POLITICA 25 august 2023

Primarul Antal Árpád: „Atâta timp cât ursul va veni în oraș, eu evident, conform legii, voi interveni”

de Diana Pantelimon | 919 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a spus, în cadrul unei conferințe de presă de joi, 24 august a.c., că deși iubește urșii, locul lor nu este în oraș, și va interveni, conform legii, dacă este nevoie, chiar dacă i se pare o „absurditate” ca primarul unei localități să decidă soarta unui urs capturat. Cu toate acestea, luni noaptea, a pornit în căutarea unui urs, alături de comisia de intervenție, pe întuneric, deoarece, în Sfântu Gheorghe, o pană de curent a lăsat în beznă aproape jumătate de oraș de luni până miercuri.

Conform metodelor de intervenție pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora în intravilanul localităților, expuse în OUG 81/2021, primarul sau viceprimarul decide prin ce mijloc să fie îndepărtat un urs.

Deși consideră că acest lucru este o „absurditate”, deoarece el este un simplu sociolog, primarul Antal Árpád transmite populației că va interveni, conform legii, la capturarea urșilor care apar în oraș, bineînțeles, urmând procedura legală.

„Este evident că trendul este în creștere, este evident că ursul nu are loc în pădure. (...) Și eu sunt un iubitor al ursului. Eu sunt un fan al urșilor, sunt mândru că în secuime sunt urși. Este un simbol al zonei. Dar mie îmi place ursul în pădure. Deci nu îmi place ursul în oraș, nu îmi place ursul care cerșește pe marginea străzii sau drumului, nu îmi place ursul care este lovit de tren și nu îmi place ursul care este lovit de mașină. Deci atât. Și atunci trebuie văzut ce trebuie să faci. Ursul care cerșește îmi strică imaginea de «urs». (...) Cei de la Hollywood au reușit să umanizeze animalele și noi să ne gândim la urs ca la un ursuleț, să ne gândim la căprioară ca la Bambi și așa mai departe. Deci i-au umanizat. Dar ei nu au problema asta. Noi avem această problemă și noi trebuie să o rezolvăm. Din nou, ajungem la situația că unde se ia decizia, da? Deci problema de fond este locul în care se ia decizia. Iau decizii cei care nu se confruntă direct cu problema. Și totuși, nu cred că treaba unui primar, la ora 1 și jumătate noaptea, e să stea prin păduri, sau mă rog, la marginea orașului, să se uite la un urs și să ia o decizie. Mai ales că eu nu sunt nici vânător, nu sunt nici biolog. Eu sunt un amărât de sociolog și mă cheamă acolo specialiștii: «ce facem cu ursul ăsta?» Este de o absurditate extraordinară. Dar nu este o problemă. Nu este nimic. Încă o dată, și astfel este un mesaj pentru populație să înțeleagă rolul nostru. Pe mine asta mă interesează, dincolo de simpatiile mele față de urși, să nu vină în oraș. Și atâta timp cât ursul va veni în oraș, eu evident, conform legii, voi interveni”, a spus, în cadrul conferinței de presă, primarul municipiului.

Ursul care a intrat în mai multe gospodării în ultimele săptămâni a devenit agresiv și a fost recoltat. Între timp, un alt urs și-a făcut apariția pe străzile municipiului.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.