Propunerile UDMR pentru Constituţie: Limbă regională şi eliminarea sintagmei "stat naţional"
UDMR a depus, la comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei, propunerile Uniunii privind modificarea Legii fundamentale, printre acestea regăsindu-se eliminarea sintagmei "stat naţional" şi recunoaşterea limbii maghiare ca limbă regională.
Principalele propuneri ale UDMR pentru revizuirea Constituţiei vizează eliminarea sintagmei de stat naţional, limbă regională pentru zonele cu o minoritate mai ridicată şi proporţionalitatea etnică pe funcţii.
Astfel, Uniunea cere ca în Constituţie să fie inclusă recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului şi a limbii maghiare ca limbă regională.
Totodată, UDMR propune trecerea la republică parlamentară în care preşedintele este ales de senatori şi deputaţi. Udemeriştii pledează în schimb pentru păstrarea sistemului bicameral, fiecare dintre cele două camere urmând să aibă atribuţii clar definite.
Pe de altă parte, UDMR solicită eliminarea posibilităţii guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă sau de a-şi angaja răspunderea pe un anumit proiect de lege.
Alte propuneri ale UDMR vizează desfiinţarea totală sau parţială a instituţiei prefectului, definirea mai clară a răspunderii magistraţilor pentru erorile făcute, precum şi clarificarea statutului Ministerului public ca autoritate făcând parte din executiv sub conducerea Ministerului Justiţiei.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat marţi seara, cu privire la propunerile UDMR de revizuire a Constituţiei, că orice grup parlamentar are dreptul să înainteze orice teză, punctând că poziţia USL privind statul naţional unitar rămâne aceeaşi.
"Miercuri începând cu ora 13,00 avem şedinţa Comisiei. Acolo vor fi reunite, vor fi primite toate tezele care au fost înaintate din partea tuturor grupurilor parlamentare, ceea ce nu înseamnă că nu se mai primesc până în 15 mai propuneri individuale sau ale grupurilor parlamentare. Nu are niciun rost să discutăm acum. Orice grup parlamentar are dreptul de a înainta orice teză. În momentul în care vor avea loc discuţiile şi în forumul constituţional şi în comisie toate aceste lucruri vor fi luate în discuţie. În legătură cu anumite chestiuni, cum ar fi statul naţional unitar cunoaşteţi poziţia USL, ea nu s-a schimbat, nu se va schimba, dar asta nu înseamnă că nu tratăm cu respect şi cu toată consideraţia necesară absolut toate propunerile care se fac", a spus Antonescu, potrivit Agerpres.