Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Pentru fiecare 1 leu plătit impozit, adăugăm 17 lei din PNRR
Autorităţile locale din municipiul Sfântu Gheorghe au depus 44 de cereri de finanţare în valoare totală de peste 523 de milioane de lei în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi estimează că vor reuşi să obţină cel puţin 468 de milioane din această sumă.
Primarul municipiului, Antal Árpád, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectele vizează termoizolarea blocurilor de locuinţe, a mai multor şcoli şi grădiniţe, construirea a 190 de locuinţe de serviciu pentru medici şi dascăli, amenajarea Muzeului Comunismului în depozitul de tutun al fostei Fabrici de ţigarete, achiziţionarea de autobuze electrice şi staţii de încărcare, precum şi de insule de colectare selectivă a deşeurilor.
„Vestea bună este că am depus până acum 44 de cereri de finanţare, în valoare totală de 523.142.785 lei. Avem trei proiecte unde momentan suntem pe lista de aşteptare şi avem şanse foarte mari pentru contractarea a 468 de milioane de lei (...) Ca să înţelegem ce înseamnă această sumă de 468 de milioane de lei, am făcut un scurt calcul: anul trecut, persoanele fizice din municipiul Sfântu Gheorghe au plătit impozit pe locuinţă, maşină şi teren de 9.130.555. Din suma atrasă prin PNRR, în medie 156 de milioane de lei vor fi cheltuiţi anual în următorii trei ani. Asta înseamnă că, pentru fiecare un leu plătit de cetăţenii din acest oraş ca impozit pe teren, maşină şi locuinţă, noi mai punem 17 lei din PNRR”, a declarat primarul Antal Árpád.
În ceea ce priveşte calendarul de realizare a investiţiilor, Antal Árpád a precizat că în acest an, după încheierea contractelor, vor fi elaborate toate documentaţiile şi se vor organiza licitaţiile, urmând ca lucrările să se desfăşoare între 2024 şi 2026.
„În ceea ce priveşte implementarea acestor proiecte, după cum ştiţi, PNRR a fost lansat în anul 2022, trebuie finalizat până pe data de 31 august 2026, deci anul 2022 a fost anul în care s-a lansat PNRR şi s-au depus proiectele. Anul 2023 va fi anul în care vom semna contractele de finanţare şi se vor elabora documentaţiile tehnice, de proiectare etc, respectiv pregătirea lucrărilor, în sensul de organizare de licitaţii, deci lucrările efective vor fi în perioada 2024-2026 (...) Cred că putem să fim foarte mândri de această performanţă a municipiului Sfântu Gheorghe, eu sunt foarte mândru de colegii din Primărie. Au fost aproximativ 50 de persoane din Primărie care au lucrat la elaborarea acestor proiecte, deci am reuşit să accesăm fonduri cu mult peste greutatea municipiului Sfântu Gheorghe la nivel naţional, într-un concurs real, un concurs în care ne-am bătut cu Bucureşti, Iaşi şi aşa mai departe. Sunt convins că, până în august 2026, municipiul Sfântu Gheorghe va arăta mult, mult mai bine decât arată acum şi datorită acestor proiecte pe care le atragem din fondurile europene. Deci, e bine să fim în Uniunea Europeană, spun asta pentru eurosceptici”, a mai adăugat primarul Antal Árpád.
Sursa foto: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe/Facebook