POLITICA 29 martie 2023

Prefectura vrea să cumpere partea din clădirea sa care a fost retrocedată

de Agerpres | 903 vizualizări

Conducerea Prefecturii Covasna vrea să cumpere spaţiile pe care coproprietarii clădirii le deţin în incinta sediului acestei instituţii, pentru a putea atrage fonduri europene şi a face mai multe investiţii în infrastructură.

Prefectul judeţului Covasna, Ráduly István, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că moştenitorii familiei Fogolyan deţin 1/6 din suprafaţa imobilului, iar orice investiţie trebuie făcută cu acordul acestora.

„Deci eu m-am săturat ca prefect că orice vreau să fac, adică investiţii în clădire, trebuie să cer aprobare de la coproprietarul nostru, domnul Szotyori-Nagy Áron, care este coproprietar pe 1/6 din imobil. Vreau să spun că domnul Szotyori este un domn de nota 20, a fost tot timpul înţelegător, pentru că aprobarea nu constă numai verbal sau în scris, ci şi financiar. Adică, trebuie să plătească exact 1/6 din investiţia respectivă şi săracul domnul Szotyori are multe de plătit pentru Instituţia Prefectului pentru acele investiţii pe care le-am făcut în ultimii doi ani în interiorul şi exteriorul clădirii”, a declarat prefectul Ráduly István.

Acesta a menţionat că a solicitat Ministerului Afacerilor Interne aprobarea pentru cumpărarea părţii deţinute de familia Szotyori şi a primit aviz favorabil.

„Am propus către minister că dacă primesc bani şi pot să cumpăr cota parte pentru statul român de la domnul Szotyori-Nagy Áron, atunci din fonduri europene o să atrag de trei ori mai mulţi ca şi investiţie pentru această clădire (...) Deja anul trecut am comandat şi am obţinut de la o firmă specializată un raport de evaluare, în care a fost stabilit un preţ minim şi unul maxim pentru partea respectivă din clădire (...) Domnul Szotyori nu vrea să vândă, (...) dar noi dorim să cumpărăm tocmai ca să putem să facem şi mai mari investiţii, atât din fonduri europene, cât şi din fonduri guvernamentale. La nivel naţional sunt instituţii ale prefectului, într-adevăr, nu multe, dar sunt, care au implementat proiecte cu surse europene şi au investit foarte mult. Şi noi vrem, dar e una să ceri de la coproprietar, persoană fizică, 1/6 din 1.000.000 lei investiţie, cum era acoperişul şi faţada, şi alta când vrei să faci o altă investiţie de 1.000.000 euro la care nu poate să dea girul. Şi atunci am încercat să obţin aprobarea şi banii necesari de la MAI, de la ministerul nostru (...) şi avem deja aviz favorabil”, a mai spus prefectul Ráduly István.

Moştenitorul familiei Fogolyan, Szotyori-Nagy Áron, a declarat pentru AGERPRES că imobilul în care funcţionează Prefectura Covasna a fost construit în anul 1872 de străbunicul său, un prosper comerciant, pentru a fi folosit ca locuinţă familială, iar câţiva ani mai târziu, bunicul său, cunoscutul medic Fogolyan Kristoff, a ridicat alături o clădire cu mai multe etaje în scopul amenajării unui sanatoriu, dar ambele au fost naţionalizate de comunişti.

După 1989, moştenitorii familiei au reuşit, în urma unor îndelungate procese, să redobândească clădirea sanatoriului, folosită până atunci de Consiliul Popular, iar ulterior de Consiliul Judeţean Covasna, precum şi mai multe camere din incinta Prefecturii.

În două dintre aceste camere, Szotyori-Nagy Áron a amenajat un mic muzeu în memoria înaintaşilor săi, printre obiectele expuse regăsindu-se documente, fotografii, piese de mobilier şi lucruri personale, cum ar fi halatul medical şi instrumentarul sanitar ce a aparţinut bunicului său, de numele căruia se leagă construirea spitalului vechi din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.