POLITICA 6 februarie 2013

Steagul Ţinutului Secuiesc, arborat în Ungaria. Ponta: Nu acceptăm obrăznicii externe

de Covasna Media | 446 vizualizări

"Maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc." Este declaraţia secretarului de stat în MAE maghiar Nemeth Zsolt, susţinător înfocat al autonomiei. Declaraţia oficialului maghiar vine după ce steagul Ţinutului Secuiescu  fost scos din sala unde a fost învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna. În replică, premierul Victor Ponta a declarat în cadrul şedinţei de guvern că România nu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Steagul Ţinutului Secuiesc, arborat în Ungaria

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Referindu-se la refuzul autorităţilor române de a permite arborarea steagului neoficial al Ţinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităţilor române.

"Nu exagerez când spun că suntem în faţa unei agresiuni simbolice", a declarat Nemeth Zsolt, citat de Mediafax.

Oficialul maghiar a adăugat că în Secuime a fost declanşat un adevărat "război al steagurilor". Nemeth Zsolt a declarat că se aşteaptă ca Guvernul Ponta să intervină şi să oprească această dispută.

"Guvernul maghiar se aşteaptă ca guvernul român să intervină şi să oprescă acestă agresiune simbolică împotriva minorităţii maghiare din Ardeal", a declarat Zsolt. Oficialul maghiar a mai spus că primăriile din Ungaria ar trebui să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

Ponta: Nu ne poate spune nimeni ce steaguri arborăm în România

"Vă cer, domnule ministru de Externe, un răspuns foarte clar că nu acceptăm niciun fel de lecţii, ca să nu folosesc un termen nediplomatic - obrăznicii, de la nimeni privind funcţionarea autorităţilor locale şi drepturile minorităţilor", a spus Victor Ponta precizând că este un model la scară europeană în ceea ce priveşte drepturile de care beneficiază minorităţile naţionale.

"Nu cred că ne poate spune nimeni ce steaguri arborăm pe aici. Nu trebuie să cădem în capcana unor provocări, dar nici nu vreau să cred că ne dă cineva lecţii peste frontieră", a mai spus Ponta.

(rtv.net)

Citeşte şi USL Covasna: Nemeth „pune gaz pe foc”; acţiunea acestuia este provocatoare

Citeşte şi Antal Árpád (UDMR): Este natural ca Ungaria să ia atitudine atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă

Citeşte şi PCM Covasna vrea ca steagul secuiesc să fie arborat în Parlamentul României

Citeşte şi Secretar de stat în MAE: Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.