POLITICA 8 ianuarie 2009

Punguţa fără bani

de Covasna Media | 635 vizualizări
Covasna ar trebui să returneze la bugetul de stat peste 6 milioane de lei, conform unei ordonanţe a Guvernului

Judeţul Covasna ar urma să fie mai sărac cu mai bine de 6 milioane de lei, după ce în penultima zi a anului trecut Guvernul a aprobat o ordonanţă potrivit căreia autorităţile locale şi judeţene trebuie să returneze la bugetul de stat toate sumele defalcate din TVA alocate pe parcursul lui 2008 şi care au rămas necheltuite până la încheierea anului. În cazul nostru, vorbim despre 22 de localităţi plus Consiliul Judeţean (CJ), care ar trebui să returneze la stat peste 6 milioane de lei, bani care au fost direcţionaţi prin hotărâre de către consiliile locale şi cel judeţean în fondul de rulment. Măsura a fost criticată de autorităţile locale şi judeţene, fiind acuzată pe lângă altele că vine în contradicţie cu mult trâmbiţata descentralizare şi în schimb duce spre o centralizare şi mai accentuată. „CJ trebuie să restituie 2,3 milioane de lei, iar primăriile peste 4 milioane de lei. Nu este în regulă, aceste sume au fost aprobate în fondul ...

Covasna ar trebui să returneze la bugetul de stat peste 6 milioane de lei, conform unei ordonanţe a Guvernului

Judeţul Covasna ar urma să fie mai sărac cu mai bine de 6 milioane de lei, după ce în penultima zi a anului trecut Guvernul a aprobat o ordonanţă potrivit căreia autorităţile locale şi judeţene trebuie să returneze la bugetul de stat toate sumele defalcate din TVA alocate pe parcursul lui 2008 şi care au rămas necheltuite până la încheierea anului. În cazul nostru, vorbim despre 22 de localităţi plus Consiliul Judeţean (CJ), care ar trebui să returneze la stat peste 6 milioane de lei, bani care au fost direcţionaţi prin hotărâre de către consiliile locale şi cel judeţean în fondul de rulment. Măsura a fost criticată de autorităţile locale şi judeţene, fiind acuzată pe lângă altele că vine în contradicţie cu mult trâmbiţata descentralizare şi în schimb duce spre o centralizare şi mai accentuată. „CJ trebuie să restituie 2,3 milioane de lei, iar primăriile peste 4 milioane de lei. Nu este în regulă, aceste sume au fost aprobate în fondul de rulment şi trebuie să depunem partea noastră în unele proiecte. De exemplu, în aprilie, CJ trebuie să depună prefi nanţare în valoare de 3,4 milioane de lei pentru extinderea reţelei SMURD, sau prefinanţare pentru reabilitarea Spitalului Judeţean, avem proiecte în derulare şi am încercat să gospodărim banii pe termen lung, şi vine Bucureştiul şi ne ia din fonduri”, a declarat preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor. Potrivit acestuia, este prima dată când Guvernul ia înapoi banii puşi în fondul de rulment, deşi sumele au fost aprobate acolo conform legislaţiei în vigoare. „O lege organică se „fentează“ cu o ordonanţă de urgenţă“, a completat preşedintele CJ. Tamás Sándor şi primarul Antal Árpád au solicitat ca aceste sume să rămână în fondul de rulment, iar în caz contrar vor ataca Ordonanţa în instanţă. Anul trecut, la nivelul judeţului Covasna au intrat 34,7 milioane de lei, din cota defalcată pe valoare adăugată.

„Intervenţie brutală în autonomia locală“

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, s-a declarat şi acesta împotriva Ordonanţei cu pricina şi spune că măsura luată de Guvern reprezintă o „intervenţie brutală în autonomia locală“. „Nu mai cred nimic din ceea ce spune domnul Boc despre descentralizare, căci este o centralizare evidentă şi încă o dovadă – dacă noi, secuii, mai aveam nevoie de vreo nouă dovadă - a faptului că ne putem proteja locuitorii şi putem să le oferim o dezvoltare numai printr-o autonomie financiară cât mai mare faţă de Bucureşti şi prin autonomie teritorială. Este extrem de evident acest lucru şi trebuie să înţeleagă toată lumea şi noi secuii, la fel, că nu putem să ne aşteptăm la nimic bun de la Bucureşti”, a declarat primarul Antal Árpád. Cu toate că a admis că respectiva Ordonanţă nu are o tentă etnică - din moment ce ea a avut efecte în toată ţara, Antal Árpád a menţionat că „tenta etnică vine din alte direcţii“, exemplificând prin sumele direcţionate pentru Protecţia copilulului: „Aceste sume se dau pe „copil instituţionalizat”, indiferent că e instituţionalizat în instituţii mari ori mici, dar în judeţele Covasna şi Harghita sunt sumele cele mai mici pe cap de copil (...). Întreţinerea unui copil din Covasna sau din Harghita, de ce să coste aproape jumătate faţă de cât costă întreţinerea unui copil din Bacău sau Caracal...?”, a mai arătat Antal Árpád. Primarul a adus în discuţie şi finanţarea spitalelor, arătând că cele din judeţul Covasna primesc mai puţini bani decât cele din judeţul Vrancea, de exemplu, concluzia sa fiind aceea că „este vorba despre o discriminare clară” pe care Bucureştiul o face vizavi de Covasna şi Harghita. Ordonanţa de Urgenţă numărul 223, din 30 decembrie 2008, prevede ca reţinerea sumelor din conturile primăriilor să se facă începând cu data de 8 ianuarie. Până atunci, nicio autoritate locală nu mai poate avea acces la bani. Ordonanţa face parte din pachetul de măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare, impuse de criza economică.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.