POLITICA 21 noiembrie 2018

Refuzul unui demnitar de a participa la Ziua Naţională poate fi considerat un act ofensator, afirmă prefectul

de Agerpres | 1137 vizualizări

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat, marţi, că va trimite şi în acest an invitaţii reprezentanţilor administraţiei publice locale şi instituţiilor deconcentrate pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, exprimându-şi speranţa că vor fi onorate, cu atât mai mult cu cât se aniversează Centenarul Marii Uniri.

„Noi (Prefectura - n.r.) de fiecare dată am trimis invitaţii. Şi programul, în sine, este o invitaţie, dar o să trimitem la fiecare instituţie, inclusiv la autorităţi ale administraţiei publice locale, aşa cum am făcut de fiecare dată şi până acum, nu numai de 1 Decembrie, ci şi cu ocazia altor sărbători naţionale sau evenimente locale. Însăşi conferinţa de astăzi, practic, este o invitaţie pentru toată lumea de a participa la acest eveniment”, a declarat prefectul Sebastian Cucu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat cum comentează absenţa constantă a liderilor comunităţii maghiare de la acest eveniment, prefectul a declarat că gestul poate fi considerat „ofensator”.

„Faptul că cineva nu participă, în momentul în care are o demnitate publică, mai ales dacă e vorba despre un ales local, poate fi considerat ca fiind un act de discriminare sau ofensator faţă de comunitate, faţă de cetăţeni, pe de o parte, şi faţă de statul român şi de simbolurile sale, pe de altă parte, pentru că Ziua Naţională este, potrivit Constituţiei, un simbol naţional (...) Îi invităm şi îi aşteptăm pe toţi cetăţenii, inclusiv aleşi locali care doresc cu bună credinţă şi cu inima deschisă să participi la aceste evenimente. Pe de altă parte, respingem orice prezenţă, a oricărui demnitar sau ales care nu înţelege să îşi subsumeze conduita unei condiţii de nediscriminare şi de neanticipare a unui discurs care poate să fie interpretat într-un anumit fel, chiar discriminator de către populaţie (...) Aşa cum spuneam, orice demnitar care doreşte să participe cu bună credinţă la Ziua Naţională este binevenit, dar, în egală măsură, aşa cum spuneam, trebuie ca acesta să nu anticipeze un discurs de natură extremistă sau naţionalistă pentru un asemenea eveniment, care reprezintă până la urmă cea mai importantă sărbătoare naţională a poporului român”, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat recent că reprezentanţii comunităţii maghiare nu au luat încă o decizie cu privire la participarea la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

„Decizia o să o luăm pe parcursul lunii noiembrie (...) Dar, dacă participăm, atunci vrem să luăm şi cuvântul. Şi dacă luăm cuvântul, vrem să spunem şi ceva, şi ceea ce o să spunem o să fie experienţa noastră de 100 de ani şi, desigur, vom aminti articolele din Declaraţia de la Alba Iulia (...) Iar experienţa noastră în 100 de ani este foarte, foarte tristă în ceea ce priveşte promisiunile cuprinse în Declaraţia de la Alba Iulia referitoare la minorităţile naţionale”, a declarat liderul UDMR Covasna.

Acesta a ţinut, însă, să puncteze că instituţia pe care o conduce va contribui financiar la organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, aşa cum a făcut, de altfel, în fiecare an.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.