POLITICA 20 noiembrie 2019

Problemele municipiului, expuse de Antal Árpád noului premier

de Daniela Luca | 1847 vizualizări

Ce promisiuni a dat Guvernul 

Edili din cadrul Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), printre care și primarul Antal Árpád, au discutat cu premierul Ludovic Orban despre cele mai pregnante probleme ale UAT-urilor pe care le conduc. În cadrul întrunirii de marți, 19 noiembrie, au fost analizate mai multe teme, printre care termenul la care va fi aprobat bugetul de stat și stabilirea cotelor din impozitul pe venit ce revin UAT-urilor. 

Așadar, în primul rând, edilii au adus în atenția noului premier necesitatea stabilirii unui calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020, care să asigure intrarea acesteia în vigoare la 1 ianuarie 2020.

„Cel mai important punct pentru autoritățile locale, dar cred eu că și pentru țară, și în același timp este și testul pentru acest nou Guvern, este dacă va fi sau nu buget pe 1 ianuarie. Deci solicitarea noastră este să adopte un calendar pentru adoptarea bugetului în așa fel încât pe 1 ianuarie să avem măcar buget național”, a punctat Antal Árpád. 

Totodată, primarii de municipii au solicitat ca acele cote din impozitul pe venit care revin unităților administrativ-teritoriale să fie stabilite prin Legea finanțelor publice locale. Stabilirea acestora prin Legea bugetului de stat, așa cum s-a întâmplat în anii 2018-2019, duce, conform primarului municipiului Sfântu Gheorghe, la alocarea discreționară a banilor.  

 „Este o problemă veche pentru noi că nu vedem de unde provin sumele din impozitul pe venitul global (IVG). Este venitul cel mai important al autorităților locale, dar nu avem nicio posibilitate să vedem exact de unde provine această sumă. (...) Deci solicităm de la Guvern și de la ANAF să se facă transparent această alocare și noi să putem verifica, pentru că într-o lună primim trei milioane de lei și în cealaltă lună patru. Nu e logic ca de la o lună la alta să fie diferențe așa de mari. Nu cred că firmele plătesc așa haotic impozitele pe venit. Ipoteza noastră este că cineva stă pe banii noștri și îi alocă oarecum discreționar și nu avem niciun control în acest moment să verificăm traseul acestor sume care reprezintă venitul cel mai important pentru municipalități”, a detaliat edilul. 

Acesta spune că o altă problemă care se cere rezolvată și reglementată de multă vreme este cea a Caselor de Cultură ale Sindicatelor și anume reglementarea juridică a acestor imobile care se află într-o stare avansată de degradare. O altă solicitare a primarilor s-a referit la transferarea imobilelor și terenurilor nefolosite sau neomologate, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale (MApN), către autoritățile locale. 

Totodată, n-a fost trecută cu vederea nici problema ultimei împărțiri a finanțelor făcută de guvernul demis Dăncilă în care au fost „sancționate” în primul rând reședințele de județ conduse de primarii UDMR. Și Sfântu Gheorghe s-a aflat atunci printre acele municipii care nu au primit niciun ban la rectificarea bugetară. 

Promisiunile Guvernului 

În final, AMR a reușit să obțină promisiunea din partea Guvernului că bugetul național pentru 2020 va fi elaborat în acest an. De asemenea, noul ministru a specificat că va aloca o cotă mai mare din IVG către primării (minim 65% faţă de 60%). Totodată, Guvernul a anunțat că va lua înapoi cel puţin 50% din acele cheltuieli sociale care au fost date anul acesta către UAT-uri și că va încerca să corecteze acea greşeală a fostului guvern prin care unele primării nu au primit fonduri.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.