POLITICA 29 mai 2009

Tăbliţe negre la deconcentratele din judeţ

de Covasna Media | 911 vizualizări
UDMR a demarat o acţiune de marcare cu pancarte de doliu a acelor instituţii de unde au fost schimbaţi din funcţie maghiari

Mai mulţi lideri UDMR din judeţ au început ieri în faţa Prefecturii Covasna marcarea instituţiilor deconcentrate cu o tăbliţă neagră, „de doliu“, pe care era scris cu alb, în limba maghiară, „Şi din această instituţie a fost îndepărtat un conducător de etnie maghiară”, scopul fiind de a protesta şi de a atrage atenţia cu privire la schimbarea din funcţie a directorilor maghiari.

UDMR a demarat o acţiune de marcare cu pancarte de doliu a acelor instituţii de unde au fost schimbaţi din funcţie maghiari

Mai mulţi lideri UDMR din judeţ au început ieri în faţa Prefecturii Covasna marcarea instituţiilor deconcentrate cu o tăbliţă neagră, „de doliu“, pe care era scris cu alb, în limba maghiară, „Şi din această instituţie a fost îndepărtat un conducător de etnie maghiară”, scopul fiind de a protesta şi de a atrage atenţia cu privire la schimbarea din funcţie a directorilor maghiari.

Pancartele au fost amplasate până acum în faţa Instituţiei Prefectului, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţiei Judeţene de Tineret, Direcţiei de Sport, Poştei, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, urmând ca astăzi să mai fie amplasate şi altele.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna (CJ), Tamas Sandor, prezent la acţiune, în ultimele trei luni ei au fost sesizaţi de mai mulţi cetăţeni din partea societăţii civile, a instituţiilor, bisericilor tradiţionale maghiare sau primării cum că trebuie luate măsuri împotriva îndepărtării directorilor maghiari din fruntea deconcentratelor, motiv pentru care au şi luat atitudine.

„Acest sistem care ne guvernează este unul antimaghiar, există o atitudine prin care un om maghiar este de rangul doi, cineva doar pentru că este român poate să ocupe o funcţie publică, ceea ce nu poate să obţină un maghiar, chiar dacă este mult mai bun şi mai bine pregătit (...) acum toată lumea simte că am avut dreptate: ultima soluţie nu este încă o Revoluţie, ci autonomia pentru Ţinutul Secuiesc”, a spus şi primarul municipiului, Antal Arpad. El a subliniat că nu se vor opri aici şi vor protesta până când această problemă se va rezolva, fie prin obţinerea autonomiei, fie în alt mod.

„O porcărie“ şi „un gest de prost gust“

Gestul politicienilor maghiari prezenţi la eveniment a fost criticat aspru de liderii celor două organzaţii judeţene ale partidelor aflate la guvernare.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a calificat acţiunea drept un „gest de prost gust“, „o prostie“, atrăgându-le atenţia celor de la UDMR că astfel de plăcuţe mortuare ar putea avea Uniunea după ce apar rezultatele la alegeri.

„UDMR nu înţelege sau se face că nu înţelege că este forţă politică, că a fost la putere şi acum este în opoziţie. Orice formaţiune politică are ciclicitate, asta e. Când vor fi la guvernare îşi vor pune oamenii politic, oricum erau funcţii politice şi până acum. Să nu mai invoce motive etnice, e forţă politică şi să se comporte ca atare. Iar cu plăcuţele astea mortuare, se joacă cu focul, ajungem la vorba «cine zice, ăla e», se poate întoarce şi să le apară lor după alegeri”, a afirmat Horia Grama. Colegul său de Coaliţie, preşedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu, spune că ceea ce au făcut liderii maghiari este „o porcărie“ şi a dezaprobat iniţiativa lor, replicând că udemeriştii ar trebui să pună pancarte portocalii acolo unde PD-L a păstrat directorii maghiari în funcţie, cum s-a întâmplat la IŞJ, DSV sau Oficiul Concurenţei.

Prefectul român, mai solicitat decât liderii maghiari

În ceea ce îl priveşte pe prefectul Codrin Munteanu, imediat după amplasarea pancartei din faţa Instituţiei Prefectului acesta nu a dorit să comenteze ceea ce sa întâmplat, din considerentul că se sărbătorea Ziua Eroilor şi momentul era dedicat eroilor, eveniment de unde de altfel acesta a remarcat că au lipsit aleşii locali şi judeţeni care veniseră să pună pancarte negre în faţa Prefecturii.

În cursul după-amiezii, în faţa Prefecturii a fost amplasată o altă pancartă, lângă cea a UDMR, din care reieşea că cetăţenii maghiari apelează cu mult mai multă încredere la prefectul român, decât la conducătorii judeţului.

