POLITICA 5 aprilie 2023

Ráduly István, de doi ani reprezentantul Guvernului în teritoriu

de Diana Pantelimon | 1482 vizualizări

De Ziua Prefecturii, în cadrul unei conferințe de presă „aniversare”, prefectul județului Covasna, Ráduly István, a relatat marți, 4 aprilie a.c., cele mai importante realizări din primii doi ani ai mandatului său. Acesta a spus, printre altele, că a reușit să mențină „pacea socială” și a stabilit relații bune între prefectură și municipalități. La întâlnire au luat parte și președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care l-au felicitat, cu această ocazie, pentru buna colaborare cu aceștia.

 

Prefectul a subliniat faptul că în ultimii doi ani, în afară de câteva conflicte între suporteri microbiști, nimic nu a tulburat pacea socială.

„Acest lucru se datorează, în parte, profesionalismului forțelor de ordine, dar mai ales înțelepciunii oamenilor care trăiesc aici. Conflictul româno-maghiar a apărut doar la câteva meciuri de fotbal, dar și aici, de fiecare dată s-a dovedit a fi din cauza așa numiților suporteri, care au însoțit echipa vizitatoare” a declarat prefectul Ráduly István.

Instituția Prefecturii colaborează foarte bine cu autoritățile locale și încearcă să ajute activitatea primăriilor prin reducerea numărului de hotărâri și dispoziții neconforme cu legea.

Astfel, în 2022, „juriștii prefecturii au examinat 16.250 de acte emise de consiliile locale sau de primari (4.657 de hotărâri de consiliu și 11.593 de dispoziții emise de primari sau de președintele consiliului județean), dintre care 103 (0,63%) conțineau elemente ilegale. Odată ce acest lucru a fost semnalat, 97 dintre acestea au fost retrase sau modificate (83 de hotărâri de consiliu și 14 dispoziții ale primarilor) și doar șase hotărâri de consiliu (0,037%) au trebuit să fie contestate de juriștii prefecturii în contenciosul administrativ”, se arată într-un comunicat, transmis după conferința de presă.

Prefectul a mai spus că în ultimii doi ani au fost eliberate 584 de titluri de proprietate, din care 424 au fost pentru terenuri agricole (1004,54 hectare) și 160 pentru terenuri forestiere (385,74 hectare).

Privind procesul de restituire a proprietăților, acesta nu a fost finalizat încă, nici după 30 de ani, din cauza legislației.

„Retrocedarea pe baza Legii  10/2001 a unor imobile preluate în mod abuziv de stat în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost subiectul unei conferințe de presă recente, numărul cazurilor nerezolvate în județ fiind de sub 7% (157 din 2.299)”, arată datele din comunicat.

În cei doi ani de mandat, prefectul a fost prezent personal în localitățile inundate și la incendiul de la Comandău, unde Prefectura, împreună cu Consiliul Județean, au încercat să-i ajute pe cei păgubiți prin întocmirea unui proiect de hotărâre de guvern. 

Totodată, a organizat săptămânal audiențe în teritoriu, pentru a fi mai aproape de cetățeni, care au putut să-și expună problema în limba lor maternă. Ráduly István a ținut în total 85 de audiențe (17 în orașe), la care au participat 376 de persoane (69 în orașe).

Privind audiențele, prefectul a organizat și întâlniri în grupuri mici cu primari din județ, „oferindu-le îndrumări cu privire la modul de reducere a numărului de plângeri privind Legea funciară (Legea 18/1991)”, potrivit comunicatului.

„O inițiativă de succes a fost și seria de întâlniri cu mediul de afaceri, în cadrul căruia prefectul a invitat 21 de antreprenori dintr-o gamă largă de sectoare de activitate,  pentru a afla cât de mulțumiți sunt de serviciile oferite de instituțiile publice deconcentrate și pentru a face schimbări în vederea îmbunătățirii colaborării”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, Ráduly István organizează, în ultima zi de marți a fiecărei luni, o conferință de presă la care invită, la cererea presei, directori ai unor instituții deconcentrate. 

Comunicarea s-a îmbunătățit și a devenit bilingvă.

