POLITICA 15 octombrie 2019

(Update) Președintele Iohannis l-a desemnat ca premier pe Ludovic Orban

de Covasna Media | 904 vizualizări

Președintele Iohannis l-a desemnat ca premier pe Ludovic Orban, pre­ședintele PNL.

Președintele Iohannis a precizat că noul guvernul va avea un mandat scurt și va trebui să prezinte în 10 zile lista cu miniștri pentru a obţine votul de învestitură al Parlamentului.

„Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana domnului Ludovic Orban, preşedinte PNL, cel mai mare partid din Opoziţie, promotorul principal al moţiunii. Aşa este democratic corect, aşa se va întâmpla”, a declarat preşedintele.

Iohannis a trecut în revistă evenimentele care au avut loc de la momentul adoptării moţiunii de cenzură.

„Acum puţine zile a trecut moţiunea de cenzură şi a căzut Guvernul şi este foarte bine fiindcă PSD din 2017 a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat dezvoltarea României şi ne-a ţinut pe loc. Acest lucru a fost constatat de toate partidele din opoziţie şi a fost posibilă moţiunea care a fost un real succes pentru opoziţie. După consultări am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă, că se conturează un guvern în jurul PNL. Repet: PNL a fost singurul care a venit la consutări şi a spus direct, chiar dacă e dificil, să-şi asume guvernarea în tranziţie”, a declarat şeful statului.

El a  precizat că Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare.

„Repet: personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluţie buă, dar nu acum, cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi cu acest guvern eşuat este pierdută pentru România”, a subliniat Iohannis, care şi-a exprimat speranţa ca toţi să înţeleagă că suntem în criză politică şi, cu cât mai repede se ajunge la o soluţie, cu atât mai bine.

Trebuie instalat repede noul guvern pentru: alegerile prezidenţiale, elaborarea bugetului pentru 2020, închiderea bugetului 2019, consideră preşedintele.

„Multe alte lucruri aştept de la Guvernul Orban. Am discutat mult în zilele care au trecut şi ce trebuie şi ce poate să facă Guvernul. Situaţia nu va fi simplă deloc, pentru că Opoziţia în Parlament este cât am văzut. Va fi greu de discutat proiecte complicate, ca Legea bugetului. Am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios”, a subliniat Klaus Iohannis.

Ludovic Orban, prezent lângă Klaus Iohannis în timpul declaraţiei de presă, a afirmat: „Vă mulţumesc pentru încrederea acordată pentru a forma un guvern într-o perioadă dificilă pentru România. Garantez că voi pune toată experienţa, toată energia în slujba interesului public”.

Proiectele anunţate de Orban sunt: refacerea echilibrelor economice, restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenţei şi profesionalismului în funcţionarea instituţiilor şi digitalizarea administraţiei, acordarea unei atenţii serioase a obiectivelor de investiţii, în transport, sănătate, educaie şi celelalte, consolidarea parcursului european al României, în conformitate cu pactul pe care PNL l-a semnat la iniţiativa preşedintelui şi respectarea tuturor rigorilor statului de drept, respectarea libertăţilor cetăţenilor, respectarea justiţiei, readucerea instituţiior în slujba cetăţeanului.

„Am încredere în toţi partenerii care au fost alături de noi şi sunt convins că vom găsi discernământ, deschidere şi interes pentru servirea cetăţeanului pentru că orice zi în întârziere înseamnă menţinerea PSD la putere”, a subliniat Orban.

Preşedintele i-a urat succes şi inspiraţie în formarea Guvernului. 

News.ro

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.