Pe respectiva pancartă stă lipit un articol tradus din presa de limba maghiară, material apărut miercuri, în urma audienţei pe care prefectul Codrin Munteanu a susţinut-o cu cetăţenii la Târgu-Secuiesc în cadrul seriei de audienţe pe care le are în tot judeţul.

„Cele mai multe plângeri erau cu privire la retrocedarea pământurilor şi pădurilor, iar cei mai mulţi s-au plâns de secretarii şi primarii comunelor, afirmând că unii dintre şefi se comportă ca nişte «mici regi», stăpâni «pe viaţă şi pe moarte» şi care nu doresc săşi servească poporul, ci să-l ţină în corzi.

Din păcate, cei mai mulţi dintre reclamanţi au apelat cu mult mai multă încredere la prefectul de naţionalitate română decât la conducătorii judeţului, care conform celor spuse i-au deziluzionat ani de zile, i-au dezamăgit şi i-au minţit”, se arată în articolul lipit pe pancarta din faţa Prefecturii Covasna şi în care se descrie audienţa prefectului la Târgu-Secuiesc, şi la care au venit cetăţeni maghiari.

Întrebat cum îşi explică faptul că oamenii au apelat mai cu încredere la el decât la liderii maghiari ai judeţului, Codrin Munteanu a declarat că el vorbeşte de fapte şi de sprijin concret al cetăţenilor şi nu are nicio subordonare faţă de primari, astfel încât să fie constrâns să nu rezolve problemele.

Prefectul a mai spus că prin acest panou dorea să arate rezultatele audienţei, şi nu să dea o replică tăbliţei UDMR.

Uite panoul, nu e panoul

Până la sfârşitul zilei, reprezentanţii UDMR Covasna sesizaseră dispariţia pancartei din faţa Prefecturii, pe care au înlocuit-o ulterior, iar preşedintele Uniunii, Albert Almos, a subliniat că UDMR are autorizaţie din partea Primăriei Sfântu-Gheorghe de ocupare a domeniului public pe o perioadă de 10 zile pentru tăbliţele negre amplasate şi nimeni altcineva nu le poate muta sau lua de acolo. Ei se gândesc să semnaleze Poliţia dacă sesizează că dispar panourile.

La nivelul judeţului Covasna, PSD şi PD-L au împărţit pe din două posturile de conducere din deconcentrate, efectuând mai multe schimbări ale directorilor generali şi adjuncţi. Din rândul directorilor maghiari de instituţii, cele două partide de la guvernare i-au păstrat printre alţii pe şefii Inspectoratului Şcolar, Inspectoratul Teritorial în Construcţii, Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, Oficiul Concurenţei, susţinuţi înainte de UDMR.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
Vali, 6 iunie 2009
liliana e o diferenta intre a-si alege conducatorii sau a fi condus de unul care e pus pe raft de Bucuresti. Primarul a fost ales... ceilalti sefi de la deconcentrate au fost pusi pe functii...Nu e citeste integral
Lolita, 1 iunie 2009
Sunt de acord cu Ovidiu, va comportati de parca este vorba de un concurs. Omul ar crede,cu cat esti mai matur cu atat esti mai destept, dar in orasul asta nu-i asa. Si daca ungurii ii trimiteti in citeste integral
liliana, 1 iunie 2009
Ar trebui oare să punem noi românii placte negre pe la primarie şi prin ale multe parţi sa vedem ce bagaţi în seama osa fim Esti patetic domnule primar Rusine
liliana, 1 iunie 2009
Acum sa inversat putin situatia ştiţi cum este vorba aceea câini latra si caruţa trece, noi românii am strigat de multe ori şi nu am fost auziti acum un pic sa inversat situatţia, citeodată citeste integral
lori, 1 iunie 2009
DA normal ca ne deranjeaza o tablita ca maine poimaine nici nu o sa stii pe ce strada esti ca totul o sa fie magiarizat
marius, 31 mai 2009
De ce va certati? chiar va deranjeaza o tablita?
Ovidiu, 30 mai 2009
Se vorbeste de maghiari si romani, parca ar fi un concurs care pe care... Oricum, nu uitati ca tot noi,cei de jos avem de suferit,iar marii sefi de partide sunt loiali doctrinei si partidului, si nu citeste integral
Marius, 30 mai 2009
Doamne Antal e chiar morbid, sa umbli cu placa de mort prin centrul orasului!... daca pana acum credeam ca mai are o sansa acum vad ca este chiar irecuperabil!
marius, 29 mai 2009
vai ce ma bucur , sa puneti pancarde si la iesirile din judet sa stie lumea ca v-am dat afara din tara ! bravo, bine ca pana acum nu s-au gandit , cum e, cand in tara ta esti obligat sa inveti limba citeste integral
marius, 29 mai 2009
nu, nu asta ar tb sa facem. la nivel local, tb sa facem EXACT ce fac ei pe plan national. sa iesim in strada, sa facem mitinguri in calitate de minoritate locala, sa protestam ca nu stiu sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.