„În timpul pandemiei, prefectura a publicat în fiecare zi informații bilingve despre situația epidemică actuală. Instituția are un site bilingv, o pagină de Facebook și o pagină de Instagram bilingvă, pe care le folosește pentru a ajunge cu informația la mii de cetățeni”, a adăugat prefectul.

De când Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor s-a mutat în Sepsi Value Center, acesta, dar și serviciul de pașapoarte funcționează mai bine și mai eficient. „Ambele servicii au fost dotate cu dosare bilingve pentru a permite celor care, adesea fără vina lor, vorbesc mai puțin limba română, să-și poată rezolva problemele”, au transmis reprezentanții prefecturii.

Prefectul a mai amintit faptul că pentru modernizarea clădirii instituției au fost atrase peste 1,5 milioane de lei de la bugetul central. Fațada și acoperișul au fost refăcute, s-au înlocuit geamurile, iar rețeaua de electricitate și internet a fost modernizată. 

Președintele Consiliului Județean Tamás Sándor, a felicitat buna colaborare cu Instituția Prefecturii. 

„A existat un prefect în trecut care a spus că prefectura și prefectul au rolul de a fi o frână de mână aici, în Ținutul Secuiesc. Deci, în comparație cu asta, este posibil să se gestioneze lucrurile în mod normal. Depinde în primul rând de personalitatea prefectului, de pregătirea și de atitudinea sa, de modul în care conduce o instituție și dacă acea instituție poate fi un partener pentru alte instituții ale administrației de stat și locale”, a declarat Tamás Sándor.

Primarul Antal Árpád a apreciat în mod deosebit că Ráduly István a demonstrat că se poate conduce Instituția Prefecturii cu o abordare nouă, ca partener al autorităților locale, iar de rezultatele acestui parteneriat se bucură și cetățenii, indiferent de naționalitate. 

„Eu, în primul rând, aș dori să-i mulțumesc domnului Ráduly István că în urmă cu doi ani a acceptat această funcție, de altfel complicată în ecuația puterilor din județul Covasna. Întotdeauna am spus că cel mai frumos job pentru cineva este să conducă o comunitate, să fie ales, iar dânsul a fost ales și reales de comunitatea domniei sale din Ozun. Nu aș spune că a renunțat, pentru că a fost sprijinit de comunitatea respectivă chiar și atunci când a acceptat această funcție, care este o funcție numită, nu este aleasă. Orice funcție numită este mai puțin sigură decât una aleasă. E foarte important de menționat acest lucru. Și dânsul a demonstrat în acești ani că se poate lucra, se poate respecta constituția, se poate respecta legea și poate să lucreze cu autoritățile locale, punând autoritățile locale să respecte constituția și să respecte legile în semnul respectului. Și acest lucru duce județul înainte. Și asta este ceea ce vreau să mulțumesc domniei sale că a procedat în așa fel încât atunci când am greșit, că au fost situații în care am adoptat hotărâri sau am emis dispoziții care au fost discutabile din punct de vedere legal, nu ne-am întâlnit în instanță, ci ne-am întâlnit în birouri, am discutat cu juriștii. Și acolo unde trebuia să corectăm, am corectat. Până la urmă toată lumea a câștigat. Am câștigat timp, pentru că nu am mers în instanță să ne batem, să vedem cine are dreptate, să spună un judecător cine are dreptate, doar în foarte puține cazuri, și până la urmă s-a demonstrat că se poate și așa. Se poate cu respect, se poate cu dialog, se poate cu empatie și până la urmă, din această atitudine, au și vor avea de câștigat cetățenii acestui județ, indiferent de etnie”, a adăugat și primarul Antal Árpád.

Dr. Ráduly István este licențiat în Drept și are titlul de Doctor în Dezvoltare Rurală și Turism. În 2004 a fost ales, pentru prima dată, primarul localității Ozun, județul Covasna. În cei 17 ani ca primar, și-a format o echipă alături de care a demarat mai multe proiecte de dezvoltare, iar localitatea s-a modernizat considerabil. Ca prefect, își propune să continue menținerea climatului de pace socială și buna comunicare cu toate nivelurile instituționale și sociale.

Foto: Kocsis Boldizsár János

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.