POLITICA 28 februarie 2020

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Criza politică nu face bine intereselor României în ce priveşte alocările UE

de Agerpres | 2430 vizualizări

Criza politică din ţara noastră nu face bine intereselor României în ceea ce priveşte alocările financiare din bugetul Uniunii Europene pe perioada 2021-2027, a declarat joi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

„Observ că această criză politică nu face bine intereselor României în ceea ce priveşte alocările financiare, că nu avem timp să fim atenţi la lucrurile mărunte şi importante şi lumea merge înainte, nu aşteaptă ca noi să formăm guverne, să picăm guverne, să organizăm alegeri. Lumea merge înainte şi noi ne ţinem de ale noastre. (...) Europa merge înainte şi noi stăm pe loc, asta e problema. (...) Eu doresc să vorbesc în primul rând despre acele probleme pe care le-am sesizat şi pe care încerc să le schimb, căutând parteneri, în ceea ce priveşte finanţările pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Sunt mai multe scenarii în acest moment pe masa celor care trebuie să decidă şi, ca să simţiţi care sunt diferenţele, sunt aceste scenarii pentru municipiul Sfântu Gheorghe: un scenariu pesimist este undeva la 15 milioane de euro alocări directe în perioada următoare, iar varianta optimistă este peste 50 de milioane de euro. Diferenţele sunt foarte mari şi eu observ o tendinţă cu care nu pot fi de acord şi pe care încerc să o schimb, şi anume, că din nou se doreşte ca centrele urbane foarte mari să fie ultrafinanţate (...), în timp ce dispar încet şi sigur spaţiul rural şi oraşele mici, mergând pe principiul globalizării. (...) Eu cred că este o problemă foarte mare faptul că se încearcă acum ca aceste alocări din POR să meargă tot către oraşele foarte mari, ceea ce este o greşeală”, a susţinut Antal Arpad.

Primarul a spus că a început să caute parteneri în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) pentru a convinge decidenţii de faptul că fondurile trebuie împărţite cât mai echitabil, având la bază principiul „coeziunii”.

„Pe exerciţiul financiar actual am reuşit ca jumătate din sumă să fie împărţită în mod egal între municipiile reşedinţă de judeţ (...) şi jumătate să fie împărţită în funcţie de numărul populaţiei. Este acelaşi lucru pe care îl dorim şi acum şi am început acest demers în cadrul AMR şi sperăm că în câteva săptămâni vom reuşi să îi facem şi pe cei care reprezintă oraşele mai mari, Cluj, Timişoara, Constanţa, Craiova şi aşa mai departe, că aceşti bani vin din fondul de coeziune al Uniunii Europene, deci, până la urmă, cuvântul cheie este coeziunea. Dacă facem o analiză pe ultimii 15 ani cu ce s-a întâmplat în România putem vorbi de orice, doar de coeziune nu putem vorbi. Deci, regiunile sărace au devenit mai sărace, cele bogate au devenit mai bogate, iar diferenţele în loc să scadă au crescut. (...) Nu depinde de Comisia Europenă, aici depinde de deciziile luate la nivel guvernamental şi atunci trebuie ajutaţi cei care sunt mai slabi să devină mai puternici, pentru că altfel mergem spre acest model, în care nu aş vrea să trăiesc, în care vor fi şapte oraşe de câte două milioane de locuitori, iar între oraşe va fi deşert şi nu cred că asta duce la o viaţă mai bună. (...) Deci, nu doresc acest lucru şi încerc să găsesc cât mai mulţi parteneri pentru a schimba această abordare. (...) Concluzia este că România trebuie să meargă spre coeziune, asta este cel mai important, să găsim acele pârghii prin care diferenţele economice dintre oraşe, dintre regiuni, dintre judeţe nu cresc, ci scad, iar eu asta urmăresc în cadrul AMR, încerc să formez o majoritate în această direcţie”, a afirmat primarul Antal Arpad.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.