POLITICA 9 noiembrie 2018

Tamás Sándor (UDMR Covasna): Nu am decis dacă participăm la Ziua Naţională; dacă venim, vrem să luăm cuvântul

de Agerpres | 1091 vizualizări

Liderii UDMR Covasna nu au luat încă o decizie cu privire la participarea la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie în judeţ, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi aniversării Centenarului Marii Uniri, însă dacă vor veni, vor dori să ia cuvântul cu privire la „experienţa foarte, foarte tristă'' din ultimii 100 de ani cu privire la respectarea promisiunilor pentru minorităţi din Declaraţia de la Alba Iulia, a afirmat preşedintele judeţean al Uniuniii, Tamás Sándor.

„Decizia o să o luăm pe parcursul lunii noiembrie, dar s-a ivit această posibilitate din partea noastră. Dar, dacă participăm, atunci vrem să luăm şi cuvântul. Şi dacă luăm cuvântul, vrem să şi spunem ceva, iar ceea ce o să spunem o să fie experienţa noastră de 100 de ani şi, desigur, vom aminti articolele din Declaraţia de la Alba Iulia (...) Iar experienţa noastră în 100 de ani este foarte, foarte tristă în ceea ce priveşte promisiunile cuprinse în Declaraţia de la Alba Iulia referitoare la minorităţile naţionale”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean.

El a ţinut să sublinieze că instituţia pe care o conduce a contribuit financiar în fiecare an la organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

„Consiliul Judeţean în fiecare an a fost coorganizator al acestor manifestări. Şi anul acesta va fi coorganizator şi, pe lângă municipiul Sfântu Gheorghe, al doilea finanţator al acestui eveniment”, a mai spus Tamás Sándor.

Liderii UDMR Covasna nu au onorat nici anii trecuţi Ziua Naţională a României, deşi au fost invitaţi de către reprezentanţii comunităţii româneşti.

În 2017, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat pentru AGERPRES că respectă Ziua Naţională a României, dar că pentru comunitatea maghiară nu este o „zi de sărbătoare”.

„Aştept momentul în care Ziua naţională a României poate să fie o sărbătoare pentru toţi cetăţenii României. 1 Decembrie nu este o asemenea zi (...) Eu respect, deci vreau să fie foarte clar, că noi respectăm ziua de 1 Decembrie, respectăm faptul că 90 la sută din populaţia României consideră că această zi este zi de sărbătoare, însă nu considerăm că trebuie să sărbătorim alături, în condiţiile în care pentru noi nu este o zi de sărbătoare. Şi vreau să subliniez că nu este zi de doliu. Deci, faptul că nu e zi de sărbătoare nu înseamnă că ar fi zi de doliu. Dar nu este zi de sărbătoare pentru noi. (...) Ne dorim ca să devină 1 Decembrie zi de sărbătoare şi pentru noi şi ar putea deveni zi de sărbătoare dacă s-ar respecta ce s-a promis pe 1 decembrie 1918 comunităţii maghiare. Sau o altă soluţie ca să sărbătorim împreună de Ziua Naţională a României ar fi să găsim o dată care să fie sărbătoare pentru noi toţi cum ar fi, spre exemplu, Revoluţia din Decembrie 1989”, a declarat primarul Antal Árpád, care este şi liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.