POLITICA 9 aprilie 2019

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susține utilizarea limbii materne

de Covasna Media | 1177 vizualizări

Soluționarea problemelor lingvistice contribuie la stabilitatea Europei

„Dacă nu suntem capabili să apărăm dreptul la educație în limba maternă și dreptul de a folosi limba maternă, o spun deschis, aici, vom vedea tot mai multe conflicte în întreaga Europă” – a spus secretarul general al Consiliului Europei (CE), Thorbjørn Jagland, răspunzând la o întrebare adresată de vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna Grüman Róbert. Secretarul general al CE a luat cuvântul în fața Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR), după care a răspuns la întrebările care i-au fost adresate.

Comisia de Guvernanță a Congresului a inițiat realizarea unui nou raport, cu titlul „Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”, despre care s-a decis în cadrul sesiunii care a avut loc la anul trecut la Balvanyos, a arătat Grüman Róbert, în partea introductivă a întrebării sale. Vicepreședintele CJ Covasna îndeplinește și funcția de președinte al Comisiei de Guvernanță din cadrul CALR.

„Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale este un instrument viguros în vederea protecției minorităților naționale și a limbilor minoritare. Limbajul comun facilitează comunicarea și eficiența economică, dar multilingvismul are, de asemenea, valori economice și culturale. Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale a fost ratificată de numeroase state membre și s-au luat măsuri în vederea protecției acestora, asigurându-le statutul de limbă regională sau chiar națională. Dar dacă facem o analiză la nivel local, realizăm că guvernele naționale nu susțin autoritățile locale în utilizarea limbii la nivel local și regional” – a arătat vicepreședintele CJ Covasna.

Domnule Jagland, cum putem proteja aceste limbi, ținând seama de Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale, și cum ne putem asigura că guvernele naționale vor susține autoritățile regionale și locale în punerea în aplicare a prevederilor Cartei?” – a întrebat Grüman Róbert, adresându-se secretarului general al CE, Thorbjørn Jagland.

În răspunsul său, politicianul norvegian a subliniat de la bun început că problema limbilor minoritare și regionale este un subiect foarte important, practic acesta constituie unul dintre principalele domenii ale activității de bază a CE. Acesta a făcut referire la prima reuniune la nivel înalt a CE, organizată după căderea zidului Berlinului în 1989, în cadrul căreia s-a discutat tocmai despre modul în care Consiliul Europei poate să contribuie la stabilizarea acestei noi Europe.

„Bineînțeles, a existat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar s-a decis, de asemenea, elaborarea Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale, pentru că toată lumea a înțeles faptul că situația minorităților naționale din Europa este foarte importantă pentru stabilitatea de pe continent. Elaborarea Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale a fost cea de-a doua măsură adoptată. Și așa cum observați, această problemă revine adesea în actualitate. Limba maternă a unei persoane, a unui grup sau a unei națiuni este atât de importantă pentru păstrarea identității… Și dacă noi nu suntem capabili să apărăm dreptul la educație în limba maternă și dreptul de a folosi limba maternă, o spun deschis, aici, vom vedea tot mai multe conflicte în întreaga Europă. Aceasta este o poveste veche a acestui continent. De fiecare dată le solicit statelor membre ca cele care nu au semnat Carta să facă acest lucru și, bineînțeles, autoritățile naționale trebuie să o aplice la nivel local” – a subliniat secretarul general al CE, Thorbjørn Jagland, în răspunsul dat.

Sesiunea de primăvară a Congresului Autorităților Locale și Regiunilor (CALR) al Consiliului Europei (CE) a avut loc la Strasbourg, în prima săptămână a lunii aprilie, reuniune în cadrul căreia județul Covasna și-a prezentat valorile culturale.

(Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.