POLITICA 24 noiembrie 2009

Scor istoric pentru PDL Covasna! Băsescu câştigă detaşat în faţa lui Antonescu şi Geoană

de Covasna Media | 1360 vizualizări
Scrutinul de duminică a adus în judeţul Covasna un scor record pentru Traian Băsescu, peste 15.000 de voturi, adică [singlepic=621,250,250,,left]dublu faţă de principalii contracandidaţi, Mircea Geoană şi Crin Antonescu Un electorat care dă semne că a ieşit din capcana votului etnic; surprize în zonele româneşti unde roşul a mai plălit şi devine portocaliul unui scor istoric pentru PD-L şi Traian Băsescu; lideri maghiari care se pregătesc să tragă de balanţă în funcţie de partidul care le va apăra interesele şi politicieni români care se pregătesc să le cântărească. Primul scrutin al alegerilor prezidenţiale în judeţul Covasna arăta ieri că cele mai multe voturi la scrutinul de duminică le-a primit candidatul UDMR, Kelemen Hunor, urmat de Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Mircea Geoană, ultimii doi foarte aproape unul de celălalt la scorul din judeţ. Astfel, potrivit Biroului Electoral Judeţean, la o prezenţă la urne de 42,95%, Kelemen Hunor a obţinut 52,79%, Traian Băsescu 19,77% (15.125 voturi), iar Crin Antonescu şi Mircea Geoană s-au situat la o diferenţă de doar câteva voturi unul de altul, 9,9% candidatul PNL (7.573 voturi), respectiv 9,87% (7.550 voturi) cel al PSD. Dintre ceilalţi candidaţi, cel mai mare procent - 3,1% - l-a obţinut Corneliu Vadim Tudor, urmat de Sorin Oprescu cu 1,33% şi George Becali cu 1,03%.

Scrutinul de duminică a adus în judeţul Covasna un scor record pentru Traian Băsescu, peste 15.000 de voturi, adică dublu faţă de principalii contracandidaţi, Mircea Geoană şi Crin Antonescu

Un electorat care dă semne că a ieşit din capcana votului etnic; surprize în zonele româneşti unde roşul a mai plălit şi devine portocaliul unui scor istoric pentru PD-L şi Traian Băsescu; lideri maghiari care se pregătesc să tragă de balanţă în funcţie de partidul care le va apăra interesele şi politicieni români care se pregătesc să le cântărească.

Primul scrutin al alegerilor prezidenţiale în judeţul Covasna arăta ieri că cele mai multe voturi la scrutinul de duminică le-a primit candidatul UDMR, Kelemen Hunor, urmat de Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Mircea Geoană, ultimii doi foarte aproape unul de celălalt la scorul din judeţ. Astfel, potrivit Biroului Electoral Judeţean, la o prezenţă la urne de 42,95%, Kelemen Hunor a obţinut 52,79%, Traian Băsescu 19,77% (15.125 voturi), iar Crin Antonescu şi Mircea Geoană s-au situat la o diferenţă de doar câteva voturi unul de altul, 9,9% candidatul PNL (7.573 voturi), respectiv 9,87% (7.550 voturi) cel al PSD. Dintre ceilalţi candidaţi, cel mai mare procent - 3,1% - l-a obţinut Corneliu Vadim Tudor, urmat de Sorin Oprescu cu 1,33% şi George Becali cu 1,03%.

În ceea ce priveşte referendumul pentru parlamentul unicameral, prezenţa la vot a fost de 41,02%, din care valabile 90,25%. Pentru DA şi-au exprimat votul 73,57% dintre alegători. În cazul referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa la vot a fost tot de 41,02%, din care valabile 90,93%. Pentru DA şi-au exprimat votul 83,43% dintre alegători.

PD-L şi Traian Băsescu - rezultat istoric

PD-L Covasna s-a declarat satisfăcut de rezultatele obţinute de către Traian Băsescu, apreciind că cele 15.125 de voturi (19,77%) depăşesc rezultatele obţinute la alegerile din 2004. Preşedintele PD-L Sfântu Gheorghe, oraş unde Traian Băsescu a obţinut 4.021 de voturi (18%), Dan Manolăchescu, a ţinut să mulţumească întregii echipe a PD-L Covasna care s-a implicat şi ocupat de alegerile prezidenţiale la nivel judeţean, calificând victoria ca fiind „un rezultat istoric”.

„Cred că acest rezultat se datorează în primul rând preşedintelui Traian Băsescu, faptului că el a fost apropiat de această zonă şi a ştiut să o arate. Cred că a rămas în memoria oamenilor loculuifie aceştia români sau maghiari, faptul că preşedintele consideră această zonă ca fiind importantă. Noi nu a trebuit decât să le reamintim acest lucru oamenilor, de-a lungul campaniei şi am făcut-o cum am putut mai bine, adică şi în română şi în maghiară”, a declarat Dan Manolăchescu.

