POLITICA 13 noiembrie 2011

Silvio Berlusconi a demisionat, italienii sărbătoresc

de Covasna Media | 301 vizualizări

Premierul italian Silvio Berlusconi a demisionat de la conducerea guvernului de la Roma. Parlamentul a aprobat sâmbătă măsurile de austeriate propuse de Guvern şi Uniunea Europeană. La Roma, mii de opozanţi ai lui Berlusconi au sărbătorit în stradă.

Premierul Silvio Berlusconi, omul care a dominat politica italiană timp de aproape două decenii, şi-a depus sâmbătă demisia în faţa preşedintelui ţării, Giorgio Napolitano. Asta după ce deputaţii italieni au adoptat măsurile financiare promise Uniunii Europene pentru reducerea deficitului şi relansarea economiei, cu 380 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi două abţineri.

Mii de manifestanţi s-au adunat în faţa palatului prezidenţial, pentru a sărbători plecarea lui Silvio Berlusconi. Pe pancartele lor scrie "Party Berlusconi" - Pleacă Berlusconi, "Sparisci" - Dispari!. Cordoanele de forţe de ordine fac faţă cu greu mulţimii care vrea să înainteze mai aproape de clădire.

Berlusconi s-a declarat profund întristat de huiduielile cu care a fost întâmpinat.

"Mi-au produs multă suferinţă", le-a mărturisit Il Cavaliere câtorva lideri ai partidului său reuniţi la domiciliul său înainte de a merge la Palatul Quirinal, sediul preşedinţiei ţării, notează Mediafax.

Pentru oponenţii lui Berlusconi, momentul demisiei a adus numai mulţumire. "Astăzi cade cortina peste o pagină lungă şi dureroasă din istoria noastră", a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat, principala grupare de opoziţie.

Există un principal candidat pentru şefia viitorului guvern. Este vorba despre Mario Monti, fost comisar european al Italiei, considerat a fi un tehnocrat eficient şi independent.

Pregătind numirea lui Monti, preşedintele Giorgio Napolitano l-a declarat miercuri senator pe viaţă, luând prin surprindere scena politică şi alimentând imaginea fostului oficial european, deja foarte cunoscut în Italia.

Pentru Italia urmează o perioadă de austeritate şi, speră oficialii de la Roma, relansare a economiei care a crescut anemic în ultimii ani.

Pachetul legislativ adoptat sambata prevede economii în valoare de 59,8 miliarde de euro, din reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe, cu scopul de echilibra bugetul până în 2014. Aceste măsuri includ o creştere a TVA-ului de la 20% la 21%, îngheţarea salariilor din sectorul public până în 2014, creşterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor care lucrează în sectorul privat, de la 60, la 65 de ani, până în 2026, intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale, inclusiv prin limitarea tranzacţiilor cu bani lichizi la 2.500 de euro, şi introducerea unei taxe speciale pentru sectorul energetic, informează NewsIn.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.