Referendum de Ziua Maghiarilor
Consiliul Local al municipiului Sfântu-Gheorghe a adoptat ieri în şedinţă ordinară referendumul necesar în vederea înaintării iniţiativei legislative cetăţeneşti privind autonomia Ţinutului Secuiesc, data de organizare propusă fiind 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Proiectul a fost votat cu 14 voturi „pentru“ din partea consilierilor PCM şi UDMR prezenţi şi 3 voturi împotrivă ale consilierilor români, iar consilierul Rodica Pârvan a ...
Cu 14 voturi favorabile şi 3 împotrivă ale consilierilor români, proiectul prin care se propune organizarea unui referendum pentru autonomie a fost aprobat
Consiliul Local al municipiului Sfântu-Gheorghe a adoptat ieri în şedinţă ordinară referendumul necesar în vederea înaintării iniţiativei legislative cetăţeneşti privind autonomia Ţinutului Secuiesc, data de organizare propusă fiind 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Proiectul a fost votat cu 14 voturi „pentru“ din partea consilierilor PCM şi UDMR prezenţi şi 3 voturi împotrivă ale consilierilor români, iar consilierul Rodica Pârvan a părăsit sala la momentul votării acestui punct, în semn de protest faţă de acest proiect iniţiat de civicii-maghiari şi adus pe ordinea de zi. La propunerea primarului Antal Arpad, noua denumire a proiectului este „Proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum local în vederea consultării cetăţenilor din Sfântu-Gheorghe privind înfiinţarea regiunii autonome a Ţinutului Secuiesc“, în timp ce întrebările care vor fi adresate populaţiei se referă la acordul sau dezacordul în privinţa autonomiei Ţinutului Secuiesc şi ca Sfântu-Gheorghe să facă parte din această regiune şi dacă cetăţenii sunt de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale acestui judeţ. La întrebările bilingve se va putea răspunde cu Da sau Nu.
Contestat de consilierii români
Proiectul a fost contestat de consilierii locali români, care au subliniat că iniţiativa nu are avizul secretarului Consiliului şi este nelegal, în plus ar urma să atragă după sine tensiuni etnice şi să trezească „demonii ultranaţionalismului”. Potrivit consilierului Valeriu Şerban, CL îşi depăşeşte competenţele prin adoptarea acestui proiect, totodată, s-a adus în discuţie faptul că proiectul nu a fost modificat faţă de cel anterior, care a fost respins în şedinţa din luna octombrie, singura care s-a modificat fiind data de organizare. Astfel, în loc de 30 noiembrie, data propusă pentru organizare va deveni 15 martie. Independentul Mădălin Guruianu şi-a prezentat poziţia împotriva acestui proiect şi prin faptul că acest lucru ar reprezenta un politicianism ieftin, care nu are aviz de legalitate, nu vorbeşte despre români decât în 2-3 articole şi nu trebuie aprobat, în opinia sa această iniţiativă urmând a amplifica segregarea interetnică. Înainte de exprimarea votului, preşedintele de şedinţă Nicolae Ivan a ţinut să le amintească consilierilor obligaţiile şi răspunderile pe care le au în calitatea lor de aleşi locali, făcând referire şi la conţinutul statutului de autonomie propus în proiect. „Acest referendum pare a fi degetul cu care poţi să tragi toată mâna, este părtinitor etnic şi votez împotrivă”, a menţionat Ivan.
Antal Arpad: Autonomia, ceva normal
Primarul Antal Arpad (UDMR) a subliniat că autonomia Ţinutului Secuiesc este un deziderat al comunităţii maghiare şi acest lucru nu înseamnă că nu se poate trăi în armonie cu cetăţenii români, amintind totodată că în UE există 11 autonomii teritoriale şi este ceva normal. „Cred în normalitate, normalitatea ar trebui să fie voinţa cetăţenilor şi dacă sunt câteva sute de mii de cetăţeni care consideră că aşa îşi pot apăra drepturile şi identitatea, de ce să mergem împotriva acestei voinţe!?”, a spus Antal Arpad. Totodată, Ferencz Csaba, consilier local PCM şi vicepreşedinte al CNS, a menţionat că referendumul reprezintă o posibilitate a populaţiei de a-şi manifesta dorinţa şi este un pas necesar pentru a putea înainta în mod legal statutul de autonomie al Ţinu tului Secuiesc, ca şi iniţiativă cetăţenească. Sfântu-Gheorghe este cel mai mare oraş din cele trei judeţe - Covasna, Harghita şi Mureş – în care s-a adoptat până acum referendumul local în vederea înaintării statutului de autonomie al Ţinutului Secuiesc. Până acum 24 de localităţi au făcut aceste demersuri, însă majoritatea au fost atacate de prefecturi, pe motiv de nerespectare a legii. La finalul şedinţei, primarul Antal Arpad a remarcat coincidenţa potrivit căreia în aceeaşi zi în care este demis prefectul maghiar, maghiarii adoptă referendumul într-un oraş mare al Secuimii.
Ana Sidon