Acesta a precizat că PD-L Covasna apreciază faptul că mesajul transmis cetăţenilor maghiari nu a deranjat absolut deloc comunitatea românească, ci din contră, aceasta l-a susţinut pe Traian Băsescu, astfel PD-L recâştigând Colegiul 4 şi zona Întorsurii Buzăului, care fusese „cucerită” la localele din 2008 de PSD. În ceea ce priveşte voturile atrase din partea comunităţii maghiare, Dan Manolăchescu a arătat că PSD a pierdut în mod clar voturi româneşti, acest fapt fiind reflectat de cele 9,87% din voturi obţinute, deşi în general obţinea între 10-11%. Preşedintele PD-L Sfântu Gheorghe a admis, totodată, că atât PDL cât şi PNL au luat multe dintre voturile maghiarilor.

„Preşedintele Băsescu s-a arătat ca prieten al acestei zone, PD-L sprijinind judeţul acesta prin foarte multe fonduri venite în Covasna de la ministerele demo crat-liberalilor”, a declarat, la rândul său, preşedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu.

Maghiarii – între centralizarea lui Geoană şi descentralizarea lui Băsescu

Pentru turul doi, PD-L intenţionează să solicite interzicerea intrării primarilor în secţiile de votare (de multe ori amenajate chiar în primării), în ziua alegerilor. PD-L Covasna a remarcat că oamenii pot fi intimidaţi sau influenţaţi de prezenţa primarilor în secţiile de vot, atrăgând atenţia că această practică s-a instaurat printre primarii PSD, cum ar fi cei de la Sita Buzăului ori Valea Mare.

În ceea ce priveşte strategia din cel de-al doilea tur, Dan Manolăchescu a arătat că aceasta a fost iniţiată încă din primul tur.

„Noi nu am vrut să obţinem cu forţa voturile maghiarilor, am dorit doar să devenim simpatici pentru populaţia maghiară şi să-i demonstrăm că alături de noi şi preşedintele Băsescu este drumul cel bun. Acum e limpede că maghiarii vor trebui să aleagă între centra lizarea oferită de PSD şi descentralizarea pe care o poate face Băsescu alături de PD-L”, a declarat Dan Manolăchescu.

Liberalii - mândri de rezultate

În ceea ce priveşte PNL Covasna, liberalii spun că au obţinut un scor bun în judeţ şi în special în Sfântu Gheorghe, unde Crin Antonescu s-a situat pe locul al treilea după candidatul UDMR Kelemen Hunor şi Traian Băsescu. Managerul de campanie al lui Crin Antonescu pe judeţul Covasna, Mădălin Guruianu, a ţinut să le mulţumească şi el celor aproximativ 300 de oameni care s-au implicat din partea PNL la secţiile de votare şi la sediul partidului, pentru ca alegerile să decurgă bine.

„În Sfântu Gheorghe am demonstrat că putem fi în faţă şi alături de PD-L, o voce importantă. PSD cred că a fost foarte afectat de campania proastă pe care a făcut-o în această zonă şi aş aminti aici de electoratul maghiar – campanii bilingve şi cheltuieli nejustificate. PNL a avut o campanie electorală fără bani, spre diferire de PSD şi PD-L şi ne-am adresat direct oamenilor”, a declarat Mădălin Guruianu, apreciind că electoratul maghiar, care s-a orientat la aceste alegeri inclusiv spre candidaţi români nu doar spre cel al UDMR, a demonstrat îndreptarea către nivelul de normalitate, în care sunt votate calitatea şi competenţa, nu etnia.

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a subliniat, la rândul său, că PSD şi PD-L au cheltuit în campania pentru prezidenţiale din judeţul Covasna „imense sume” şi a arătat că rezultatul PD-L a fost ajutat totodată de „imensa găselniţă - referendumul”. În ceea ce priveşte turul doi, Marius Obreja este de părere că „înainte de a fi maghiarii o balanţă în turul doi, va fi PNL”.

PSD se pregăteşte să fie mai atent la maghiari

Rămaşi în cursă, social-democraţii îşi ascut armele şi aşteaptă marea confruntare. Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a spus că scorul lor se apropie de cel propus la începutul campaniei, când se vorbea de 10 – 11%, dar nu a negat surpriza pe care i-au produs-o Crin Antonescu şi Traian Băsescu prin atragerea unui număr mare de voturi de la maghiari.

„În turul doi vom fi şi noi mai fermi faţă de electoratul maghiar şi depinde dacă va exista o coaliţie la nivel naţional şi pentru guvernare şi care să susţină şi candidatul nostru. Mergând pe coaliţia PSD – PNL – UDMR mă aştept ca UDMR să susţină candidatul PSD în turul doi, la fel şi PNL. Vom fi foarte atenţi dacă ce se decide pe plan naţional se aplică şi local, având în vedere unele afinităţi PNL – PDL între lideri, sau între UDMR şi PD-L – PNL. Vom vedea. Dacă vor fi în Coaliţie la nivel naţional, sperăm să fie corecţi şi

să susţină plecarea lui Traian Băsescu”, a spus Grama.

