POLITICA 30 octombrie 2008

Referendumul pentru autonomie, atacat de Prefectură

de Covasna Media | 721 vizualizări

Prefectul György Ervin le-a solicitat consiliilor locale care au emis aceste hotărâri să le revoce

Prefectura Covasna a solicitat revocarea celor două hotărâri prin care consiliile locale Târgu-Secuiesc şi Valea Crişului adoptau proiectele privind organizarea referendumului, din considerentul că aceste iniţiative nu au respectat prevederile legii. Prefectul György Ervin a declarat că a sesizat cele două consilii şi a solicitat revocarea hotărârilor, iar în caz contrar acestea vor fi atacate în contencios administrativ. „Nu s-au încadrat în legea referendumului”, a afirmat prefectul. Până în prezent, două consilii locale din judeţul Covasna au ...

Prefectul György Ervin le-a solicitat consiliilor locale care au emis aceste hotărâri să le revoce

Prefectura Covasna a solicitat revocarea celor două hotărâri prin care consiliile locale Târgu-Secuiesc şi Valea Crişului adoptau proiectele privind organizarea referendumului, din considerentul că aceste iniţiative nu au respectat prevederile legii. Prefectul György Ervin a declarat că a sesizat cele două consilii şi a solicitat revocarea hotărârilor, iar în caz contrar acestea vor fi atacate în contencios administrativ. „Nu s-au încadrat în legea referendumului”, a afirmat prefectul. Până în prezent, două consilii locale din judeţul Covasna au adoptat proiectele iniţiate de consilierii locali ai PCM, privind organizarea referendumului de modificare a limitelor administrativ teritoriale în vederea înaintării în Parlament a statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc. La Valea Crişului, şedinţa de revocare ar urma să aibă loc astăzi, iar conducerea PD-L le-a solicitat celor patru consilieri democart-liberali maghiari care au votat proiectul să-şi retragă semnăturile, în caz contrar vor fi eliminaţi din partid. Preşedintele partidului, Gheorghe Baciu, a afirmat că a fost pus în faţa faptului împlinit şi personal regretă că s-a întâmplat aşa ceva, dar primarul trebuia să-i informeze şi a purtat o discuţie tranşantă cu acesta. Baciu a precizat că este bine că PDL are consilieri maghiari, dar când se mai iau decizii politice a solicitat să se consulte şi cu conducerea partidului.

Primarii cer amânare

Iniţiativa privind organizarea referendumului a constituit subiect de discuţie şi între primari de municipii din Covasna şi Harghita, plus cei doi preşedinţi de Consiliu Judeţean, concluzia acestora fiind că proiectul în cauză nu se încadrează în prevederile legale şi ar trebui amânat. Punctul acestora de vedere a fost transpus într-un comunicat al CJ, instituţie care, potrivit unor primari, şi-a asumat responsabilitatea de a-l transmite, fără ca acesta să ajungă însă la toate mediile de informare, iar preşedintele CJ nu a putut fi contactat telefonic. La întâlnire au participat primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, cel din Târgu-Secuiesc, Racz Karoly, Gheorgheni – Mezei Janos, Miercurea-Ciuc – Raduly Robert şi preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, plus cel din Harghita, Borboly Csaba. Aceştia au dezbătut asupra unui punct de vedere comun cu privire la referendum, iar în urma discuţiilor au menţionat că, deşi sprijină în continuare dezideratul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, proiectul în cauză nu întruneşte condiţiile pentru ca această iniţiativă să fie legală. De asemenea, multe localităţi nici nu au dezbătut proiectul şi nu l-au iniţiat. Participanţii la întâlnire au propus o nouă dată de întâlnire pentru a discuta despre acest subiect, în data de 11 noiembrie, la Gheorghieni, iar la aceasta este invitat şi preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs.

Covasna şi Harghita, un singur judeţ

Printre subiectele atinse de primari în cadrul aceleiaşi dezbateri s-a vehiculat şi ideea ca judeţele Covasna şi Harghita să devină unul singur, cu posibilitatea înfiinţării unui singur judeţ, cu denumirea Ţinutul Secuiesc, fără ca acesta să fie neapărat un teritoriu autonom. În cazul în care va avea loc vreun referendum, întrebarea care va fi adresată cetăţenilor va fi dacă sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor din care fac parte. Potrivit preşedintelui CNS, Izsak Balazs, ceea ce se solicită pentru data de 30 noiembrie este un referendum necesar înaintării în Parlament a unei iniţiative legislative care propune şi modi ficarea limitelor administrativ teritoriale ale judeţelor, iar referendumul trebuie făcut înainte de depunerea acestei iniţiative legislative. La Consiliul Local Sf-Gheorghe, proiectul privind organizarea referendumului este prevăzut pentru şedinţa de astăzi.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.