POLITICA 10 decembrie 2018

Tamás Sándor: Tirolul de Sud este o regiune model pentru Ținutul Secuiesc

de Covasna Media | 960 vizualizări

Europarlamentarul Herbert Dorfmann, în vizită la Sfântu Gheorghe

„Tirolul de Sud este pentru noi o regiune model”, a spus în introducerea discursului Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, rostit în cadrul dezbaterii profesionale al cărei invitat principal a fost europarlamentarul Herbert Dorfmann. Reprezentantul germanilor din Tirolul de Sud în Parlamentul European a sosit în vizită în Transilvania la invitația europarlamentarilor UDMR Sógor Csaba și Winkler Gyula, municipiul Sfântu Gheorghe reprezentând primul punct al vizitei.

„Tirolul de Sud este o regiune model pentru Ținutul Secuiesc, chiar din două puncte de vedere: autonomia teritorială a adus pacea etnică și pentru regiune a asigurat dezvoltarea economică. Și noi dorim acest lucru aici, în Ținutul Secuiesc: să trăim mai bine și să fie pace etnică. Există multe similitudini între noi și locuitorii Tirolului de Sud, putem învăța din acest exemplu” – a subliniat Tamás Sándor, în cadrul dezbaterii care a avut loc vineri la sediul CJ Covasna, invitându-l pe oaspetele din Tirolul de Sud să facă o propunere către noul guvern provincial pentru stabilirea relațiilor de înfrățire între Ținutul Secuiesc și regiunea autonomă din Italia. Herbert Dorfmann și-a asumat rolul de reprezentant al cauzei.

„Întotdeauna rezultă o soluție bună când părțile pot cădea de acord între ele, iar acordurile bune clădesc relații de prietenie. Vor avea succes acea regiune și acel stat care consideră că fiecare cetățean al său reprezintă o valoare adăugată. Descentralizarea, autonomia aduc dezvoltare, pentru că din cea mai săracă regiune, Tirolul de Sud a devenit cea mai bogată provincie din Italia” – a spus Antal Árpád, enumerând învățămintele și rezultatele autonomiei. În opinia primarului municipiului Sfântu Gheorghe, de la sud-tirolezi trebuie să învățăm că nici noi nu trebuie să ne lamentăm ci să colaborăm, să ne asociem pentru a atinge obiectivele noastre.

Herbert Dorfmann, reprezentantul comunității germane din Tirolul de Sud în Parlamentul European, a fost de acord cu liderii autorităților locale din Covasna că Tirolul de Sud și Ținutul Secuiesc au multe în comun. Acesta a prezentat, în câteva cuvinte, regiunea reprezentată de el, componența etnică și situația economică a acesteia, menționând faptul că, într-adevăr, după cel de-al Doilea Război Mondial, Tirolul de Sud a fost cea mai săracă regiune a Italiei, azi este al doilea mare contributor net în rândul provinciilor. Cel mai important sector este turismul, dar în economia regiunii un rol important îl are și agricultura. Sud-tirolezii au recunoscut devreme că trebuie acordată o atenție specială dezvoltării rurale și, în același timp, s-au asociat și întotdeauna au lucrat împreună. Europarlamentarul, de altfel specialist în domeniul agriculturii, a arătat faptul că oamenii rămân ai locului dacă nivelul de trai și infrastructura sunt corespunzătoare, micile gospodării – cum sunt fermele din Tirolul de Sud – se pot menține numai dacă colaborează. Acesta este conștient de faptul că în România formele asociative constituie un subiect sensibil din cauza experiențelor din perioada comunistă, însă asocierea, cooperarea sunt singura oportunitate pentru ca gospodăriile tradiționale să se poată menține. Specialistul a arătat, de asemenea, că eficiența agriculturii nu este, pur și simplu, o problemă financiară, ci trebuie creată o regiune în care este plăcut să trăiești și există condiții propice de trai și în zonele rurale.

Herbert Dorfmann activează în cadrul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European și, în acest context, a vorbit și despre schimbările preconizate în ceea ce privește Politica Agricolă Comună, pledând pentru sprijinirea exploatațiilor agricole familiale și importanța dezvoltării rurale.

„Herbert Dorfmann este un partener foarte bun al nostru, care cunoaște problemele comunității noastre, lucrăm împreună de ani de zile atât în probleme legate de minorități, cât și de agricultură. L-am invitat în Ținutul Secuiesc ca, prin aceasta, să arătăm bunele exemple din Tirolul de Sud, provincie în care minoritățile naționale beneficiază de un înalt grad de autonomie, au o economie puternică și comunități rurale dezvoltate” – a spus Sógor Csaba. Acesta a menționat și faptul că Herbert Dorfmann este unul dintre colegii cu care colaborează pentru obiective care solicită UE, printre altele, să acorde prioritate zonelor rurale și montane și dezvoltarea exploatațiilor agricole familiale. Europarlamentarul UDMR a precizat: „Astăzi știm exact și este un fapt vizibil și din exemplul Tirolului de Sud, că identitatea noastră maghiară o putem păstra dacă avem capacitatea de a crea condițiile necesare pentru ca oamenii să rămână acasă și pentru prosperitate, deoarece problemele economice sunt strâns legate de problemele privind protecția minorităților”. Sógor Csaba a mai subliniat: „Din acest motiv a fost important că în ultimele luni am contribuit cu numeroase amendamente la stabilirea priorităților de după 2021 a celor mai importante fonduri europene – Fondul de coeziune și Fondul european de dezvoltare regională. Au fost acceptate numeroase amendamente care urmăresc tocmai ca fondurile europene să acorde prioritate alinierii zonelor rurale la tendința europeană de dezvoltare economică și socială.”

Fondurile europene joacă un rol important în dezvoltarea pământului natal, a arătat şi Winkler Gyula, menționând că despre utilizarea resurselor financiare ar trebui să decidă autoritățile locale în vederea unei dezvoltări eficiente. „Din păcate, în perioada 2007-2013, România a pierdut 2 miliarde de euro din fondurile totale alocate, din cauza programelor sectoriale centralizate și din cauza performanțelor slabe ale Programului Operațional Sectorial Transport și ale Programului Operațional Sectorial Mediu. Aceste sume puteau fi realocate, Comisia Europeană oferă această oportunitate. Ca urmare a acestor realocări, fiecare județ ar fi putut primi, prin Programul Operațional Regional, încă 50 de milioane de euro, sumă din care se puteau finanța proiecte de dezvoltare ale infrastructurii locale. Observăm că suntem în aceeași situație ca și acum șapte ani. În prezent, abia 53% din fondurile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare sunt contractate, deci există un pericol real că vom pierde din nou din suma disponibilă, pentru că suntem deja în an al cincilea an al perioadei bugetare 2014-2020. UDMR propune realocarea a 2 miliarde de euro în favoarea celui mai eficient program sectorial, Programul Operațional Regional. Această măsură ar fi în beneficiul comunităților locale din întreaga țară, a maghiarilor și românilor deopotrivă” – a atras atenția europarlamentarul.

La reuniunea de la Sfântu Gheorghe, pe lângă reprezentanții autorităților locale, au participat, în primul rând, specialiști din domeniul agriculturii, silviculturii și protecției mediului. Astfel, s-au formulat numeroase întrebări și solicitări adresate specialistului sud-tirolez, printre care problemele gospodăriilor mici, dar și provocările întâmpinate de fermele mari, beneficiul generat de subvenția pe suprafață, dar s-a ridicat și problemele crescătorilor de animale și a apicultorilor.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Foto: Kocsis B. János

 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.