Ca să atragă electoratul maghiar, social-democraţii vor face şi ei afişe electorale în limba maghiară, în timp ce candidatul Geoană deja din seara alegerilor făcea referiri la drepturile minorităţilor.

În opinia deputatului PSD, Antonescu şi Geoană nu au luat din electoratul PSD şi spune că încă nu a făcut o analiză, dar din câte ştie în zona românească Mircea Geoană ar fi pe primul loc.

UDMR cântăreşte

Cât despre UDMR, având în vedere scorul apropiat dintre candidaţii PSD şi PNL, Uniunea se vede de neocolit şi decisă să încline balanţa electorală în favoarea propriilor interese.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a afirmat că liderii UDMR vor începe discuţiile cu cele două formaţiuni finaliste în ringul prezidenţialelor, urmând ca astăzi la prânz să aibă loc o dezbatere pe această temă, la nivel de UDMR, în Bucureşti, şi o consiliere cu preşedinţii de consilii, consilieri, primari.

„Rezultatele la cei doi clasaţi sunt atât de aproape, încât UDMR este de neocolit. Noi avem un singur deziderat, al comunităţii maghiare din România. Noi nu avem duşmani, nu avem prieteni, ci interesul clar, anume dezideratul comunităţii maghiare”, a declarat Tamas.

Maghiarii s-au mai maturizat

Anul acesta, candidatul UDMR la prezidenţiale, Kelemen Hunor, a reuşit să atragă numai puţin peste 50% din voturile maghiarilor în Covasna, în timp ce la nivel naţional se încadrează în jurul lui 4%.

Liderii UDMR din judeţ pun acest lucru pe seama faptului că românii s-au prezentat în număr mai mare la vot, dar şi că mulţi maghiari au votat direct cu Crin Antonescu sau Traian Băsescu în primul tur.

Preşedintele UDMR Sf.Gheorghe, Antal Arpad, crede că în municipiu maghiarii au votat în număr mare – peste 2.000 – cu Antonescu.

Civicii maghiari ţin că Băsescu

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, consideră că UDMR nu a atras rezultatul dorit prin procentul lui Kelemen Hunor, şi spune că în turul doi civicii maghiari îl vor susţine pe Traian Băsescu.

„Poate pentru el e bun rezultatul, dar dacă ne uităm din punctul de vedere al rezultatului, normal a primit mai puţin, n-au atins rezultatul dorit (UDMR, n.r.), nu au obţinut ce au vrut. Se vede că populaţia maghiară din Ardeal nu-şi dă interesul pentru UDMR şi nu e cum vor ei. Nu ştiu câte voturi nule au fost, dar UDMR cu Kelemen Hunor în frunte a luat mai puţin. PD-L e partid de dreapta şi noi la fel, şi e exclus să sprijinim un partid de stânga, ca PSD, cu foarte mulţi comunişti care şi pe vremea cu Ceauşescu erau la putere”, a mai spus Kulcsar.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 26

Adaugă comentariu
Adi, 3 februarie 2010
roata se invarte dl.holospin.nu uitati ce ati facut voi cand erati la guvernare.si inca ceva ;nu esti d-ta in masura sa faci pe cineva amator.ai mult de invatat sa ajungi "amatori"ca noi.
Livia, 15 ianuarie 2010
revoltator. nu atat ca exista oameni precum Traian Basescu, cat ca acestia sunt votati la nivel inalt. trist. si, din pacate, "democratia este acel sistem in care minoritatea primeste ce merita citeste integral
Holospin Ctin, 8 ianuarie 2010
In ciuda votului masiv al romanilor din judetul Covasna care l-au acordat presedintelui Traian Basescu, mai ales in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, conducerea centrala a PD-L nu sa putut citeste integral
Holospin Ctin, 28 noiembrie 2009
Viziunea lui Traian Basescu pentru al doilea mandat: Văd o Românie în care să am mai multă putere. Ca preşedinte n-am făcut nimic. Daţi-mi Guvernul, Parlamentul şi Justiţia şi voi face tot citeste integral
titi, 28 noiembrie 2009
nu ar fi rau sa iasa Geoana invingator dar cum scoate tara din rahat?
Cristi VADUVA, 28 noiembrie 2009
Pe Covasna iese Geoana cu peste 60-65% din voturi, iar la nivel national o sa fie lupta destul de stransa insa tot Geoana o sa castige. Daca voteaza toti membri de partid PSD+PC+PNL+UDMR deja citeste integral
andrei, 28 noiembrie 2009
Domnule Ciobanu,stiu unde e Vanghelie primar si va multumesc pentru cursul de informatica,sunteti foarte dragut.
anderei, 26 noiembrie 2009
si tot atat de analfabet
anderei, 26 noiembrie 2009
cred ca dumneavoastra ati votat pe MARIAN VANGHELIE ruda cu satenii.
anderei, 26 noiembrie 2009
domnule primar,evul mediu e in satul dumneavoastra.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.