea steagului municipiului Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 757 vizualizări

UDMR Sfântu Gheorghe a adunat peste 1.300 de semnături din partea cetăţenilor dispuşi să sprijine primăria în procesul privind steagul localităţii, steag considerat ilegal de către Prefectura Covasna.

Potrivit conducerii UDMR Sfântu Gheorghe, în decurs de o săptămână au fost adunate 1.364 de semnături la cele şase standuri amplasate în diverse locuri din municipiu, iar acţiunea va continua la sediul Uniunii.

„Dorim să ne exprimăm solidaritatea, să arătăm că suntem o comunitate puternică şi unită, căreia nu i se poate interzice dreptul de a-şi folosi simbolurile”, a declarat liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Tóth Birtan Csaba.

Fostul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, actual secretar general în Ministerul Apărării Naţionale, a atacat în contencios administrativ hotărârea privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe, dar şi steagul Consiliului Judeţean, pe motiv că în legislaţia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraţiilor locale.

„Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaţia românească steag sau fanion al unităţii administrativ-teritoriale”, a declarat la acea vreme Codrin Munteanu.

Luna trecută, Curtea de Apel Braşov a dat o sentinţă irevocabilă în ce priveşte steagul judeţului Covasna, dispunând anularea şi înlăturarea acestuia din spaţiile publice. Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamás Sándor, a declarat la acea vreme că şi alte judeţe şi localităţi au steaguri proprii şi că nu va pune în executare sentinţa. Conform legii, acest lucru atrage după sine amendă civilă, iar ulterior dosar penal.

Procesul privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe se va judeca pe data de 10 septembrie, termenul fiind amânat la cererea autorităţilor locale care doresc să obţină sprijinul cetăţenilor şi al mai multor organizaţii non-guvernamentale pentru apărarea în instanţă a steagului oraşului.

„Vom chema în acest proces şi cetăţenii şi asociaţiile non-guvernamentale. Şi vă spun şi de ce, pentru că, potrivit legislaţiei, autorităţile locale se pot judeca doar până la Curtea de Apel, însă dacă se alătură şi organizaţii non-guvernamentale atunci putem să mergem până la Strasbourg”, a explicat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Deputatul PSD de Covasna Horia Grama a declarat recent că problema ar putea fi rezolvată prin amendarea legii în Parlament, astfel încât autorităţile locale să aibă dreptul nu doar la steme, ci şi la steaguri proprii. Acesta a mai spus, că, practic, toate steagurile localităţilor şi judeţelor sunt în momentul de faţă în afara legii, deci sunt arborate ilegal, doar că în alte judeţe acestea nu au fost atacate de prefecţi.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
alex, 9 iulie 2013
UDMR este reprezentat in Parlamentul Romaniei si a ar fi putut solicita amendarea legii referitoare la simboluri, dar nu a facut-o. Drapelul orasului, si in general drapelele trebuie sa cuprinda citeste integral
mnq, 9 iulie 2013
Acest subiect deviaza atentia populatiei de la adevaratele probleme pe care le avem zi de zi, dar "important" este sa punem pe masa copiilor nostrii "STEAGUL" si sa le spunem cu mana pe inima: "suntem citeste integral
Florin, 9 iulie 2013
Steagul e cel mai important in acest oras, nu conteaza ca nu sunt locuri de munca. Important e sa avem steag. Proiecte de dezvoltare a orasului aveti?
lili, 9 iulie 2013
Revelatiile Dlui Grama ! Deci toate steagurile si stemele judetelor, oraselor si comunelor din Romania sunt in afara legii, numai la noi a fost atacat in instanta! Am scris data trecuta exact asta, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.